Nutrition facts of infant formulas sold in São Paulo state

assessment of fat and fatty acid contents

Authors

  • Mahyara Markievicz Mancio KUS Universidade de São Paulo, Faculdade de Ciências Farmacêuticas, Laboratório de Lipídeos.
  • Simone Alves da SILVA Instituto Adolfo Lutz, Departamento de Bromatologia e Química, Laboratório de Cromatografia.
  • Sabria AUED-PIMENTEL Instituto Adolfo Lutz, Departamento de Bromatologia e Química, Laboratório de Cromatografia.
  • Jorge MANCINI-FILHO Universidade de São Paulo, Faculdade de Ciências Farmacêuticas, Laboratório de Lipídeos

Keywords:

Fatty acids, Infant formula, Nutritional facts, Lipids, Infant nutrition

Abstract

Objective
This study determined the contents of fats, saturated fatty acids, trans fatty acids, linoleic acid, alpha-linolenic acid, arachidonic acid and docosahexaenoic acid in infant formulas and compared them with the nutrition facts reported on the respective packaging.
Methods
Fourteen samples of six different infant formula brands sold in the state of São Paulo were analyzed. The extraction and quantification of fats were done by the official method (Roese Gottlieb) and the quantification of fatty acids by gas chromatography using an internal standard. All analyses were repeated three times.
Results
The results showed that the nutrition facts printed on the packaging regarding total fats were correct for all samples, one was incorrect for saturated fatty acids, six were incorrect for trans fatty acids, four were incorrect for linoleic acid, ten were incorrect for alpha-linolenic acid, two were incorrect for arachidonic acid and three were incorrect for docosahexaenoic acid. The formulas that presented the greatest differences between nutrition facts and actual contents were those for infants aged zero to six months.
Conclusion
The results indicate that sanitary surveillance programs need to constantly monitor these products since the incorrect amount of nutrients may significantly affect the child’s development.

References

Pompéia C. Essencialidade dos ácidos graxos. In: Curi R, Pompéia C, Miyasaka CK, Procópio J, editores. Ententendo a gordura: os ácidos graxos. São Paulo: Manole; 2002. v.1.

Vaz JS, Deboni F, Azevedo MJ, Gross JL, Zelmanovitz T. Ácidos graxos como marcadores biológicos da ingestão de gorduras. Rev Nutr. 2006; 19(4):498-500. doi: 10.1590/S1415-52732006000400008.

Hirayama KB, Speridião PGL, Fagundes-Neto U. Ácidos graxos polinsaturados de cadeia longa. Electr J Pediatr Gastr Nutr Liver Dis. 2006; 10(3):1-10.

Lunn J, Theobald HE. The health effects of dietary unsaturated fatty acids. Nutr Bull. 2006; 31(3):178- 224.

Koletzko B, Sauerwald U, Keicher U, Saule H, Wawatschek S, Böhles H, et al. Fatty acid profiles, antioxidant status, and growth of preterm infants fed diets without or with long-chain polyunsaturated fatty acids. Eur J Clin Nutr. 2003; 42(5):243-53.

Silva DRB, Miranda-Júnior PF, Soares EA. A importância dos ácidos graxos poliinsaturados de cadeia longa na gestação e lactação. Rev Bras Saúde Mater Infan. 2007; 7(2):123-33.

Carver JD. Advances in nutritional modifications of infant formulas. Am J Clin Nutr. 2003; 77(6): 1550S-4S.

Auestad N, Scott DT, Janowsky JS, Jacobsen C, Carroll RB, Montalto MB, et al. Visual, cognitive and language assessments at 39 months: a followup study of children fed formulas containing longchain polyunsaturated fatty acids to 1 year of age. Pediatrics. 2003; 112(3):177-83. Brasil Alimentos on line. Fórmulas infantis: Nestlé constrói fabrica de R$100 milhões em São Paulo. v.318, 2007. [acesso 2007 nov. 24]. Disponível em:

Oliveira RL, Ladeira MM, Barbosa MAAF, Matsushita M, Santos GT, Bagaldo AR, et al. Composição química e perfil de ácidos graxos do leite e muçarela de búfalas alimentadas com diferentes fontes de lipídeos. Arq Bras Med Vet Zootec. 2009; 61(3): 736-744.

