CYANIC ACID, PHYTIC ACID, TOTAL TANNIN AND AFLATOXIN CONTENTS OF A BRAZILIAN (NATAL) MULTIMISTURA PREPARATION

Autores/as

  • Francisca Sônia CÂMARA Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Marta Suely MADRUGA Universidade Federal da Paraíba

Palabras clave:

“multimistura”, aflatoxins, cyanic acid, phytates, tannins

Resumen

The utilization of a “multimistura” as food supplement, in nutritional improvement programs for the low-income population in Brazil, represents a low-cost and easy-to-use food preparation alternative, presentig reasonable nutritive value and satisfying local taste preferences. This is based on the fact that the “multimistura” is made up of non-conventional ingredients/foods and of agroindustrial by-products, rich in different nutrients. This paper was designed to determine some toxic and/or antinutritional factors of a “Multimistura” utilized as food supplement in institutional programs to prevent malnutrition by the Department of Welfare and Social Affairs of the City of Natal, RN. The product studied had the following formulation: 30% of wheat bran; 30% of wheat flour; 30% of corn meal; 3% of powder from cassava leaves; 4% of pumpkin seeds powder; and 3% of eggshell powder.
The analysis of the main toxic and/or antinutritional factors showed very low concentrations of phytates and tannins and no detectable levels of aflatoxin and cyanic acid.

Citas

ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS. Official Methods of Analysis of AOAC. 14.ed. Washington DC : The Association, 1984. 1141p.

BEAUSSET, I. Estudio de las bases cientifícas para el uso de alimentos alternativos en la nutrición humana. Brasília : INAN, 1992. 52p.

BION, F.M., PESSOA, D.C.N.P., LAPA, M.A.G. Uso de uma multimistura como suplementação alimentar: estudos em ratos. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, Guatemala, v.47, n.3, p.242-247, 1997.

BRANDAO, T.T.C., BRANDAO, R.F. Alimentação alternativa. Bulletin I. Betim : [s.n], 1988. 130p.

BRANDAO, T.T.C. Alimentação alternativa. Bulletin II. Brasília : INAN, 1996. p.95.

BRASIL. Mercosul/GMC. Resolução n°56/94. Portaria nº 183, de 21 de março de 1996. Estabelece regulamento técnico sobre limites máximos de aflatoxinas. Diário Oficial [da República Federativa do Brasil], Brasília, 25 de março de 1996.

CÂMARA, F.S. Multimistura: composição química, fatores tóxicos e/ou antinutricionais. João Pessoa, 1996. 64p. Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos) - Centro de Tecnologia, Universidade Federal da Paraíba, 1996.

CÂMARA, F.S., MADRUGA, M.S. Avaliação química e nutricional de uma multimistura utilizada como suplemento alimentar na alimentação humana. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 15., 1996, Poços de Caldas. Resumos... Poços de Caldas : Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, 1996. p.91.

CÂMARA, F.S., MADRUGA, M.S. Avaliação dos fatores tóxicos e/ou antinutricionais de uma multimistura utilizada como suplemento alimentar em comunidades carentes em Natal, RN. In: ENCONTRO NACIONAL DE ANALISTAS DE ALIMENTOS, 10., 1997, Manaus. Resumos... Manaus : Sociedade Brasileira de Analistas de Alimentos, 1997. p.17.

CHAMPAGNE, E.T. The interactions of minerals, proteins and phytic acid in rice bran. Cereal Chemistry, St. Paul, v.62, n.4, p.231-238, 1985.

COSTA, C.P. Efeito dos taninos do pseudo-fruto de caju sobre o desenvolvimento de ratos. In: ENCONTRO DE ANALISTA DE ALIMENTOS, 1977, Goiás. Anais ... Goiás : Sociedade Brasileira de Analistas de Alimentos, 1977. p.12.

ERDMAN, J.W. Oilseed phytates: nutritional implications. Journal of American Oil Chemistry of Society, v.56, n.8, p.736-741, 1979.

HARLAND, B.F., OBERLEAS, D. Determination of phytic acid in flour. Cereal Chemistry, St. Paul, v.54, p.827-832, 1977.

MADRUGA, M.S., CÂMARA, F.S. Multimistura: teor de proteínas e aminoácidos. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 2., 1997, Campinas. Resumos...Campinas : Faculdade de Engenharia de Alimentos, 1997. p.177. (UNICAMP).

MADRUGA, M.S., CÂMARA, F.S. Chemical composition of “multimistura” a food supplement. Food Chemistry Barking. 68, p. 41-44, 2000.

OLIVEIRA, E.M., FERNANDES, N.R.A., BOAVENTURA, G.T. Qualidade protéica da dieta consumida por crianças desnutridas do município de Quissamã e adicionada de alimentos não convencionais: estudo em ratos. Niterói, 1997. Monografia (Curso de Graduação em Nutrição) - Universidade Federal Fluminense, 1997.

ORGANIZACIÓN PANAMERICANA DE LA SALUD. Por una mejor alimentación. Washington DC, 1989. 30p. (Cuaderno Técnico, n.25).

SANTANA, L.F.R., COSTA, N.M., FERREIRA, G. Valor nutritivo de “multimisturas” utilizadas como alternativas alimentar. In: CONGRESSO NACIONAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ALIMENTAÇÃO E NUTRIÇÃO, 4., 1996, São Paulo. Anais...São Paulo : Sociedade Brasileira de Alimentação e Nutrição, 1996. p.9.

SOARES, L.M., RODRIGUEZ-AMAYA, D.B. Survey of Aflatoxin, Ochratoxin A, Zearalenone and Sterigmatocystin in some Brazilian foods by using Multi-toxin Thin-layer Chromatography Method. Journal of Association of Official Analytical Chemists, Washingyon DC, v.72, n.2, p.22-26, 1989.

TORIN, H.R. Utilização do farelo de arroz industrial: composição e valor nutrificante em dietas recuperativas. Campinas, 1991. 147p. Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos) - Faculdade de Engenharia de Alimentos, Universidade Estadual de Campinas, 1991.

UNICEF. Alimentação alternativa: aspectos nutricionais e sociais. Fortaleza : [s.n], 1994. 17p. (Informe Técnico).

VITTI, P., FIGUEIREDO, I.B., ANGELUCCI, E. Folhas de mandioca desidratada para fins de alimentação humana. Coletânea do Ital, Campinas, v.4, p.117-125, 1971-1972.

WEBER, F.E., CHAUDHARY, V.K. Recovery and nutritional evaluation of dietary fibber ingredients from a barley by-products. Cereal Foods World, St. Paul, v.32, n.8, p.548-550, 1987.

Descargas

Publicado

2001-04-25

Cómo citar

Sônia CÂMARA, F. ., & MADRUGA, M. S. (2001). CYANIC ACID, PHYTIC ACID, TOTAL TANNIN AND AFLATOXIN CONTENTS OF A BRAZILIAN (NATAL) MULTIMISTURA PREPARATION. Revista De Nutrição, 14(1). Recuperado a partir de https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8946

Número

Sección

ARTIGOS ORIGINAIS