Food and nutrition as scientific field in Brazil

concepts, domains and political projects

Authors

  • Shirley Donizete PRADO Universidade do Estado do Rio de Janeiro, Programa de Pós-Graduação em Alimentação, Nutrição e Saúde, Núcleo de Estudos sobre Cultura e Alimentação (NECTAR), Instituto de Nutrição
  • Maria Lucia Magalhães BOSI Universidade Federal do Ceará, Faculdade de Medicina, Programa de Pós-Graduação em Saúde Coletiva, Departamento de Saúde Comunitária.
  • Maria Claudia Veiga Soares de CARVALHO Universidade do Estado do Rio de Janeiro, Programa de Pós-Graduação em Alimentação, Nutrição e Saúde, Núcleo de Estudos sobre Cultura e Alimentação (NECTAR), Instituto de Nutrição.
  • Silvia Ângela GUGELMIN Universidade do Estado do Rio de Janeiro, Programa de Pós-Graduação em Alimentação, Nutrição e Saúde, Núcleo de Estudos sobre Cultura e Alimentação (NECTAR), Instituto de Nutrição.
  • Ruben Araújo de MATTOS Universidade do Estado do Rio de Janeiro, Programa de Pós-Graduação em Alimentação, Nutrição e Saúde, Núcleo de Estudos sobre Cultura e Alimentação (NECTAR), Instituto de Nutrição.
  • Kenneth Rochel CAMARGO JUNIOR Universidade do Estado do Rio de Janeiro, Programa de Pós-Graduação em Alimentação, Nutrição e Saúde, Núcleo de Estudos sobre Cultura e Alimentação (NECTAR), Instituto de Nutrição.
  • Juliana KLOTZ Universidade do Estado do Rio de Janeiro, Programa de Pós-Graduação em Alimentação, Nutrição e Saúde, Núcleo de Estudos sobre Cultura e Alimentação (NECTAR), Instituto de Nutrição.
  • Karen Levy DELMASCHIO Universidade do Estado do Rio de Janeiro, Programa de Pós-Graduação em Alimentação, Nutrição e Saúde, Núcleo de Estudos sobre Cultura e Alimentação (NECTAR), Instituto de Nutrição.
  • Myriam de Lima Ramagem MARTINS Universidade do Estado do Rio de Janeiro, Programa de Pós-Graduação em Alimentação, Nutrição e Saúde, Núcleo de Estudos sobre Cultura e Alimentação (NECTAR), Instituto de Nutrição.

Keywords:

Feeding, Science, Knowledge, Nutrition, Research, Health postgraduate programs

Abstract

This paper discusses concepts, domains, and some interests in constituting Food and Nutrition as a scientific field in Brazil. The theory of social fields crosscutting Bourdieu’s thought, combined with Stengers’s thoughts about scientific fields, were used to distinguish between food-related domains and those concerned with nutrients and eating. Once the differences among them are recognized, one realizes that eating, nourishing and feeding are inter-related human phenomena; so epistemological plurality is the first requirement for its understanding, considering the interfaces between biological and social dimensions. Consequently, it is essential to recognize the need for closer relations among scientific fields, although this approach is only established in processes involving disputed interests. In this sense, despite the challenges, the link between Food and Nutrition corresponds to a promising and necessary political project from the viewpoint of the interdisciplinarity that the nature of this binomial requires for its understanding as a field of knowledge production and knowledge related to the sociocultural and biological processes that run throughout human life

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Published

2023-09-29

How to Cite

PRADO, S. D. ., BOSI, M. L. M., CARVALHO, M. C. V. S. de, GUGELMIN, S. Ângela, MATTOS, R. A. de ., CAMARGO JUNIOR, K. R. ., … MARTINS, M. de L. R. . (2023). Food and nutrition as scientific field in Brazil: concepts, domains and political projects. Brazilian Journal of Nutrition, 24(6). Retrieved from https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9914

Issue

Section

THEMATIC SECTION - THE CREATION OF THE AREA NUTRITION IN CAPES