Qualitative evaluation of the menu and plate waste in public day care centers in São Paulo city, Brazil

Autores/as

  • Giovana LONGO-SILVA Universidade Federal de São Paulo
  • Maysa TOLONI Universidade do Porto
  • Sara RODRIGUES Universidade do Porto
  • Ada ROCHA Universidade do Porto
  • José Augusto de Aguiar Carrazedo TADDEI Universidade Federal de São Paulo

Palabras clave:

Child day care centers, Food quality, Menu planning, School feeding, Waste of water

Resumen

Objective
This study assessed menu quality and plate waste in public day care centers of São Paulo (SP), Brazil.

Methods
This cross-sectional study collected data from the nurseries of seven day care centers, totaling 366 children aged 12 to 36 months. Each day care center was assessed for three days, totaling 42 days and 210 meals. Menu quality was assessed by the Qualitative Analysis of Menu Preparations method (Análise Qualitativa das Preparações do Cardápio), adapted for day care centers, which provides nutritional and sensory criteria. Food waste was determined by the Plate Waste-Ingestion Index.

Results
The supply of vegetables was inadequate in more than 90% of the days, and the amount of leafy vegetables and high-sulfur foods met the recommended amounts on 50% of the days. The supply of sweets and foods containing trans fatty acids was considerable. The Plate Waste-Ingestion Index for daycare centers varied from 25% to 43%, and the Plate Waste-Ingestion Index for food items varied from 11% to 47%.

Conclusion
The preparations served and serving sizes clearly need to be reviewed, and new menu creation strategies are needed to control food waste. 

Citas

Taddei JAAC, Brasil ALD, Palma D, Moraes DEB, Ribeiro LC, Lopez FA. Manual crechEficiente: guia prático para educadores e gerentes. 2ª ed. Barueri: Minha Editora; 2008.

Instituto Nacional de Estudos e Pesquisas Educacionais Anísio Teixeira. Censo Escolar 2010. Brasília: INEP; 2010 [acesso 2012 mar 14]. Disponível em: <http://www.inep.gov.br/basica/censo/Escolar/Sinopse/sinopse.asp>.

Brasil. Ministério da Educação. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação. Resolução n° 38, de 16 de julho de 2009. Brasília: MS; 2009 [acesso 2012 abr 4]. Disponível em: <http://www.asbran.org.br/sitenovo/arquivos/resolucao38.pdf>.

Brasil. Ministério da Saúde. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação. Programas alimentação escolar: apresentação. Brasília: MS; 2011 [acesso 2012 abr 4]. Disponível em: <http://www.fnde.gov.br/index.php/programas-alimentacaoescolar>.

Longo-Silva G, Toloni MHA, Goulart RMM, Taddei JAAC. Avaliação do consumo alimentar em creches públicas e filantrópicas em São Paulo, Brasil. Rev Paul Pediatr. 2012; 30(1):35-41. doi: 10.1590/S0103-05822012000100006.

Erinosho T, Dixon LB, Young C, Brotman LM, Hayman LL. Nutrition practices and children’s dietary intakes at 40 child-care centers in New York. J Am Diet Assoc. 2011; 111:1391-97. doi: 10.1016/j.jada.2011.06.001.

Carver AF, Patton MB. Plate waste in a school lunch. I. Over-all waste. J Am Diet Assoc. 1958; 34(6):615-8.

Goulart RMM. Desperdício de alimentos: um problema de saúde pública. Integração. 2008 [acesso 2012 maio 18]; 54:285-8. <http://www.usjt.br/proex/produtos_academicos/285_54.pdf>.

Conselho Federal de Nutricionistas. Resolução CFN n° 380, de 9 de dezembro de 2005. Brasília: CFN; 2005 [acesso 2012 maio 10]. Disponível em: .

Poulain JP, Proença RPC. O espaço social alimentar: um instrumento para o estudo dos modelos alimentares. Rev Nutr. 2003; 16(3):245-56. doi: 10.1590/S1415-52732003000300002.

Veiros MB, Proença RPC. Avaliação qualitativa das preparações do cardápio em uma unidade de alimentação e nutrição: método AQPC. Nutr Pauta. 2003; 11(62):36-42.

Menegazzo M, Fracalossi K, Fernandes AC, Medeiros NI. Avaliação qualitativa das preparações do cardápio de centros de educação infantil. Rev Nutr. 2011; 24(2):243-51. doi: 10.1590/S1415-52732011000200005.

Brasil. Ministério da Saúde. Guia alimentar para a população brasileira: promovendo a alimentação saudável. Brasília: MS; 2006 [acesso 2012 maio 10]. Disponível em: <http://189.28.128.100/nutricao/docs/geral/guia_ alimentar_conteudo.pdf>.

Konstantyner T, Taddei JAAC, Oliveira MN, Palma D, Colugnati FAB. Riscos isolados e agregados de anemia em crianças frequentadoras de berçários de creches. J Pediatr. 2009; 85(3):209-16. doi: 10.1590/S0021-75572009000300005.

Brasil. Ministério da Saúde. Dez passos para uma alimentação saudável. Guia alimentar para crianças menores de dois anos. Série A. Normas e manuais técnicos. 2ª ed. Brasília: MS; 2010 [acesso 2012 maio 10]. Disponível em: <http://189.28.128.100/nutricao/docs/geral/enpacs_10passos.pdf>.

Reis NT. Nutrição clínica: sistema digestório. Rio de Janeiro: Rubio; 2003.

Philippi ST. Nutrição e técnica dietética. 2ª ed. Barueri: Manole; 2006.

