Association between food consumption in the first months of life and socioeconomic status: a longitudinal study

Autores/as

  • Edson Theodoro dos SANTOS NETO Universidade Federal do Espírito Santo
  • Carolina Perim de FARIA Universidade Federal do Espírito Santo
  • Marisa Lyra BARBOSA Universidade Federal do Espírito Santo
  • Adauto EMMERICH Oliveira Universidade Federal do Espírito Santo
  • Eliana ZANDONADE Universidade Federal do Espírito Santo

Palabras clave:

Breast feeding, Weaning, Food habits

Resumen

Objective
This paper aims to describe the quality of the feeding practices of infants from the moment liquids and semi-solid foods are introduced into their diets and to determine associations between feeding practices and socioeconomic status.

Methods
The initial population consisted of 86 infants aged 0 to 3 months; they were selected from 3 Public Primary Healthcare Units of the city of Vitória. Seven visits were made to the children’s homes to collect descriptive data on the mother, house, eating habits and sucking habits. Chi-square tests were applied and logistic regression analysis was performed to measure the associations.

Results
Approximately 50% of the children were given bottles before age 3 months, while semi-solid foods were given to 75% of the infants aged 6 months or less. Logistic regression models showed that the lack of paternal contribution to the family’s income is a risk factor for the consumption of beans (OR =3.9; CI - 95% =1.2-12.6). Family income equal to or above two minimum wages was likely to promote fruit consumption (OR =0.4: CI - 95%=0.14-1.15).

Conclusion
Food variety percentages revealed that most children under two years of age were not being fed properly. The mother’s education level and contribution of the father to family income seem to influence the consumption of certain foods, such as fruits and beans. However, they do not fully explain the feeding practices found in the first months of life, showing that other more complex issues may be involved. 

Citas

Marques Rosa FSV, Lopez Fábio A, Braga Josefina AP. O crescimento de crianças alimentadas com leite materno exclusivo nos primeiros 6 meses de vida. J Pediatr. 2004; 80(2):99-105. doi: 10.1590/S0021-75572004000200005.

Euclydes MP. Nutrição do lactente: base científica para uma alimentação adequada. 2a.ed. Viçosa: UFV; 2000.

Brasil. Ministério da Saúde. Dez passos para uma alimentação saudável: guia alimentar para crianças menores de 2 anos. Brasília; 2002.

Venâncio SI, Monteiro CA. A tendência da prática da amamentação no Brasil nas décadas de 70 a 80. Rev Bras Epidemiol. 1998; 1(1):40-9. doi: 10.1590/S1415-790X1998000100005.

World Health Organization. The optimal duration of exclusive breast feeding: results of a WHO systematic review. Indian Pediatr. 2001; 38(5): 565-7.

Soares MEM, Giugliani ERJ, Braun ML, Salgado ACN, Oliveira AP, Aguiar PR. Uso de chupeta e sua relação com o desmame precoce em população de crianças nascidas em Hospital Amigo da Criança. J Pediatr (Rio de Janeiro). 2003; 79(4):309-16. doi:.10.1590/S002175572003000400008.

Boerma JT, Rutstein SO, Sommerfelt AE, Bicego GT. Bottle use for Infant Feeding in developing countries: data from the demographic and health surveys. Has the bottle battle been lost? J Trop Pediatr.1991; 37(3):116-20.

Kakute PN, Ngum J, Mitchell P, Kroll KA, Forgwei GW, Ngwang LK, et al. Cultural barriers to exclusive breastfeeding by mothers in a rural area of Cameroon, Africa. J Midwifery Women Health. 2005; 50(4):324-8.

Victora CG, Barros FC, Vaughan JP. Epidemiologia da desigualdade. 3a. ed. São Paulo: Hucitec; 2006.

Audi CAF, Corrêa AMS, Latorre MRDO. Alimentos complementares e fatores associados ao aleitamento materno e ao aleitamento materno exclusivo em lactentes até 12 meses de vida em Itapira, São Paulo, 1999. Rev Bras Saude Mater Infant. 2003; 3(1):85-93. doi: 10.1590/S151938292003000100011.

