Food consumption of children from cities with a low human development index in the Brazilian Northeast

Authors

  • Emilia Chagas COSTA Universidade Federal de Pernambuco, Departamento de Nutrição, Programa de Pós-Graduação em Nutrição
  • Silvia Patrícia de Oliveira SILVA Universidade Federal de Pernambuco, Departamento de Nutrição, Programa de Pós-Graduação em Nutrição
  • José Rodolfo Mendonça de LUCENA Universidade Federal de Pernambuco, Departamento de Nutrição, Programa de Pós-Graduação em Nutrição
  • Malaquias BATISTA FILHO Universidade Federal de Pernambuco, Departamento de Nutrição, Programa de Pós-Graduação em Nutrição
  • Pedro Israel Cabral de LIRA Universidade Federal de Pernambuco, Departamento de Nutrição, Programa de Pós-Graduação em Nutrição
  • Marisilda de Almeida RIBEIRO Universidade Federal de Pernambuco, Departamento de Nutrição, Programa de Pós-Graduação em Nutrição
  • Mônica Maria OSÓRIO Universidade Federal de Pernambuco, Departamento de Nutrição, Programa de Pós-Graduação em Nutrição

Keywords:

Food consumption, Child, Nutrients

Abstract

Objective
This study analyzes the food consumption of children from Gameleira, located in the Southern Forest Area of Pernambuco, and from São João do Tigre, located in the semiarid region of Paraíba, in the Brazilian Northeast.
Methods
This cross-sectional study included 238 children from Gameleira and 207 from São João do Tigre aged <2 years. Food consumption was investigated using a 24-hour dietary recall. Nutrient intake adequacy was classified according to the Dietary Reference Intakes.
Results
Mean intakes of energy and most nutrients were above the reference values for all ages in both cities. The prevalences of risk of inadequate nutrient intake were high for most nutrients, especially iron and zinc, in children aged 7 to 11 months. São João do Tigre presented higher said prevalences for most studied age groups and nutrients, except for protein and iron in children aged 12 to 23 months, although the difference was not statistically significant.
Conclusion
The nutrition situation of this population is still of concern because of the high prevalence of risk of inadequate nutrient intake. Therefore, strategies that promote and ensure food and nutrition security are needed for these populations to prevent risk of nutrition disorders.

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Published

2023-08-31

How to Cite

COSTA, E. C., SILVA, S. P. de O. ., LUCENA, J. R. M. de, BATISTA FILHO, M. ., LIRA, P. I. C. de, RIBEIRO, M. de A., & OSÓRIO, M. M. . (2023). Food consumption of children from cities with a low human development index in the Brazilian Northeast. Brazilian Journal of Nutrition, 24(3). Retrieved from https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9442

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