RETHINKING ACADEMIC FORMATION AND PROFESSIONAL ACTIVITY OF DIETITIAN: A STUDY WITH EGRESSES FROM “UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS” (UFG), BRAZIL
Keywords:
nutritionist, professional practice, professional practice location, education, curriculumAbstract
The nutritionists graduated from Universidade Federal de Goiás, Brazil, evaluate determinant aspects of academic formation and its relationship with professional practice, aiming to get the feedback of formation through the activities performed by the egresses. Data obtained represent information gotten from questionnaires applied to the suweyed group, consisted nutritionists graduated in the period of 1979-1992. It was performed an evaluation of the positive factors of formation considered points that facilitate the professional activity and the main difficulties found in practicing because of lacks in graduated course. The main lacks pointed out by the egresses were insufficiency of practical experience and dissociation between theory and practice. Data analysis shows that difficulties faced by the nutritionists in professional activity have close relation with the pointed out lacks in formation, which is being considered insufficient to the necessities of the market. The present study obtains subsidies to think about the necessity of rethinking academic formation while it makes possible to identiQ new
routes for improvement based on professional practice.
References
ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE NUTRIÇÃO. A formação do nutricionista no Brasil: sinopse de estudos e diagnósticos realizados nas três últimas décadas. Brasília, 1992. 20p.
BARBOSA, A. J. Evolução histórica dos cursos de nutrição. Alimentação e Nutrição, São Paulo, v.4, n.11, p.52-55, 1983.
BARRETO, 1. Sociedade, saúde e a formação do nutricionista. Goiânia: [s.n.], 1993, 303p. Dissertação (Mestrado em Educação Escolar Brasileira) - Universidade Federal de Goiás, 1993. (mimeografado) .
BOOG, IVI.C.F.,VVOLKOFF, D.B., GARCIA, R.W.D., ARRIVILLA(JA, R.K. Avaliação do Curso de Nutrição. Revista de Nutrição da PUC:CAMP, Campinas, v.1, n.1, p.55-87, 1988a.
______, RODRIGUES, K.R.M., SILVA, S.M.F. Situação profissional dos nutricionistas egressos da PUC)CAMP. 1: áreas de atuação, estabilidade , abandono da profissão , desemprego. Revista de Nutrição da PUC;CAMP, Campinas, v.1 , n.2, p. 139-1 52, 1988b.
______. Situação profissional dos nutricionistas egressos da PUC)CAMP. 11: relações hierárquicas, atuação profissional [...] e filiação a entidades de classes. Revista de Nutrição da PUCCAMP, Campinas, v.2, n.1 , P.55-87, 1989.
BOSI, M. L. M. A face oculta da nutrição: ciência e ideologia. Rio de Janeiro : Espaço e Tempo, 1988. 220p.
GIL, M. F. Recursos humanos no Brasil: nutricionistas. Brasília : Ministério da Saúde, 1986. 17p. (Documento elaborado para a 1 Conferência Nacional de Recursos Humanos para a Saúde).
KUENZEFR, A- Z- Para estudar otrabalho como princípio educativo e categorias teórico-metodológicas. Curitiba, 1992 209p. (Trabalho elaborado para Concurso de professor titular Universidade Federal do Paraná) (Mimeografado).
PRADO, S., ABREU, M. Nutricionista: onde trabalha? Quais suas condições de trabalho? Revista de Nutrição da PUCCAMP, Campinas, v.4, n.1/2, p.65-82, 1991.
ROTEMBERG, S., PRADO, S. Nutricionistas: quem somos? Revista de Nutrição da PUCCAMP, Campinas, v.4, n.1/2, p.40-641 1991 .
SANTOS, S. M. C. Nutricionista e sociedade brasileira: elementos para abordagem histórico social da profissão. Salvador : [s.n.], 1988, 226p. Dissertação (Mestrado em Saúde Comunitária) Universidade Federal da Bahia. 1988. (Mimeografado).
YPIRANGA, L- Formação profissional do nutricionista: histórico dos cursos e currículos. Alimentação e Nutrição, São Paulo, v.2, n.5, P.58-60, 1981.
. O ensino superior e a saúde no Brasil: o caso da Nutrição. Campinas, 1991a. 9p. (Trabalho apresentado no Curso de Especialização em Planejamento e Gerenciamento em Saúde da Faculdade de Ciências Médicas, PUCCAMP).
O nutricionista no Brasil: contribuição para a análise e projeção da formação no nutricionista-dietista na América Latina. In: REUNIÃO DA COMISSÃO DE ESTUDOS SOBRE PROGRAMAS ACADÊMICOS EM NUTRIÇÃO E DIETÉTICA DA AMÉRICA LATINA, 4., 1991, San Juan, Porto Rico. Anais... San Juan, Porto Rico : CEPANDAL, 1991 b. 15p.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Nilce Maria da Silva Campos COSTA
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.