Nutritional status and dietary practices of injured workers
Keywords:
accidents, occupational, nutritional status, cross-sectional studies, nutrition surveys, nutrition programmes and policies, occupational healthAbstract
Objective
To identify the nutritional status and dietary practices of injured workers of Piracicaba, São Paulo, Brazil.
Methods
Cross-sectional study with 600 injured workers seen at one of the 8 specialized centers of the city, between May and October 2004. The socioeconomic and occupational status, dietary practices and nutritional status (weight, height, waist circumference) were characterized, recording the means and standard deviation.
Results
The injured workers were mostly male (87.33%) factory workers (55.17%) with a mean age of 33 years. Most were formally employed (84.17%) in a fixed day shift (91.00%) and 55.33% had a fixed job. Nearly half of them were overweight (28.26%) or obese (17.89%) and excess weight was more common among those whose work required little physical activity (54.90%). Almost 1/3 of the workers had increased waist circumference, indicating cardiovascular risk. Most of the workers (85.33%) had access to the worker’s food program. Most of them had two large meals daily, lunch (95.67%) and dinner (94.83%). Some (24.16%) did not have breakfast and some (37.50%) had snacks in between meals. Rice and beans were consumed daily by 98.67% of the workers, meats by 90.33%, starchy foods by 81.50%, dairy by 63.33%, vegetables by 55.17% and fruits by 32.67%. On the other hand, 53.00% reported consuming sweets and sodas daily and 38.67% reported eating fried and salty snacks daily.
Conclusion
The high prevalence of excess weight and the not very healthy aspects of their dietary habits corroborate to the current trend of increasing obesity rates, therefore more attention needs to be given to issues regarding health surveillance of workers.
References
Cordeiro R, Sakate M, Clemente APG, Diniz CS, Donalisio MR. Incidência de acidentes do trabalho não fatais em localidade do sudeste do Brasil. Cad Saúde Pública. 2006; 22(2):387-93.
Wünsch Filho V. Reestruturação produtiva e acidentes do trabalho no Brasil. Estrutura e tendências. Cad Saúde Pública. 1999; 15(1):41-51.
Lennernas M, Akerstedt T, Hambraeus L. Nocturnal eating and serum cholesterol of three-shift workers. Scand J Work Environ Health. 1994; 20(6):401-6.
Assis MA, Nahas MV, Bellisle F, Kupek E. Meals, snacks and food choices in Brasilian shift workers with high energy expenditure. J Hum Nutr Diet. 2003; 16(4):283-9.
Sudo N, Ohtsuka R. Nutrient intake among shift workers in a computer factory in Japan. Int J Food Sci Nutr. 2001; 52(4):367-78.
Castro MBT, Anjos LA, Lourenço PM. Padrão dietético e estado nutricional de operários de uma empresa metalúrgica do Rio de Janeiro, Brasil. Cad Saúde Pública. 2004; 20(4):926-34.
Costa MC, Lessa I, Viana SV. Práticas alimentares e sobrepeso em trabalhadores de indústria petroquímica, Camaçari, Bahia. Rev Bras Saúde Ocupac. 2002; 103/104(27):117-26.
Cordeiro R, Vilela RAG, Medeiros MAT, Gonçalves CGO, Bragantini CA, Varolla AJ, et al. O sistema de vigilância de acidentes do trabalho de Piracicaba, São Paulo, Brasil. Cad Saúde Pública. 2005; 21(5):1574-83.
Medeiros MAT, Gonçalves CGO, Cordeiro R, Vilela RAG. Acidentes de trabalho em Piracicaba em 2002. Saúde em Rev. 2005; 7(15):7-13.
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Classificação de ocupações - censo demográfico de 2000 [acesso em 10 maio 2002]. Disponível em: http://www.ibge.gov.br/concla/ocupacao/cbo/cbo.shtm
James WPT, Schofield EC. Necessidades humanas de energia: um manual para planejadores e nutricionistas. Rio de Janeiro: IBGE; 1994.
World Health Organization. Report of a WHO Consultation on Obesity. Obesity, preventing and management the global epidemic. Geneva; 1997.
Poulain JP. Contemporary diet in France: “de-structuration” or from comensalism to “vagabond feeding”. Appetite. 2002; 39(2): 43-55.
Garcia RWD. Reflexos da globalização na cultura alimentar: considerações sobre as mudanças na alimentação urbana. Rev Nutr. 2003; 16(4): 483-92.
Lima RC, Victora CG, Dall’Ágnol M, Facchini LA, Fassa AC. Associação entre as características individuais e socioeconômicas e os acidentes do trabalho em Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil. Cad Saúde Pública. 1999; 15(3):569-80.
Santana V, Nobre L, Waldvogel BC. Acidentes de trabalho no Brasil entre 1994 e 2004: uma revisão. Ciênc Saúde Col. 2005; 10(4):841-55.
Pochmann M. O trabalho sob fogo cruzado: exclusão, desemprego e precarização no final do século. São Paulo: Contexto; 1999.
Martinez MC, Latorre MRDO. Fatores de risco para hipertensão arterial e diabete melito em trabalhadores de empresa metalúrgica e siderúrgica. Arq Bras Cardiol. 2006; 87:471-9.
Veloso IS, Santana VS. Impacto nutricional do Programa de Alimentação do Trabalhador no Brasil. Rev Panam Salud Publica. 2002; 11(1): 24-31.
Savio KEO, Costa THM, Miazaki E, Schmitz BAS. Avaliação do almoço servido a participantes do Programa de Alimentação do Trabalhador. Rev Saúde Pública. 2005; 39(2):148-55.
Brasil. Ministério do Trabalho e Emprego. Relatórios PAT [acesso em 2 mar 2007]. Disponível em: http://www.mte.gov.br/pat/relatorios
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa de orçamentos familiares 2002-2003: análise da disponibilidade domiciliar de alimentos e do estado nutricional no Brasil. Rio de Janeiro; 2004.
Burlandy L, Anjos LA. Acesso a vale-refeição e estado nutricional de adultos beneficiários do programa de alimentação do trabalhador no nordeste e sudeste do Brasil. Cad Saúde Pública. 2001; 17(6):1457-64.
Koleva M. Nutrition, nutritional habits, obesity, and prevalence of chronic diseases in workers. Rev Environ Health. 1999; 14(1):21-9.
Jaime PC, Monteiro CA. Fruit and vegetable intake by Brazilian adults, 2003. Cad. Saúde Pública. 2005; 21(Sup):S19-S24.
Levy-Costa, RB, Sichieri R, Pontes NS, Monteiro CA. Disponibilidade domiciliar de alimentos no Brasil: distribuição e evolução (1974-2003). Rev Saúde Pública. 2005; 39(4):530-40.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Maria Angélica Tavares de MEDEIROS, Ricardo CORDEIRO, Lia Thieme Oikawa ZANGIROLANI, Rosa Wanda Diez GARCIA

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.