Effects of globalization on food culture: considerations on urban food changes

Authors

  • Rosa Wanda Diez GARCIA PUC-Campinas

Keywords:

affluent diet, feeding practices, urban food, food culture

Abstract

This paper evaluates the contemporary commensalism focusing particularly upon the impact on urban food changes, based on social science authors who discuss the globalization. It approaches the process whereby foods and services are deterritorialized and achieve a global character, in order to contribute to studies of food changes and to analyze other dimensions of the so-called affluent diet.

References

Organización Mundial de La Salud. Dieta, nutrición y prevención de enfermedades crónicas. Ginebra; 1990. 228p. (Série de Informes Técnicos, n.797).

Popkin BM. Urbanization, lifestyle changes and the nutrition transition. World Dev 1999; 27(11):1905-16.

Drewnowski A. Nutrition transition and global dietary trends. Nutr 2000; 16(7/8):486-7.

Couto JG. Quatro autores em busca do Brasil. Rio de Janeiro: Rocco; 2000. p.31-87.

Dória CA. A cozinha subdesenvolvida. Trópico: idéias de Norte a Sul. Disponível em: http://www.uol.com.br/tropico/ 23/03/2002

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Anuário Estatístico do Brasil. Brasília; 1993.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Anuário Estatístico do Brasil. Brasília; 1994.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Anuário Estatístico do Brasil. Brasília; 1995.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Anuário Estatístico do Brasil. Brasília; 1996.

Instituto Nacional de Alimentação e Nutrição. Estudo multicêntrico de consumo alimentar. Ministério da Saúde: Brasília; 1997.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Estudo Nacional da Despesa Familiar – Dados Preliminares. Rio de Janeiro; 1978.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa de Orçamentos Familiares, 1987 – 1988. Rio de Janeiro; 1991.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa de Orçamentos Familiares, 1995 – 1996. Primeiros Resultados. Rio de Janeiro; 1997.

Folha de São Paulo, 1998. Negócios, 13 de abril de 1998.

Ortiz R. Mundialização e cultura. 2.ed. São Paulo: Brasiliense; 1994. 234p.

Ianni O. A sociedade global. 2.ed. Rio de Janeiro: Civilização Brasileira; 1993. 194p.

Fischler C. El (h)omnívoro- El gusto, la cocina y el cuerpo. Barcelona: Editorial Anagrama; 1995. 421p.

Garcia RWD. Práticas e comportamento alimentar no meio urbano: um estudo no centro da cidade de São Paulo. Cad Saúde Pública 1997; 13(2): 455-67.

McDonald’s. Informe publicitário. São Paulo; 1996. 22p.

Veja, 16 de outubro de 1996. p.102-4.

Meyers W. Los creadores de imagen. 2.ed. Barcelona: Editorial Ariel; 1994. p.13-31, 124-47.

Grácia-Arnaiz M. Paradojas de la alimentación contemporánea. Barcelona: Icária -Institut Català d’Ántropologia; 1996. 309p.

Carrasco SP. Antropologia i alimentació - Una proposta per l’estudi de la cultura alimentària. Bellaterra: Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona; 1992. 124p.

Keys A. Mediterranean diet and public health: personal reflections. Am J Clin Nutr 1995; 61(suppl):1321S-3S.

James WPT. Mediterranean diet and public health: implications for Mediterranean diets. Am J Clin Nutr 1995; 61(suppl):1324S-8S.

Mataix J. La dieta mediterránea. Dieta tradicional versus dieta recomendada. In: Medina X, editor. La alimentación mediterránea - historia, cultura, nutrición. Barcelona: Icária Antrazyt; 1996. p.269-78.

Published

2003-12-25

How to Cite

Diez GARCIA, R. W. . (2003). Effects of globalization on food culture: considerations on urban food changes. Brazilian Journal of Nutrition, 16(4). Retrieved from https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9159