Agricultural production and potential and foods intended for schools in Goiás and Distrito Federal, located in the Midwest Region of Brazil

Authors

  • Estelamaris Tronco MONEGO Universidade Federal de Goiás
  • Veruska Prado ALEXANDRE Universidade Federal de Goiás
  • Lucilene Maria de SOUSA Universidade Federal de Goiás
  • Karine Anusca MARTINS Universidade Federal de Goiás
  • Juliano Queiroz Santana ROSA Universidade Federal de Goiás
  • Priscila Laís Coelho de SOUZA Universidade Federal de Goiás
  • Jaqueline Nascimento de ASSIS Universidade Federal de Goiás

Keywords:

School feeding, Agricultural cultivation, Legislation, Savannah

Abstract

Objective
This study investigated the production and production potential of vegetables, fruits and native Cerrado fruits in Goiás and Distrito Federal, for their inclusion in the school menu as determined by the Law 11.947/2009.

Methods
A descriptive, quantitative study was done in 2009 in five mesoregions of Goiás and in Distrito Federal. The agricultural production was determined using data from the Brazilian Institute of Geography and Statistics and production estimates from 2003-2007. The estimated agricultural potential was based on the mean annual temperature of each mesoregion and optimal temperature ranges for each culture. The selected foods were classified according to production scale (small, average or high) and agricultural potential (excellent, average or low).

Results
The production of fruits and vegetables occurred mainly in the central, southern and eastern regions of the state, while the northeast and northern regions were less exploited. The most common cultures were lime, lettuce, mango, banana and cashew. The production potential of the Distrito Federal was less exploited than that of three mesoregions of Goiás (without correcting the index for the actual cultivated area). Also, there is a scarcity of official data on Cerrado fruits.

Conclusion
This study showed the differences in regional production of viable foods for the school menu and highlighted the productive potential of the region, taking sustainable development into account. 

References

França CG, Del Grossi ME, Azevedo Marques VPM. O censo agropecuário 2006 e a agricultura familiar no Brasil. Brasília: MDA; 2009.

Kakimura A, Oliveira A, Burani GF. A agricultura familiar no Brasil: um retrato do desequilíbrio regional. Interações. 2010; 11(2):217-33.

Morais L, Borges A. Novos paradigmas de produção e consumo: experiências inovadoras. São Paulo: Instituto Polis; 2010.

Triches RM, Schneider S. Alimentação escolar e agricultura familiar: reconectando o consumo à produção. Saúde Soc. 2010; 19(4):933-45.

Belik W. Perspectivas para a segurança alimentar e nutricional no Brasil. Saúde Soc. 2003; 12(1): 12-20.

Silva AS, Silva DB, Junqueira NTV, Andrade LRM. Frutas nativas do Cerrado. Brasília: Embrapa-CPAC; 1994.

Brasil. Presidência da República. Lei nº 11.947, de 16 de junho de 2009. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar e do Programa Dinheiro Direto na Escola aos alunos da educação básica, e dá outras providências. Brasília: FNDE [acesso em 2011 dez 12]. Disponível em: <http://www.fnde.gov.br/index.php/ddne-legislacao>.

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Política nacional de alimentação e nutrição. Brasília: MS; 2003.

Brasil. Ministério do Desenvolvimento Social. Câmara Interministerial de Segurança Alimentar e Nutricional. Plano Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional: 2012-2015. Brasília: MDS; 2011.

Lobato EJV, Sacramento GL, Andrade RS, Aleixo V, Gonçalves VA. Atlas climatológico do estado de Goiás. Goiânia: Editora da UFG; 2002.

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Centro Nacional de Pesquisa em Mandioca e Fruticultura Tropical. Sistemas de produção. Cruz da Almas: Embrapa [acesso 2012 jun 25]. Disponível em: <http://sistemasdeproducao.cnptia.embrapa.br/>.

Rocha LS, Cardoso Santiago RA. Implicações nutricionais e sensoriais da polpa e casca de baru (Dipterix Alata vog.) na elaboração de pães. Ciênc Tecnol Aliment. 2009; 29(4):820-5. doi 10.1590/S0101-20612000000300018.

Soares Júnior MS, Caliari M, Torres MCL, Vera R, Teixeira JS, Alves LC. Qualidade de biscoitos formulados com diferentes teores de farinha de amêndoa de baru (Dipteryx alata Vog.). Pesq Agropec Tropical. 2007; 37:51-6.

Soares Júnior MS, Reis RC, Bassinello PZ, Lacerda DBCL, Koakuzu SN, Caliari M. Qualidade de biscoitos formulados com diferentes teores de farinha de casca de pequi. Pesq Agropec Tropical. 2009; 39:98-104.

Soares FP, Paiva R, Nogueira RC, Stein VC, Santana JRF. Marolo: uma frutífera nativa do Cerrado. Bol Técnico. n. 82. Lavras: UFLA; 2009 [acesso 2011 nov 22]. Disponível em: <http://www.editora.ufla.br/_adm/upload/boletim/bol_82.pdf>.

Published

2023-04-20

How to Cite

Tronco MONEGO, E. ., Prado ALEXANDRE, V., de SOUSA, L. M., Anusca MARTINS, K. ., Queiroz Santana ROSA, J. ., Coelho de SOUZA, P. L. ., & Nascimento de ASSIS, J. . (2023). Agricultural production and potential and foods intended for schools in Goiás and Distrito Federal, located in the Midwest Region of Brazil. Brazilian Journal of Nutrition, 26(2). Retrieved from https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8415

Issue

Section

ORIGINAL ARTICLE