World Health Organization. Preventing chronic diseases: A vital instrument. Geneva: WHO; 2005 [cited 2012 May 17]. Available from: <http://www.who.int/chp/chronic_disease_report/full_report.pdf>.

Núcleo de Estudos e pesquisas em Alimentação. Tabela brasileira de composição de alimentos. 4ª ed. Campinas: Unicamp; 2011 [acesso 2012 maio 16]. Disponível em: <http://www.unicamp.br/nepa/downloads/taco_4_edicao_ampliada_e_revisada.pdf?PH PSESSID=b8f2d017fa504c81ac8ac62eacc27c0e>.

Neelon SEB, Copeland KA, Ball SC, Bradley L, Ward DS. Comparison of menus to actual foods and beverages served in North Carolina child-care centers. J Am Diet Assoc. 2010; 110(12):1890-5. doi: 10.1016/j.jada.2010.09.012.

Nicklas TA, O’Neil CE, Kleinman R. Association between 100% juice consumption and nutriente intake and weight of children aged 2 to 11 years. Arch Pediatr Adolesc Med. 2008; 162:557-65. doi: 10.1001/archpedi.162.6.557.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa de Orçamento Familiar 2008-2009. Aquisição alimentar domiciliar per capita. Rio de Janeiro: IBGE; 2010 [acesso 2012 abr 15]. Disponível em: <http://www.ibge.gov.br/home/estatistica/populacao/condicaodevida/pof/2008_2009_aquisicao/pof20082009_aquisicao.pdf>.

Marshall TA, Eichenberger Gilmore JM, Broffitt B, Stumbo PJ, Levy SM. Diet quality in young children is influenced by beverage consumption. J Am Coll Nutr. 2005 [cited 2011 Dec 19]; 24:65-75. Available from: <http://www.jacn.org/content/24/1/65. full.pdf+html>.

Fung TT, Malik V, Rexrode KM, Manson JE, Willett WC, Hu FB. Sweetened beverage consumption and risk of coronary heart disease in women. Am J Clin Nutr. 2009 [cited 2012 Apr 14]; 89:1037-42. Available from: <http://www.ajcn.org/content/89/4/1037.full.pdf+html>.

Yabao RN, Duante CA, Velandria FV, Lucas M, Kassu A, Nakamori M, et al. Prevalence of dental caries and sugar consumption among 6-12-y-old schoolchildren in La Trinidad, Benguet, Philippines. Euro J Clin Nutr. 2005; 59:1429-38.

Toloni MHA, Longo-Silva G, Goulart RMM, Taddei JAAC. Introdução de alimentos industrializados e de alimentos de uso tradicional na dieta de crianças de creches públicas no município de São Paulo. Rev Nutr. 2011; 24(1):61-70. doi: 10.1590/S1415-52732011000100006.

Costa FP, Machado SH. O consumo de sal e alimentos ricos em sódio pode influenciar na pressão arterial das crianças? Ciênc Saúde Coletiva. 2010; 15(1):1383-89. doi: 10.1590/S1413-81232010000700048.

Lopes A, Rocha A. Avaliação qualitativa das ementas dos jardins-de-infância e escolas do primeiro ciclo de Pombal. Aliment Humana. 2010; 16(1):44-58.

Brasil. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução n° 359, de 23 de dezembro de 2003. Regulamento técnico de porções de alimentos embalados para fins de rotulagem nutricional. Brasília: Anvisa; 2003 [acesso 2012 fev 20]. Disponível em: <http://e-legis.bvs.br/leisref/public/show Act.php?id=9058>.

Freiberg CK. Avaliação nutricional de crianças menores de dois anos institucionalizadas em creches no município de São Paulo [mestrado]. São Paulo: Universidade de São Paulo; 2000.

Campos V, Viana I, Rocha A. Estudo dos desperdícios alimentares em meio escolar. Nutr Pauta. 2011; 60-4.

Martins RCB, Medeiros MAT, Ragonha GM, Olbi JH, Segatti MEP, Osele MR. Aceitabilidade da alimentação escolar no ensino público fundamental. Saúde Rev Piracicaba. 2004 [acesso 2012 maio 17]; 6(Suppl 13):71-8. Disponível em: <http://www.urbal.piracicaba.sp.gov.br/download/Sa%FAde%20em%20Revista%20-%20Seguran%E7a%20Alimentar.pdf>.

World Health Organization. Food and nutrition policy for schools: A tool for the development of school nutrition programmes in the European region. Geneva: WHO; 2006 [cited 2012 Jan 5]. Available from: <http://www.schoolsforhealth.eu/upload/WHO_tool_development_nutrition_program.pdf>.

Nahikian-Nelms M. Influential factor of caregiver behavior at mealtime: A study of 24 child-care programs. J Am Diet Assoc. 1997; 97:505-9. doi: 10.1016/S0002-8223(97)00130-2.

Goulart RMM, Banduk MLS, Taddei JAAC. Uma revisão das ações de nutrição e do papel do nutricionista em creches. Rev Nutr. 2011; 23(4):655-65. doi: 10.1590/S1415-52732010000400015.

Descargas

Publicado

2023-04-20

Cómo citar

LONGO-SILVA, G., TOLONI, M. ., RODRIGUES, S., ROCHA, A. ., & de Aguiar Carrazedo TADDEI, J. A. . (2023). Qualitative evaluation of the menu and plate waste in public day care centers in São Paulo city, Brazil. Revista De Nutrição, 26(2). Recuperado a partir de https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8403

Número

Sección

ARTIGOS ORIGINAIS