Dietary self-perception by women beneficiaries of the Bolsa Família Program in Fortaleza, Ceará, Brazil

Authors

Keywords:

Food, Perception, Primary health care, Social vulnerability, Women

Abstract

Objective

To evaluate the association between dietary self-perception and socioeconomic, health, diet, and lifestyle variables of socially vulnerable women in primary health care.

Methods

This cross-sectional study was conducted in a Primary Health Care Unit in Fortaleza, Ceará, with 158 women beneficiaries of the Bolsa Família (Family Aid) Program. We applied a questionnaire containing socioeconomic and health variables, food knowledge, and self-perception. Pearson’s chi-square test, with a 5% significance level, was adopted to investigate possible associations between women’s food self-perception and other variables.

Results

The women had a mean age of 31.2 years. Most had a household income of less than one minimum wage (75.9%), a high school education level (53.8%), were overweight (67.7%), did not engage in physical activity (72.8%), and received dietary guidance (51.9%). Negative dietary self-perception was reported by 57.0% of the sample. Women who did not engage in physical activity had a higher frequency of negative dietary self-perception (p=0.007).

Conclusion

Most women showed negative dietary self-perception. The variable “physical activity” was positively associated with dietary self-perception. Knowing how women perceive their diet and which factors are associated with their food choices can help health professionals in their daily conduct in health care units.

References

Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome (Brasil). Avaliação de políticas públicas: reflexões acadêmicas sobre o desenvolvimento social e o combate à fome, v. 2: transferência de renda. Brasília: MDS; Secretaria de Avaliação e Gestão da Informação; 2014a.

Campara JP, Vieira KM, Potrich ACG. Satisfação Global de Vida e Bem-estar Financeiro: desvendando a percepção de beneficiários do Programa Bolsa Família. Rev Adm Publica. 2017;51(2):182-200. https://doi. org/10.1590/0034-7612156168

Ferreira VA, Magalhães R. Práticas alimentares de mulheres beneficiárias do Programa Bolsa Família na perspectiva da promoção da saúde. Saude Soc. 2017;26(4):987-98, https://doi.org/10.1590/S010412902017170302

Congresso Nacional (Brasil). Medida Provisória nº 1.061, de 9 de agosto de 2021. Institui o Programa Auxílio Brasil e o Programa Alimenta Brasil, e dá outras providências. Diário Oficial da União; 2021.

Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde (Brasil). Guia alimentar para a população brasileira. 2nd ed. Brasília: MS; 2014.

Toral N, Slater B. Abordagem do modelo transteórico no comportamento alimentar. Cienc Saude Colet. 2007;12(6):1641-50. https://doi.org/10.1590/S1413-81232007000600025

Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde (Brasil). Política Nacional de Alimentação e Nutrição. Brasília: MS; 2013.

Rodrigues, PRM, Gonçalves-Silva, RMV, Ferreira MG, Pereira RA. Viabilidade do uso de uma questão simplificada na avaliação da qualidade da dieta de adolescentes. Cienc Saude Colet. 2017;22(5):1565-78.

Machado KP, Vaz JS, Mendonza-Sassi RA. Autopercepção positiva da alimentação: um estudo de base populacional no extremo sul do Brasil. Epidemiol Serv Saude. 2019;28(3):e2018197. https://doi.org/10.5123/ S1679-49742019000300005

Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde (Brasil). Orientações para a coleta e análise de dados antropométricos em serviços de saúde: Norma Técnica do Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional – SISVAN. Brasília: MS; 2011.