Fanti MGN, Almeida KE, Rodrigues AM, Silva RC, Florence ACR, Gioielli LA, et al. Contribuição ao estudo das características físico-químicas e da fração lipídica do leite orgânico. Ciênc Tecnol Aliment. 2008; 28(Supl.):259-65.

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância Sanitária. Portaria nº 977, de 5 de dezembro de 1998. Regulamento técnico referente às fórmulas infantis para lactentes e às fórmulas infantis de seguimento. Diário Oficial da União. 1999 15 abr; Seção1. p.90-1.

Brasil. Ministério da Saúde. Agência de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 360, de 12 de dezembro de 2003. Aprova regulamento técnico sobre rotulagem nutricional de alimentos Embalados, tornando obrigatória a rotulagem nutricional, Brasilia; 2003. Diário Oficial da União. 2003 26 dez; Seção1. p.33-1

Brasil. Ministério da Saúde. Agência de Vigilância Sanitária. Informe Técnico nº36, 27 de junho de 2008. Orientações sobre a declaração da informação nutricional em alimentos para fins especiais e outras categorias específicas. Brasilia; 2008 [acesso 2008 jun 30]. Disponível em:<http://wwwanvisa.gov.br/informes/36_270608.htm>

Codex Alimentarius Commission. Food standards programme. Codex standard for infant formula: Codex Stan 72 1981. Geneva: WHO; 2008.

Straarup EM, Lauritzen l, Faerk J. The stereospecific triacylglycerol structures and fatty acid profiles of human milk and infant formulas. J Pediatr Gastr Nutr. 2006; 42(3):293-9.

Riva E, Verduci E, AgostinI C, Giovannini M. Comparison of the nutritional values of follow-on formulae available in Italy. J Inter Med Res. 2007; 35(1):20-37.

Horwitz W, Latimer GW. Official methods of analysis of AOAC. 18th ed. Gaithersburg: AOAC International; 2005.

Hartman L, Lago RAC. Rapid preparation of fatty acid methyl esters from lipids. Lab Practice. 1973; 22(8):475-97

Maia EL, Rodrigues-Amaya DBR. Avaliação de um método simples e econômico para a metilação de ácidos graxos com lipídios de diversas espécies de peixes. Rev Inst Adolfo Lutz. 1993; 53(1/2):27-35

Kramer JKG, Blackadar CB, Zhou J. Evaluation of two GC columns (60-m SUPELCOWAX 10 and 100-m CP sil 88) for analysis of milkfat with emphasis on CLA, 18:1, 18:2 and 18:3 isomers, and short- and long-chain FA. Lipids. 2002; 37(8): 823-835

Kus MMM, Aued-Pimentel S, Mancini-Filho J. Comparação de metodologias analíticas na determinação de lipídios e ácidos graxos polinsaturados em fórmula infantil por cromatografia gasosa. Rev Inst Adolfo Lutz. 2009; 68(1). Disponível em: .

Aued-Pimentel S, Kumagai EE, Kus MMM, Caruso MSF, Tavares M, Zenebon O. Ácidos graxos trans em óleos vegetais refinados poli-insaturados comercializados no estado de São Paulo, Brasil. Ciênc Tecnol Aliment. 2009; 29(3):646-51.

Kramer JKG, Hernandez M, Cruz-Hernandez C, Kraft J, Dugan MER. Combining results of two GC separation partly achieves determination of all cis and trans 16:1, 18:1, 18:2 and 18:3 except CLA isomers of milk fat as demonstrated using Ag-iron SPE fractionation. Lipids. 2008; 43(3):259-73

Collomb M, Schmid A, Sieber R, Weehsler D, Ryhäanen E. Conjugated linoleic acids in milk fat: Variation and physiological effects. Inter Dairy J. 2006; 16(11):1347-61.

Brasil, Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância Sanitária. Portaria nº 27, de 13 de janeiro de 1998. Regulamento técnico referente à informação nutricional complementar. Diário Oficial da União. 1998 16 jan; p.1-3.

Published

2023-08-29

How to Cite

KUS, M. M. M., SILVA, S. A. da, AUED-PIMENTEL, S., & MANCINI-FILHO, J. . (2023). Nutrition facts of infant formulas sold in São Paulo state: assessment of fat and fatty acid contents. Brazilian Journal of Nutrition, 24(2). Retrieved from https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9348

Issue

Section

ORIGINAL ARTICLE