Association of socioeconomic, labor and health variables related to Food Insecurity in workers of the Popular Restaurants in the city of Rio de Janeiro

Autores/as

  • Ana Cristina Marcotullio Lopes FALCÃO Universidade Veiga de Almeida
  • Odaleia Barbosa de AGUIAR Universidade do Estado do Rio de Janeiro
  • Maria de Jesus Mendes da FONSECA Fundação Oswaldo Cruz

Palabras clave:

Food security, Socioeconomic factors, Workers

Resumen

Objective
This study aimed to analyze the prevalence of perceived food insecurity in households of employees of Popular Restaurants, as well as associate this perception with socioeconomic, labor and health variables.

Methods
This is a cross-sectional study of 273 workers from seven restaurants located in the city of Rio de Janeiro, Brazil. We applied a questionnaire with different scales and anthropometric measurements were taken. Assessment of food insecurity was performed using the Brazilian Food Insecurity Scale, classifying individuals in food security and food insecurity. The analyses were performed by calculating the gross and adjusted odds ratio. The logistic regression was performed considering three groups of variables: socio-economic, employment and health.

Results
The estimated prevalence of food insecurity was 53.7%. The variables: education (OR=2.39; 95%CI=1.38-4.16), time working in kitchens <29 months (OR=2.72; 95%CI=1.44-5.16) and opinion on the satisfaction with food composition and regularity (OR=2.01; 95%CI=1.12-3.57) were significantly associated with food insecurity.

Conclusion
Although the study population find themselves inserted into a social facility to promote food security, food insecurity results are worrying. Additionally, factors like lower education and less time working in restaurants increased the chance to realize their households in food insecurity. 

Citas

Coleman-Jensen A, Nord M, Singh A. Household Food Security in the United States in 2012: A report summary from the Economic Research Service. Washington (DC): United States Departament of Agriculture; 2013 [cited 2013 Sept 16]. Available from: http://www.ers.usda.gov/publications/err economic-research-report/err155.aspx#.UjdX qtKbNMd

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pes quisa nacional por amostra de domicílios, segurança alimentar: 2004-2009. Rio de Janeiro: IBGE; 2010.

Meade B, Valdez C, Rosen S. Brazil’s food security and food assistance programs to reduce poverty: GFA-15. Washington (DC): United States Departament of Agriculture; 2004 [cited 2012 Jun 16]. Available from: http://www.ers.usda.gov/publications/ GFA15/GFA15h.pdf

Brasil. Decreto nº 7.272, de 25 de agosto de 2010. Regulamenta a Lei nº 11.346, de 15 de setembro de 2006. Brasília: Ministério da Saúde; 2010 [acesso 2013 jan 15]. Disponível em: http://www4. planalto.gov.br/consea/legislacao/decreto-nb0-7- 272-de-25-de-agosto-de-2010

Brasil. Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Restaurantes populares. Brasília: Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome [acesso 2013 jan 14]. Disponível em: http:// www.mds.gov.br/falemds/perguntas-frequentes/ seguranca-alimentar-e-nutricional/restaurante popular/gestor/restaurantes-populares

Rio de Janeiro. Secretaria de Estado Assistência Social e Direitos Humanos. Restaurante Cidadão. Rio de Janeiro: SEASDH [acesso 2013 maio 28]. Disponível em: http://www.rj.gov.br/web/seasdh/ exibeconteudo?article-id=922982

Associação Brasileira das Empresas de Refeição Coletiva. Mercado Real. São Paulo: Aberc [acesso 2013 jun 28]. Disponível em: http://www.aberc. com.br/mercadoreal.asp?IDMenu=21

Cavally S, Salay E. Gestão de pessoas em unidades produtoras de refeições comerciais e a segurança alimentar. Rev Nutr. 2007; 20(6):657-67. http:// dx.doi.org/10.1590/S1415-52732007000600008

Aguiar OB, Valente JG, Fonseca MJM. Descrição sócio-demográfica, laboral e de saúde dos tra balhadores do setor de serviços de alimentação dos restaurantes populares do estado do Rio de Janeiro. Rev Nutr. 2010; 23(6):969-82. http://dx.doi.org/ 10.1590/S1415-52732010000600004

Departamento Intersindical de Estatística e Estudos Sócioeconômicos. Rotatividade e flexibilidade no mercado de trabalho. São Paulo: DIEESE; 2011 [acesso 2014 mar 5]. Disponível em: http://www. dieese.org.br/livroRotatividade11.pdf

R Development Core Team. R: A language and environment for statistical computing. Vienna: R Foundation for Statistical Computing [cited 2012 Jun 16]. Available from: http://www.R-project.org/

Segall-Corrêa AM, Marin-León L, Melgar-Quiñonez H, Escamilla RP. Refinement of the Brazilian Household Food Insecurity Measurement Scale: Recommdation for a 14-item EBIA. Rev Nutr. 2014; 27(2):241-51. http://dx.doi.org/10.1590/1415-52 732014000200010

