Conditioning factors of students participation in the Brazilian School Meal Program

Authors

  • Gilma Lucazechi STURION Universidade de São Paulo
  • Marina Vieira da SILVA Universidade de São Paulo
  • Ana Maria Holland OMETTO Universidade de São Paulo
  • Maria Cristina Ortiz FURTUOSO Universidade de São Paulo
  • Maria Angélica Penatti PIPITONE Universidade de São Paulo

Keywords:

school feeding, studentes, public policies, food and nutrition program

Abstract

Objective
The main objectives of this research are to verify the level of students’ participation in the National School Meal
Program in Brazil, and to identify the factors that influence their adherence to the program.
Methods
The research was based on a sample conformed by ten Brazilian municipalities, being localized, each two of
them in one of the five geographic regions. Data were collected in the schools and interviews were conducted
with 2.678 students. Students’ gender, age, feeding practices, nutritional status, and socioeconomic conditions
were taken into account by the adopted statistical model. The chi-square test and logit model were employed
as means to identify simultaneous influences of the factors involved.
Results
It was verified that 46% of the students consumed the school meals on a daily basis, whereas 17% didn’t
participate in the Program. Such factors as per capita family income, level of educational of parents, student’s
nutritional status and frequency of food consumption at the commercial establishment at school are contrariwise
associated to the daily Program participation. Nutritional status was the only factor inversely associated with
daily adherence to the Program in schools where no commercial food establishment was available.
Conclusion
It may well be concluded that the participation in the Brazilian National School Meal Program is low and,
although designed to be universal in scope, in practice, it appears to be restricted, benefiting mostly students
with nutritional status at risk, from families of lower income and educational levels. It is expected that the
present study will contribute to program reforms, adapting it to a wider range of characteristics, which should
be more appealing to the potential beneficiaries. Additionally, these data should afford the basis for future
researches, in order to identify the causes of program rejection by a substantial portion of the students.

References

Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação. Relatório de atividades [Internet]. Brasília: MEC; 2003. Disponível em: http://www.fnde.gov.br/Programas/Merenda

Tribunal de Contas da União. Auditoria operacional nos programas de suplementação alimentar no Governo Federal. Brasília: TCU; 1993.

Peliano AMTM, coordenador. Um balanço das ações de governo no combate à fome e à miséria [apostila]. Brasília: IPEA; 1993. 63p.

Instituto Nacional de Alimentação e Nutrição. Pesquisa Nacional de Saúde e Nutrição: resultados preliminares [mimeografado]. Brasília;1990.

Peliano AM. Quem se beneficia dos Programas Governamentais de Suplementação Alimentar [textos para discussão, 205]. Brasília: Instituto de Pesquisas Econômicas Aplicadas; 1990.

Lopes JRB, Telles SMS. Caracterização das populações pobres no Brasil e de seu acesso a programas sociais. In: Galeazzi MAM, organizador. Segurança alimentar e cidadania. Campinas: Mercado de Letras; 1996. p.63-92.

Silva MV, Ometto AMH, Oetterer M, Sturion GL, Pipitone MAP, Furtuoso MCO. Escolares brasileiros: análise do estado nutricional e do consumo de merenda segundo diferenças regionais e entre classes de renda. In: Anais do 16o Congresso

Brasileiro de Ciência e Tecnologia de Alimentos; Rio de Janeiro; 1998. Rio de Janeiro: SBCTA; 1998a. p. 635-8.

Ometto AHO, Furtuoso COM, Silva MV, Oetterer M, Pipitone MAP, Sturion GL. Acesso aos Programas de Suplementação Alimentar: desigualdades regionais e setoriais. Saúde em Revista. 2001; 3(5/6):23-31.

Pipitone MAP. Programa de Alimentação Escolar: um estudo sobre descentralização, escola e educadores [tese]. Campinas: Universidade Estadual de Campinas; 1997.

Spinelli MAS. Alimentação Escolar: da centralização à descentralização [tese]. Campinas: Universidade Estadual de Campinas; 1997.

Vieira MNCM. A prática do Programa de Alimentação Escolar do Município de Ribeirão Preto mediante a percepção dos usuários [dissertação]. Ribeirão Preto: Universidade de São Paulo; 1997.

