An epidemiological approach to obesity

Authors

  • Anelise Rízzolo de Oliveira PINHEIRO Universidade Federal de Santa Catarina
  • Sérgio Fernando Torres de FREITAS Universidade Federal de Santa Catarina
  • Arlete Catarina Tittoni CORSO Universidade Federal de Santa Catarina

Keywords:

noncommunicable chronic disease, obesity, epidemiology, nutritional transition, attentionmodels in health

Abstract

Obesity, a disease of the Noncommunicable Disease Group, is the excess of body fat accumulated to an extent that health may be adversely affected. The etiology of obesity is a multifarious process that involves environmental and genetic factors. Nowadays, obesity is a world-wide public health problem showing an increased prevalence in developing countries, as well as in developed ones. The nutritional transition is a process of sequential changes in the nutrition and consumption patterns, that follows economic, social and demographic changes, and changes in the health profile of populations. In this new profile, the urbanization led to a change in behavior patterns of eating, and a decrease in the populations physical activity, both becoming important trends nowadays. The increase of obesity prevalence in Brazil is considerable and proportionally higher in lowincome families. The nutritional epidemiological picture of Brazil shows a situation that chaims for public health strategies, able to solve the malnutrition and obesity trends in the same attention-model in health, and to mediate the consequences and connections of economic policies within the populations, process of disease and death. The aim of the present literature revision is to emphasize the epidemiological aspects of adults overweight and obesity as a considerable problem of public health.

References

Monteiro CA, Conde WL. A tendência secular da obesidade segundo estratos sociais: nordeste e sudeste do Brasil, 1975-1989-1997. Arq Bras Endocrinol Metabol 1999; 43(3):186-94.

World Health Organization. Obesity: Preventing and managing the global epidemic. Report of a WHO Consultation on Obesity. Geneva; 1998.

Lessa I. O adulto brasileiro e as doenças da modernidade: epidemiologia das doenças crônicas não transmissíveis. São Paulo: Hucitec; 1998. 284p.

Anjos LA. Avaliação nutricional de adultos em estudos epidemiológicos. In: Almeida Filho N, Barata R, Barreto ML. Epidemiologia: contextos e pluralidade. Rio de Janeiro: Fiocruz; 1998. p.113-20. Série Epidemiologia

Mondini L, Monteiro CA. Relevância epidemiológica da desnutrição e obesidade em distintas classes sociais: métodos de estudo e aplicação à população brasileira. Rev Bras Epidemiol 1998; 1(1):28-39.

Francischi RPR, et al. Obesidade: atualização sobre sua etiologia, morbidade e tratamento. Rev Nutr 2000; 13(1):17-28.

Sichieri R, Coitinho CD, Pereira RA, Marins VMR, Moura AS. Variações temporais do estado nutricional e do consumo alimentar no Brasil. PHYSIS - Rev Saude Coletiva 1997; 7(2):31-50.

Frederiksen H. Feedbacks in economic and demographic transition. Science 1969; 166: 837-47.

Laurenti R. Transição demográfica e transição epidemiológica. Anais do I Congresso Brasileiro de Epidemiologia. Rio de Janeiro: Abrasco; 1990. p.143-65.

Popkin BM, Ge K, Zhai F, Guo X, Ma H, Zohoori N. The nutrition transition in China: A cross sectional analysis. Eur J Clin Nutr 1993; 47:333-46.

Barreto ML, Carmo EH. Tendências recentes das doenças crônicas no Brasil. In: Lessa I. O adulto Brasileiro e as doenças da modernidade: epidemiologias das doenças crônico-não-transmissíveis. São Paulo: Abrasco; 1998. p.15-27.

Barreto ML, Carmo EH, Noronha CV, Neves RBB, Alves PC. Mudança nos padrões de morbi-mortalidade: uma revisão crítica das abordagens epidemiológicas. PHYSYS – Rev Saude Coletiva 1993; 3(1):127-46.

Araújo JD. Polarização epidemiológica no Brasil. Informe Epidemiológico do SUS 1992; 1(2):5-16.

Prata RP. A transição epidemiológica no Brasil. Cad Saude Publica 1992; 8(2):168-75.

Monteiro CA, Mondini L, Medeiros AL, Popkin BM. The nutrition transition in Brazil. Eur J Clin Nutr 1995; 49:105-13.

Coitinho DC, Leão MM, Recine E, Sichieri R. Condições nutricionais da população Brasileira: adultos e idosos. Brasília: Ministério da Saúde; 1991. 39p.

Lollio CA, Latorre MRDO. Prevalência de obesidade em localidade do Estado de São Paulo, 1987. Rev Saude Publica 1991; 25(1):33-6.

Gigante DP, Barros FC, Post CLA, Olinto MTA. A Prevalência de obesidade em adultos e seus fatores de risco. Rev Saude Publica 1997; 31(3):236-46.

Ell E, Camacho LAB, Chor D. Perfil antropométrico de funcionários de banco estatal no Estado do Rio de Janeiro/Brasil: I – índice de massa corporal e fatores sócio-demográficos. Cad Saude Publica 1999; 15(1):113-21.

Monteiro CA, organizador. Velhos e novos males da Saúde Pública no Brasil: a evolução do país e de suas doenças. São Paulo: Hucitec; 2001. 433p.

Sawaya AL. Transição: desnutrição energético-protéica e obesidade. In: Sawaya AL, organizador. Desnutrição urbana no Brasil. São Paulo: Cortez; 1997. p.35-61.

Sichieri R. Epidemiologia da obesidade. Rio de Janeiro: UERJ; 1998. 140p.

Litchmans W, Pisarska K, Bermam N. Discrepancy between self-report and actual caloric intake and exercise in obese subjects. N Engl J Med 1992; 327(27):1893-8.

Schoeller DA. How accurate is self-reported dietary energy intake? Nutr Rev 1990; 48(10):373-9.

Stunkard AJ. Factores determinantes de la obesidad: opinión actual. In: La obesidad en la pobreza: un novo reto para la salud pública. Washington DC: Organização Panamericana da Saúde; 2000. Publicação científica nº 576. p.27-32.

Popkin BM, Bisgrove EZ. Urbanization and nutrition in low–income countries. Food Nutr Bull 1998; 10(1):3-23.

Dutra de Oliveira JE, Cunha SFC, Marchini JS. A desnutrição dos pobres e dos ricos: dados sobre a alimentação no Brasil. São Paulo: Sarvier; 1996. 123p.

Dever AGE. A epidemiologia na administração dos Serviços de Saúde. São Paulo: Pioneira, 1988. 394p.

Engstrom EM, organizador. SISVAN: Instrumento para o combate aos distúrbios nutricionais em serviços de saúde: o diagnóstico nutricional. Rio de Janeiro: Fiocruz; 2002. 147p.

Ades L, Kerbauy RR. Obesidade: realidades e indagações. Psicologia USP 2002; 1 3(1): 197-216.

Published

2023-08-16

How to Cite

Rízzolo de Oliveira PINHEIRO, A., Torres de FREITAS, S. F. ., & Tittoni CORSO, A. C. . (2023). An epidemiological approach to obesity. Brazilian Journal of Nutrition, 17(4). Retrieved from https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9222