Brasil. Ministério do Desenvolvimento Social e Com bate à Fome. Escala Brasileira de Insegurança Alimentar: análise psicométrica de uma dimensão da segurança alimentar e nutricional. Estudo Técni co nº 1/2014/SAGI/MDS. Brasília: Ministério do De senvolvimento Social e Combate à Fome; 2014 [acesso 2014 set 25]. Disponível em: http:// aplicacoes.mds.gov.br/sagirmps/simulacao/ estudos_tecnicos/pdf/73.pdf

Associação Brasileira de Empresas de Pesquisa. Critério de classificação econômica Brasil. São Paulo: Abep; 2009 [acesso 2012 maio 16]. Disponí vel em: http://www.abep.org/novo/Content.aspx? ContentID=302

Salles-Costa R, Pereira RA, Vasconcellos MTL, Veiga GV, Marins VMR, Jardim BC, et al. Associação entre fatores socioeconômicos e insegurança alimentar: estudo de base populacional na região metropo litana do Rio de Janeiro, Brasil. Rev Nutr. 2008; 21(Supl.):99s-109s.

Oliveira JS, Lira PIC, Veras ICL, Maia SR, Lemos MCC, Andrade SLL, et al. Estado nutricional e insegurança alimentar de adolescentes e adultos em duas loca lidades de baixo índice de desenvolvimento huma no. Rev Nutr. 2009; 22(4):453-65. http://dx.doi.org/ 10.1590/S1415-52732009000400002

Mclntyre L, Bartoo AC, Emery JCH. When working is not enough: Food insecurity in the Canadian labour force. Rev Public Health Nutr. 2012; 17(1):49-57. http://dx.doi.org/10.1017/S13689800 12004053

Uribe MCA, Restrepo AE. Inseguridad alimentaria de los hogares colombianos según localización geográfica y algunas condiciones sociodemo gráficas. Rev Perspect Nutr Hum. 2008; 10(1):23-36.

Santos JV, Gigante DP, Domingues MR. Prevalência de insegurança alimentar em Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil, e estado nutricional de indivíduos que vivem nesta condição. Cad Saúde Pública. 2010; 26(1):41-9. http://dx.doi.org/10.1590/S010 2-311X2010000100005

Vianna RPT, Segall-Corrêa AM. Insegurança alimentar das famílias residentes em municípios do interior do estado da Paraíba, Brasil. Rev Nutr. 2008; 21(Supl.):111s-22s.

Repercussões do Programa Bolsa Família na Segu rança Alimentar e Nutricional das famílias bene ficiadas. Documento Síntese. 2008. Rio de Janeiro: Ibase; 2008 [acesso 2013 dez 10]. Disponível em: http://www.ibase.br/userimages/ibase_bf_ sintese_site.pdf

Ricarte TL, Melo MRB, Targino I. Pobreza e trabalho no setor de serviços no nordeste brasileiro. Rev Econ Desenv. 2013; 12(1):161-79.

Foley W, Ward P, Carter P, Coveney J, Tsourtos G, Taylor A. An ecological analysis of factors associated with food insecurity in South Australia, 2002-7. Public Health Nutr. 2009; 13(2):215-21. http://dx. doi.org/10.1017/S1368980009990747

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa nacional por amostra de domicílios: segu rança alimentar 2004. Rio de Janeiro: IBGE; 2006.

Segall-Corrêa AM, Salles-Costa R. Novas possibi lidades de alimentação a caminho? Democracia Vi va n° 39. Brasília: Ibase; 2008 [acesso 2013 dez 11]. Disponível em: http://ibase.br/userimages/ DV_39_indicadores2.pdf

Souza NN, Dias MM, Sperandio N, Franceschini SCC, Priore SE. Perfil socioeconômico e segurança alimentar e nutricional de famílias beneficiárias do Programa Bolsa Família no município de Viçosa, estado de Minas Gerais, Brasil, em 2011: um estudo epidemiológico transversal. Rev Epid Serv Saúde. 2012; 21(4):655-62. http://dx.doi.org/10.5123/S16 79-49742012000400015

Anschau F, Matsuo T, Segall-Corrêa AM. Inseguran ça alimentar entre beneficiários de programas de transferência de renda. Rev Nutr. 2012; 25(2):177-89. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-5273201200020 0001

Coleman-Jensen A, Nord M, Andrews M, Carlson S. Household Food Security in the United States in 2011: Statistical supplement. Administrative Publication. Washington (DC): USDA; 2012 [cited 2013 Jun 5]. Available from: http://www.ers. usda. gov/media/884603/apn-058.pdf

Aguiar OB, Kraemer FB, Silva TM, Guedes TWG. Rotatividade em empresas de alimentação coletiva no município do Rio de Janeiro. Rev Nutr Pauta. 2013; 21(123):21-8

Descargas

Publicado

2023-03-31

Cómo citar

Marcotullio Lopes FALCÃO, A. C., Barbosa de AGUIAR, O. ., & Mendes da FONSECA, M. de J. . (2023). Association of socioeconomic, labor and health variables related to Food Insecurity in workers of the Popular Restaurants in the city of Rio de Janeiro. Revista De Nutrição, 28(1). Recuperado a partir de https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8194

Número

Sección

ARTIGOS ORIGINAIS