Introduction of processed and traditional foods to the diets of children attending public daycare centers in São Paulo, Brazil

Authors

  • Maysa Helena de Aguiar TOLONI Universidade Federal de São Paulo, Departamento de Pediatria.
  • Giovana LONGO-SILVA Universidade Federal de São Paulo, Departamento de Pediatria.
  • Rita Maria Monteiro GOULART Universidade São Judas Tadeu, Departamento de Graduação em Nutrição.
  • José Augusto de Aguiar Carrazedo TADDEI Universidade São Judas Tadeu, Departamento de Graduação em Nutrição.

Keywords:

Industrialized foods, Feeding behavior, Food consumption, Eating habits, Infant nutrition

Abstract

Objective
This study described and discussed the introduction of processed foods to the diets of children attending the nurseries of daycare centers, considering the recommendation of the Ministry of Health for a healthy diet.
Methods
This cross-sectional study included 270 children attending nurseries of eight public and not-for-profit daycare centers in São Paulo city. A pre-coded and structured 11-question questionnaire was used to evaluate the introduction of processed foods. For each type of food analyzed, the corresponding age in months was recorded as well as assessed as to whether it was in agreement with the 8th step of the Dietary Guide. The chi-square test was used for determining the associations. The studied variables were mother’s age, education level and working status and family income.
Results
The results showed that approximately 2/3 of the studied children under 12 months of age were offered foods with obesogenic potential, such as instant noodles, snacks, sandwich cookies, powdered juice, soft drinks and candy/lollipop/chocolate bars. Children born to younger mothers, with low education level and lower income are most vulnerable to the feeding error of introducing processed foods prematurely.
Conclusion
These results show that educational and preventive actions should be proposed to build healthy eating habits from childhood. Efficient and in-depth campaigns aiming at promoting the consumption of fruits and vegetables are also needed, taking into consideration the cultural, nbehavioral and emotional factors associated with diet

References

Briefel RR, Reidy K, Karwe V, Devaney B. Feeding infants and toddlers study: Improvements needed in meeting infant feeding recommendations. J Am Diet Assoc. 2004; 104(1 Suppl 1):s31-s7.

Oliveira LPM, Assis AMO, Pinheiro SMC, Prado MS, Barreto ML. Alimentação complementar nos primeiros dois anos de vida. Rev Nutr. 2005; 18(4): 459-69. doi: 10.1590/S1415-527320050004000 02.

Barbosa MB, Palma D, Bataglin T, Taddei JAAC. Custo da alimentação no primeiro ano de vida. Rev Nutr. 2007; 20(1):55-62. doi: 10.1590/S1415-527 320070001000006.

Aquino RC, Philippi ST. Consumo infantil de alimentos industrializados e renda familiar na cidade de São Paulo. Rev Saúde Pública. 2002; 36(6):655-60.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa de Orçamentos Familiares no Brasil (POF) 2002-2003. Rio de Janeiro: IBGE; 2004 [citado 2008 nov. 17]. Disponível em: <http://www.ibge.gov.br>

Associação Brasileira das Indústrias da Alimentação. Indústria da alimentação: balanço anual 2007 e perspectivas para 2008. São Paulo: ABIA; 2008

Batista-Filho M, Souza AI, Miglioli TC, Santos MC. Anemia e obesidade: um paradoxo da transição nutricional brasileira. Cad Saúde Pública. 2008; 24(Suppl 2):S247-S57

Almeida SS, Nascimento PCBD, Quaioti TCB. Quantidade e qualidade de produtos alimentícios anunciados na televisão brasileira. Rev Saúde Pública. 2002; 36(3):353-5.

Simon VGN. Introdução de alimentos complementares e sua relação com variáveis demográficas e socioeconômicas, em crianças no primeiro ano de vida, nascidas em Hospital Universitário no município de São Paulo. Rev Bras Epidemiol. 2003; 6(1): 29-38.

Jahns L, Siega-Riz AM, Popkin BM. The increasing prevalence of snacking among US children from 1977 to 1996. J Pediatr. 2001; 138(4):493-8.

Jackson P, Romo M, Castilio M, Castilio-Durán C. Las golosinas en la alimentación infantil: análisis antropológico nutricional. Rev Méd Chile. 2004; 132(10):1235-42.

Brasil. Ministério da Saúde. Dez passos para uma alimentação saudável: guia alimentar para crianças menores de 2 anos. Brasília: Ministério da Saúde; 2002.

Vítolo MR, Bortolini GS, Feldens CA, Dachler ML. Impacto da implementação dos dês passos de alimentação saudável para crianças: ensaio de campo randomizado. Cad Saúde Pública. 2005; 21(5):1448-57.

del Rea SI, Fajardo Z, Solano L, Páez MC, Sánchez A. Pátron de consumo de alimentos en niños de una comunidad urbana al norte de Valencia, Venezuela. Arch Latinoam Nutr. 2005; 55(3): 279-86.

