Bliss and misfortunes of taste: food from the Brazilian Dutch Colony

Authors

  • Claude Guy PAPAVERO Doutora em Antropologia

Keywords:

Colonial alimentary diet, Alimentary anthropology, History of food, Dutch Brazil

Abstract

An analysis of food resources of the civil population and the occupation army that the Dutch West Indies Company brought to the Northeast of Brazil from 1630 to 1654 demonstrated the hard situation of subsistence of the Brazilian colony and the precariousness of the political dominion established. Under the governorship of count Moritz van Nassau-Siegen, however, the Dutch, enchanted with the flavors of the local fauna and flora that Portuguese colonists were used to eating, soon adopted such delicacies at their tables and used them to develop convincing images of their political power over the land. The description of the food habits
and the problems of sully found in the analyzed documents allowed the determination of the sociocultural parameters that governed that society, favoring a well documented focus on the eating habits of that time. 

References

Pudsey C. As memórias de Cuthbert Pudsey sobre o Brasil holandês (1629-1640). História Naturalis. Seropédica. 2000; 3:1-262.

Salvador FV. História do Brasil 1500-1627. 5ª ed. São Paulo: Melhoramentos; sem data. p.451.

Coelho DA. Memórias diárias da guerra do Brasil. Recife: Secretaria do Interior de Pernambuco; 1944. p.113.

Mello EC. Olinda restaurada: guerra e açúcar no nordeste (1630-1654). 2ª ed. Rio de Janeiro: Topbooks; 1998. p.63.

Laet J. História ou anais dos feitos da Companhia Privilegiada das Índias Ocidentais. Rio de Janeiro: Biblioteca Nacional; 1916. p.522-23.

Neto JAGM. Tempo dos flamengos. Rio de Janeiro: José Olympio; 1947. p.44.

Papavero CG. Mantimentos e víveres: o domínio colonial holandês no Brasil [dissertação]. São Paulo: Universidade de São Paulo; 2002.

Pereira JHD. Batalha naval de 1640 e outras peripécias da guerra holandesa no Brasil. RIHGB. 1895; 58(91):1-58.

Breve discurso sobre o estado das quatro capitanias conquistadas de Pernambuco, Itamaracá, Paraíba e Rio Grande, situadas na parte setentrional do Brasil. In: Mello JAGM, organizador. Fontes para a história do Brasil holandês. Recife: MEC; 1981. p.1-109.

Zacharias TW. In Teixeira D, organizador. Brasil holandês: documentos da biblioteca universitária de Leiden. Rio de Janeiro: Index; 1997. p.116-7.

Bots H., Leroy PE. Le Brésil sous la colonisation néerlandaise. Douze lettres de Vincent- Joachim Soler, pasteur à Recife, à André Rivet (1636-1643). Bulletin de la Société de l’Histoire du Protestantisme Français. 1984; 130(4):556-94.

A primeira assembléia legislativa no Brasil. RIHGB. 1893; 56(87):117-39.

Nieuhof J. Memorável viagem marítima e terrestre ao Brasil. São Paulo: EDUSP; 1989 p.72-328.

Diário ou breve discurso acerca da rebelião e dos pérfidos desígnios dos portugueses do Brasil, descobertos em junho de 1645 e do mais que se passou até 28 de abril de 1647. RIAGP. 1887; 4(32): 121-225.

MarcGrave J. História natural do Brasil. São Paulo: Museu Paulista; 1942. p.33-70

Piso G. História natural do Brasil. São Paulo: Ed. Nacional; 1948. p.58-62.

Hippocrate. L’art de la médecine. Paris: Flammarion; 1999.

Moreau P. História das últimas lutas no Brasil entre holandeses e portugueses. São Paulo: EDUSP; 1979. p.46-62.

Walbeeck JV, Moucheron H. Relatório sobre o estado das Alagoas em outubro de 1643. RIAGP. 1886; 4(35):153-65.

Wagener Z. O “Thierbuch”. In: Teixeira D, organizador. Brasil holandês: documentos da biblioteca universitária de Leiden. Rio de Janeiro: Index; 1997. p.98-9.

Antonil AJ. Cultura e opulência do Brasil. 2ª ed. São Paulo: Nacional; 1967. p.203.

Published

2023-08-25

How to Cite

Guy PAPAVERO, C. . (2023). Bliss and misfortunes of taste: food from the Brazilian Dutch Colony. Brazilian Journal of Nutrition, 23(1). Retrieved from https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9344

Issue

Section

SEÇÃO TEMÁTICA