Silva MV, Pipitone MAP, Sturion GL, Caroba DCR. Educação e saúde e sua relação com o estado nutricional e práticas alimentares de escolares de 1º Grau. In: Anais do 16o Congresso Brasileiro de Ciência e Tecnologia de Alimentos; Rio de Janeiro; 1998. Rio de Janeiro: SBCTA; 1998b. p.616-9.

Brandão TM. Avaliação da aceitação e preferências de cardápios do Programa de Merenda Escolar em escolas municipais do ensino fundamental da cidade de Campinas [dissertação]. Campinas: Universidade Estadual de Campinas; 2000.

Sturion GL. Programa de Alimentação Escolar: avaliação do desempenho em dez municípios brasileiros [tese]. Campinas: Universidade Estadual de Campinas; 2002.

Ministério da Educação e do Desporto. Avaliação do impacto distributivo e elaboração de sistemática de monitoramento do PNAE [relatório final de pesquisa]. Brasília: MEC; 2002.

World Health Organization. Physical Status: The use and interpretation of anthropometry. Geneva: WHO; 1995. Technical Report Series, 854.

Center for Disease Control and Prevention, National Center for Health Statistics. CDC/NCHS. 2000 CDC Growth charts for the United States: Methods and development [series 11,246]. Washington, DC.; 2002. 190p.

Mantel M, Haenszel W. Statistical aspects of analysis of data from retrospective studies of disease. J Natl Center Inst. 1959; 22 (Special): 719-48.

Allison PD. Logistic regression using the SAS System: Theory and application. Cary: SAS Institute; 1999.

Freund RJ, Littell RC. SAS System for regression: SAS series in statistical applications. 2nd ed. Cary: SAS Institute; 1991.

Instituto SODEXHO. Instituto para o Desenvolvimento da Qualidade de Vida no Cotidiano. Masculino e feminino: os diferentes hábitos alimentares entre crianças e jovens. São Paulo; 2001.

Heald FP. Fast food and snack food: beneficial or deleterious. J Adolesc Health. 1992; 13(Special): 380-3.

Kazapi IM, Di Pietro F, Avancini SRP, Freitas SFT, Tramonte VLCG. Consumo de energia e macronutrientes por adolescentes de escolas públicas e privadas. Rev Nutr. 2001; 14(Supl.):27-33.

Vieira VCR, Priore SE. Hábitos alimentares de adolescentes. Rev Nutr. 2001; 14-20.

Ministério de Educação e do Desporto, Instituto Nacional de Estudos e Pesquisas Educacionais. Relatório de avaliação da descentralização de recursos do FNDE e da merenda escolar: resultados preliminares. Campinas: NEPPA/Unicamp; 1998b. p.82-129.

Dall’Acqua FM. O ajustamento econômico e as políticas sociais: o caso do Programa de Merenda Escolar. In: Campino ACC, Amaral CM, organizadores. Questões sociais no Brasil. São Paulo: USP; 1994. p.57-77.

Monteiro CA, Szarfarc S. A alimentação. In: Monteiro CA, organizador. Saúde e nutrição das crianças de São Paulo: diagnóstico, contrastes sociais e tendências. São Paulo: Hucitec; 1988. p.71-81.

Oliveira J, Cyrillo DC, Lajolo FM. O consumo da merenda escolar nas escolas municipais de São Paulo. In: Livros de Resumos do 4o Congresso Nacional de Alimentação e Nutrição; 1996. São Paulo: SBAN; 1996. p.24.

Sturion GL, Silva MV, Ometto AMO, Pipitone MAP, Furtuoso COM. Freqüência de consumo da alimentação escolar e preferências dos alunos. In: Anais do 5o Simpósio Latino Americano de Ciência de Alimentos; [CD-Rom]; Campinas, 2003. Campinas: Unicamp; 2003.

Caroba DCR. A escola e o consumo alimentar de adolescentes matriculados na rede pública de ensino [dissertação]. Piracicaba: Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz da Universidade de São Paulo; 2002.

Published

2023-09-21

How to Cite

Lucazechi STURION, G. ., Vieira da SILVA, M., Holland OMETTO, A. M. ., Ortiz FURTUOSO, M. C. ., & Penatti PIPITONE, M. A. . (2023). Conditioning factors of students participation in the Brazilian School Meal Program. Brazilian Journal of Nutrition, 18(2). Retrieved from https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9816

Issue

Section

ORIGINAL ARTICLE