Schumann SPA, Polônio MLT, Gonçalves ECBA. Avaliação do consumo de corantes artificiais por lactentes, pré-escolares e escolares. Ciênc Tecnol Aliment. 2008: 28(3):534-9.

Beghin I, Cap M, Dujardin B. A guide to nutritional assessment. Geneva: WHO; 1988

Dean AG, Arner TG, Sangam S, Sunki GG, Friedman R, Lantinga M, et al. Epi Info 2000: a database and statistics program for public health professionals for use on Windows 95, 98, NT, and 2000 computers. Atlanta (GA): Centers for Disease Control and Prevention; 2000.

World Health Organization. Infant and young child nutrition. Procedings of the 55th World Health Assembly; 2002 April 16; Geneva. p.1-21. World Health Organization (WHA55/15).

Spinelli MGN, Goulart RMM, Santos ALP, Gumiero LDC, Farhud CC, Freitas EB, et al. Consumo alimentar de crianças de 6 a 18 meses em creches. Rev Nutr. 2003; 16(4):409-14. doi: 10.1590/S1415-5 2732003000400004.

Ramos-Gomez FJ, Weintraub JA, Gansky AS, Hoover CI, Featherstone JD. Bacterial, behavioral and environmental factors associated with early childhood caries. J Clin Pediatr Dent. 2002; 26(2): 165-73.

Simon VGN, Souza JMP, Souza SB. Aleitamento materno, alimentação complementar, sobrepeso e obesidade em pré-escolares. Rev Saúde Pública. 2009; 43(1):60-9.

Bueno MB, Souza JMB, Souza SB, Paz SMRS, Gimeno SGA, Siqueira AAF. Riscos associados ao processo de desmame entre crianças nascidas em Hospital Universitário de São Paulo, entre 1998 e 1999: estudo de coorte prospectivo do primeiro ano de vida. Cad Saúde Pública. 2003; 19(5): 1453-60.

Barsanti C, Taddei JAAC. Botulismo infantil: atualização. Rev Paul Pediatr. 1995; 13(2):48-52.

Dewey KG. Approaches for improving complementary feeding of infants and young children. Geneva: World Health Organization; 2000.

Pennington JAT, Douglass JS. Food values of portions commonly used. 18th ed. Baltimore (MD): Lippincott Williams & Wilkins; 2005.

Institute of medicine. Dietary reference intakes: recommended intakes for individuals, vitamins, foods and nutrition board. Washington (DC): National Academy Press; 2002.

Konstantyner T, Taddei JAAC, Oliveira MN, Palma D, Colugnati FAB. Riscos isolados e agregados de anemia em crianças freqentadoras de berçários de creches. J Pediatr (Rio de Janeiro). 2009; 85(3):209-16.

Taddei JAAC, Troster EJ, Machado EHS, Brasil ALD. Condição nutricional e prevalência de anemia em crianças matriculadas em creches beneficentes. Rev Paul Pediatr. 2005; 23(1):21-6.

Mazariegos-Ramos E, Guerrero-Romero F, Rodríguez-Moráis M, Lazcano-Burciaga G, Paniaqua R, Amato D. Consumption of soft drinks with phosphoric acid as a risk factor for the development of hypocalcemia in children: a casecontrol study. J Pediatr. 1995; 126(6):940-2.

Kinsey JD. Food and families’ socioeconomic status. J Nutr. 1994; 124(9 Suppl):1878S-85S.

Costa TF, Pontes TE, Brasil ALD, Ferreira ABR, Taddei JAAC. Transição nutricional e desenvolvimento de hábito de consumo alimentar na infância. In: Dutra- -de-Oliveira JE, Marchini JS, organizadores. Ciências nutricionais: aprendendo a aprender. São Paulo: Sarvier; 2008. p.543-63.

Brasil. Ministério da Saúde. A saúde pública e a regulamentação da publicidade de alimentos. Brasília: Ministério da Saúde; 2006.

Araújo MFM, Rea MF, Pinheiro KA, Schmitz BAS. Avanços na norma brasileira de comercialização de alimentos para idade infantil. Rev Saúde Pública. 2006; 40(3):513-20.

. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Consulta Pública nº 71/06, de 10 de novembro de 2006. Brasília: Ministério da Saúde: 2006 [citado 2008 nov 20]. Disponível em: <http://www.anvisa.gov.br>

Gonzalez W, Jonas SJ, Frongillo EA. Restricting snacks in U.S. Elementary Schools is associated with higher frequency of fruit and vegetable consumption. J Nutr. 2009; 139:(1)142-4.

Published

2023-08-23

How to Cite

TOLONI, M. H. de A. ., LONGO-SILVA, G., GOULART, R. M. M. ., & TADDEI, J. A. de A. C. . (2023). Introduction of processed and traditional foods to the diets of children attending public daycare centers in São Paulo, Brazil. Brazilian Journal of Nutrition, 24(1). Retrieved from https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9271

Issue

Section

ORIGINAL ARTICLE