Oliveira LPM, Assis AMO, Gomes GSS, Prado MS, Barreto ML. Duração do aleitamento materno, regime alimentar e fatores associados segundo condições de vida em Salvador, Bahia, Brasil. Cad Saúde Pública. 2005; 21(5):1519-30. doi: 10.1590/S0102-311X2005000500025.

Wayland C. Padrões de amamentação em Rio Branco, Acre, Brasil: um estudo sobre fatores associados com o desmame. Cad Saúde Pública. 2004; 20(6):1757-76. doi: 10.1590/S0102311X2004000600038.

Howard CR, Howard FM, Lanphear B, Eberly S, Deblieck EA, Oakes D. Randomized clinical trial of pacifier use and bottle-feeding or cupfeeding and their effect on breastfeeding. Pediatrics. 2003; 11(3):511-8.

Vieira GO, Silva LR, Vieira TO. Alimentação infantil e morbidade por diarréia. J Pediatr (Rio de Janeiro). 2003; 79(5):449-54. doi: 10.1590/S0021-75572003000500013.

Monte CMG, Giugliani ERJ. Recomendações para alimentação complementar da criança em aleitamento materno. J Pediatr (Rio de Janeiro). 2004; 80(5):S131-41. doi: 10.1590/S0021-75572004000700004.

Torres R. Tratado de gnato ortopedia funcional. Buenos Aires: Celcius, 1966.

Vitória. Prefeitura de Vitória. Secretaria Municipal de Saúde Plano municipal de saúde. Vitória: Cedoc; 2001.

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Políticas de Saúde, 1999 [acesso 2006 ago 4]. Disponível em: <http://tabnet.datasus.gov.br/cgi/idb2004/d20.htm http://tabnet.datasus.gov.br/cgi/idb2004/d19.htm>.

World Health Organization. World Health Organization’s infant feeding recommendation. Bull World Health Org. 1995; 73:165-74.

Volpini CCA, Moura EC. Determinantes do desmame precoce no distrito noroeste de Campinas. Rev Nutr. 2005; 18(3):311-9. doi: 10.1590/S141552732005000300003.

Saldiva SRDM, Escuder MM, Mondini L, Levy RB, Venâncio SI. Práticas alimentares de crianças de 6 a 12 meses e fatores maternos associados. J Pediatr. 2007; 83(1):53-8. doi: 10.1590/S0021-75572007000100010.

Szarfarc SC, Monteiro CA, Meyer M, Tudisco ES, Reis IM. A study of children’s health in São Paulo City (Brazil), 1984-1985: X - Food intake. Rev Saúde Pública. 1988; 22(4):266-72. doi: 10.1590/S003489101988000400002.

Monteiro CA, Mondini L, Costa RBL. Mudanças na composição e adequação nutricional da dieta familiar nas áreas metropolitanas do Brasil (1988-1996). Rev Saúde Pública. 2000; 34(3):251-8. doi:.10.1590/S0034-89102000000300007.

Amador M, Hermelo MP, Peña M. Papel de la pediatria en la prevención de la obesidad y sus efectos sobre la salud. Rev Cubana Pediatr. 1988; 60(6):862-76.

Campos FACA, Campos FRA, Cunha Jr. HP, Rocha JA. Etiologia da obesidade em lactentes. J Pediatr. 1985; 58(4):216-20.

Farias Jr G, Osório MM. Padrão alimentar de crianças menores de cinco anos. Rev Nutr. 2005; 18(6):793-802. doi: 10.1590/S141552732005000600010.

Romanelli G. O significado da alimentação na família: uma visão antropológica. Medicina (Ribeirão Preto). 2006; 39(3):333-9.

Poulain JP. Sociologia da alimentação: os comedores e o espaço social alimentar. Santa Catarina: UFSC; 2004.

Descargas

Publicado

2023-08-31

Cómo citar

dos SANTOS NETO, E. T. ., Perim de FARIA, C., BARBOSA, M. L. ., EMMERICH Oliveira, A., & ZANDONADE, E. . (2023). Association between food consumption in the first months of life and socioeconomic status: a longitudinal study. Revista De Nutrição, 22(5). Recuperado a partir de https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9518

Número

Sección

ARTIGOS ORIGINAIS