Lindemann IL, Barros KS, Mendonza-Sassi RA. Autopercepção da alimentação entre usuários da atenção básica de saúde e fatores associados. Rev Baiana Saude Publica. 2017;41(2):a2393. https://doi. org/10.22278/2318-2660

Souza RK, Backes, V. Autopercepção do consumo alimentar e adesão aos dez passos para alimentação saudável entre universitários de Porto Alegre, Brasil. Cienc Saude Colet. 2020;25(11):4463-72. https://doi. org/10.1590/1413-812320202511.35582018

Slater J, Mudryj AN. Self-Perceived Eating Habits and Food Skills of Canadians. J Nutr Educ Behav. 2016;48(7):486-95. https://doi.org/10.1016/j.jneb.2016.04.397

Batis C, Castellanos-Gutiérrez A, Aburto TC, Jiménez-Aguilar, A, Rivera, JA, Ramírez-Silva, I. Self-perception of dietary quality and adherence to food groups dietary recommendations among Mexican adults. Nutr J. 2020;19:e59. https://doi.org/10.1186/s12937-020-00573-5

Lake AA, Hyland RM, Rugg-Gunn AJ, Wood CE, Mathers JC, Adamson AJ. Healthy eating: Perceptions and practice (the ASH30 study). Appetite. 2007;48(2):176-82. https://doi.org/10.1016/j.appet.2006.08.065

Lindemann IL, Oliveira RR, Mendonza-Sassi RA. Dificuldades para alimentação saudável entre usuários da atenção básica em saúde e fatores associados. Cienc Saude Colet. 2016;21(2):599-610. http://doi. org/10.1590/1413-81232015212.04262015

Zarini GG, Vaccaro JA, Terris MAC, Exebio JC, Tokayer L, Antwi J, et al. Lifestyle Behaviors and Self-Rated Health: The Living for Health Program. J Environ Public Health. 2014;1-10. http://dx.doi.org/10.1155/2014/315042

Kye SY, Yun EW, Park K. Factors Related to Self-perception of Diet Quality among South Korean Adults. Asian Pacific J Cancer Prev. 2012;13:1495-1504. http://dx.doi.org/10.7314/APJCP.2012.13.4.1495

World Health Organization. Global strategy on diet, physical activity and health. Fifty-seventh World Health Assembly [Internet]. Geneve: WHO; 2004 [cited 2022 Jan 10]. Available from: http://www.who. int/gb/ebwha/pdf_files/WHA57/A57_R17-en.pdf.

Ministério da Saúde (Brasil). Portaria no 596, de 8 de abril de 2004. Instituir Grupo Técnico Assessor com a finalidade de proceder análise da Estratégia Global sobre Alimentação, Atividade Física e Saúde, da Organização Mundial da Saúde e, em caráter consultivo, fornecer subsídios e recomendar ao Ministério da Saúde posição a ser adotada frente ao tema. Brasília: Diário Oficial da União; 2004.

Ministério da Saúde, Secretaria de Vigilância em Saúde (Brasil). Política Nacional de Promoção da Saúde: PNPS: Anexo I da Portaria de Consolidação nº 2, de 28 de setembro de 2017, que consolida as normas sobre as políticas nacionais de saúde do SUS. Brasília: Ministério da Saúde; 2018.

Ministério da Saúde, Secretaria de Vigilância em Saúde (Brasil). Guia de Atividade Física para a População Brasileira [Internet]. Brasília: MS; 2021 [cited 2022 Jan 10]. Available from: http://bvsms.saude.gov.br/bvs/ publicacoes/guia_atividade_fisica_populacao_brasileira.pdf.

Lopez-Torres LP, Navia B, Ortega RM. Percepción sobre la calidad de la dieta en un colectivo de adultos. Comparación con la calidad real. Nutr Clin Diet Hosp. 2017;37(2):75-82. https://doi.org/10.12873/372lopez

Downloads

Published

2024-05-09

How to Cite

Dias, M. de P. M., Reis, D. M. dos, Azevedo, C. V. de, Carioca, A. A. F., & Azevedo, D. V. de. (2024). Dietary self-perception by women beneficiaries of the Bolsa Família Program in Fortaleza, Ceará, Brazil. Brazilian Journal of Nutrition, 37. Retrieved from https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/12756

Issue

Section

Collective Health