Six to eighteen-month-old children’s food intake in day-care centers

Authors

  • Mônica Glória Neumann SPINELLI Universidade de Mogi das Cruzes
  • Rita Maria Monteiro GOULART Universidade São Judas Tadeu
  • Arali Luiza Primo SANTOS Universidade São Judas Tadeu
  • Ludimila Di Carla GUMIERO Universidade São Judas Tadeu
  • Cláudia Carvalheira FARHUD Universidade de Mogi das Cruzes
  • Érica Barbosa de FREITAS Universidade de Mogi das Cruzes
  • Ludmila Ferreira DANTAS Universidade de Mogi das Cruzes

Keywords:

food intake, child, day-care centers, micronutrients

Abstract

Objective
To verify the food intake of children from 6 to 18 months old and to evaluate nutrient adequacy.

Methods
This study was carried out with 106 children, in day-care centers from the city of São Paulo. Food intake was evaluated through food weighing during five days. The Organización Mundial de la Salud, 1985, Dietary Reference Intakes, 1997 and American Academy of Pediatrics, 1993 were used as references for the analysis of macronutrients, micronutrientes and fibers, respectively.

Results
The study revealed insufficient offering of energy, iron, calcium, vitamin A and fiber. Protein and vitamin C were over the recommended amounts.

Conclusion
The children must receive one milky and one salty meal at home in order to complement food given at centers, mainly regarding, calcium, iron, energy and fiber.

References

Amaral MFM, Morelli V, Pantoni RW, Rosseti-Ferreira UC. Alimentação de bebês e crianças pequenas em contextos coletivos: mediadores, interações e programas em educação infantil. Rev Bras Cresc Desenv Hum 1996; 6:19-33.

Briley ME, Roberts-Gray C, Rowe S. What can children learn from the menu at the child care center? J Community Health 1993;18:363-77.

Torres MAA, Sato K, Souza Queiroz SA. A anemia em crianças menores de 2 anos atendidas nas Unidades Básicas de Saúde no Estado de São Paulo. Rev Saúde Pública 1994; 28:290-4.

Loening BV. Encopresis and soiling. Pediatr Clin North Am 1996; 43:279-98.

Freeden TR, Sowell AL, Henning KT, et al. Levels and severity of measles. Am J Dis Child 1992;146:182-6.

Hussey G, Klein M. Measles-induced vitamin A deficiency. Ann NY Acad Sci 1992; 669:188-96.

Cesar AT. O uso de ácido ascórbico no controle da deficiência de ferro, utilizando a estrutura do Programa de Merenda Escolar [dissertação]. São Paulo: Faculdade de Saúde Pública, Universidade de São Paulo; 1990.

Secretaria Municipal de Abastecimento. Programas de Alimentação do Município de São Paulo. São Paulo; 1996. p.25-36.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Tabela de Composição de Alimentos. Estudo Nacional da Despesa Familiar. Rio de Janeiro; 1995.

Philippi ST. Tabela de composição de alimentos: suporte para decisão nutricional. Brasília; 2001.

Organización Mundial de la Salud. Necesidades de energía y proteínas. Ginebra; 1985. (Serie de Informes Técnicos, 724).

Dietary Reference Intakes: recommended intakes for individuals, vitamins, foods and nutrition board. Washington: National Academy of Sciences; 1997.

American Academy of Pediatrics. Committee on Nutrition. Carbohydrate and dietary fiber. In: Pediatric Nutrition Handbook. 3rd ed. Elk Grove Village: AAP; 1993. p.100-6.

’Zaccarelli EM. Avaliação do estado nutricional de crianças e estrutura de funcionamento de creches no Município de São Paulo [dissertação]. São Paulo: Faculdade de Ciências Farmacêuticas, Universidade de São Paulo; 2001.

Cruz GF, Santos RS, Carvalho CMRG, Moita GC. Avaliação dietética em creches municipais de Terezina. Rev Nutr 2001;14(1):21-32.

Lopez Cardona CM. Avaliação de consumo alimentar de crianças freqüentadoras de creches municipais de São Paulo [dissertação]. São Paulo: Faculdade de Saúde Pública, Universidade de São Paulo; 1999.

Sociedade Brasileira de Alimentação e Nutrição. Aplicações das recomendações nutricionais adaptadas à população brasileira. São Paulo: Legis Suma; 1990.

Salay E, Carvalho JF. Nutritional value of nursery school meals served in Campinas city, Brazil. J Food Systems 1995; 8:175-86.

Magalhães P. Parâmetros nutricionais em pré- -escolares de creches municipais de Viçosa – MG, relacionados com anemia e deficiência de Vitamina A [dissertação]. São Paulo: Faculdade de Ciências Farmacêuticas, Universidade de São Paulo; 1997.

Holland CV. A creche e seu papel na formação de práticas alimentares [dissertação]. São Paulo: Faculdade de Saúde Pública, Universidade de São Paulo; 1999.

Published

2003-12-25

How to Cite

Neumann SPINELLI, M. G. ., Monteiro GOULART, R. M. ., Primo SANTOS, A. L. ., Di Carla GUMIERO, L., Carvalheira FARHUD, C., Barbosa de FREITAS, Érica, & Ferreira DANTAS, L. (2003). Six to eighteen-month-old children’s food intake in day-care centers. Brazilian Journal of Nutrition, 16(4). Retrieved from https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9152

Issue

Section

ORIGINAL ARTICLE