SUPLEMENTAÇÃO DA DIETA COM FARELO DE TRIGO E RECUPERAÇÃO DA ANEMIA EM CRIANÇAS DE 1 A 6 ANOS DE IDADE1

Authors

  • Matildes da Silva PRADO Universidade Federal da Bahia
  • Ana Marlúcia Oliveira ASSIS Universidade Federal da Bahia
  • Vera de Brito FRANCO Universidade Federal da Bahia
  • Maria da Purificação Nazaré ARAUJO Universidade Federal da Bahia
  • Antúsia SILVA Universidade Federal da Bahia
  • João Augusto FARIA Universidade Federal da Bahia
  • Maiza Cruz MARTINS Universidade Federal da Bahia

Keywords:

supplementary feeding, cereais, wheat, nutritional an·emias, hypochromic anemia, preschool, infant

Abstract

lt was developed a follow-up study, during six (6) months, with children from twelve to seventy-two months of age, in day nurseries, in the railway suburb in Salvador-Bahia, Brazil. The purpose of this work is to evaluate the impact of wheat bran supplementary die_ton preventing and curing anaemia. At the begining of the research, both groups were homogeneous (the sarne age, sex·and nutritional state, by Gomez classification - and_prevalence of an.?emia). Daily, it was added 1Og of wh at bran to the selected group diet, while the control group just received the nursery standard diet, without the supplem1;int. The wheat bran supplementary diet didn't change those children anaemia picture significantly.

References

ACOSTA, A.; AMAR, M.; SZARFARC, S. C. C.; DILMAN, E.; FOSIL, M.; BIACHI, R. G.; GREBE, G.; HERTRAMPF, E.; KREMENCHUZKY, S.; LARYISSE, M.; TORRES, C.M.; MORON, C.; PIZARRO, F.; REYNAFARJE, C.; STEKEL, A.; VILLACICENCIO, D. & ZUNIGA, H. lron absorption from typical Latin American diets. American Journal of Clinica/ Nutrition, Bethesda, v. 39, p. 953-962, 1984.

ALMEIDA, N. R.; OLIVEIRA, 1. C.; TAVARES, M. F. A.; SANTOS, G. M. S.; MONTAL, M. C. C. & OLIVEIRA, L. M. F. Avaliação da qualidade microbiológica e microscópica do farelo de trigo destinado à alimentação. Revista Baiana de Saúde Pública, Salvador, v. 19, n.1/4, p. 9-18, 1992.

ASSIS, A. M. O.; PRADO, M. S.; FRANCO, V. B.; CONCEIÇÃO, L. H.; MARTINEZ, L.M. & OLIVEIRA, A. G.Impacto da suplementação da dieta com farelo de trigo sobre o estado nutricional de crianças de 01 a 07 anos de idade: um estudo de caso. Revista Baiana de Saúde Pública, Salvador, 1994. [prelo].

______ ;FREITAS, M. C. S.; PRADO, M. S. & OLIVEIRA, N. M. Expropriação e fome. Salvador: Empresa Gráfica da Bahia 1987. p.163.

BATISTA, M. & BARBOSA, N. P. Alimentação e nutrição no Brasil: 1974-1984. Brasília: Ministério.da Saúde/lNAN, 1984. p.87.•

BRANDÃO, C. T. Alternativas alimentares. Goiania : Redentorista, 1988. p.68 (Centro da Pastoral Popular).

CHAHAD, J. P. & CERVINI, R. Crise e Infância no Brasil: o impacto das políticas de ajustamento econômico. São Paulo : UNICEF/ IPE/ USP, 1988. p.402.

DUAYER, M. F. F.; MEYER, M. & DUAYER, F. Impacto do uso de farelo de arroz no estado nutricional de crianças menores de cinco anos. Blumenau : [s.n.], 1989. p. 46. (Trabalho apresentado no Congresso Brasileiro de Nutrição, 12., 1989, Blumenau).

FAUST, E. C. & CRAIG, C. F. Clinicai parasitology. Phyladelphia: Lea Febiger, 1949. p. 303-321.

FEDERAÇÃO DE BAIRROS DE SALVADOR (FABS). Condições de vida e saúde dos moradores do subúrbio ferroviário. Salvador : Associação de Moradores de Plataforma, 1990. p.150. (Relatório Final).

FOOD ANO AGRICULTURE ORGANIZATION/ORGANIZACION MUNDIAL DE LA SALUD. Reunion Mixta. Necessidades de energia y protínas. Ginebra, 1985. p.125. (Série de Informes Técnicos, 724).

_____/WORLD HEALTH ORGANIZATION. Reunião Mixta. Requirements of vitamin A, iron, folato, and vitamin 812. Geneva: FAO/WHO, 1972. p.135. (Technical Report Series, 503).

_____ /ADI/OIEA/OMS DE EXPERTOS EN ANE­ MIAS NUTRICIONALES. Lucha contra la anemia nutricional, especialmente contra la carencia de hierro. Ginebra : OMS, 1975 (Séries de informes técnicos, 580).

GILLOOLY, M.;BOTHWELL,T.H.;CHARLTON, R. W.; TORRANCE, J. D.; BEZWODA, W.R.; MacPHAIL, A. P. & DERMAN, D.P. Factores affecting the absorption of iron from cereais. British JoumalofNutrition, London, v. 51, n. 1, p. 37-46, 1984.

GOMEZ, F. Desnutrición. Boletim Médico, México, v.31, p.543-551, 1946. (Hospital Infantil). HAINLAINE, A. Stardand methods of clinicai chemistry. New York: Academic Press, 1958. p. 52.

INTERNATIONAL COMISSION ON MICROBIOLOGICAL SPECIFICATIONS FOR FOCOS (ICMSF). Microorganisms in foods 2. Sampling for microbiological analysis: principies and specific applications. 2. ed. Toronto: University ofToronto Press, 1978. p. 213.

INTERNATIONAL NUTRITIONALANEMIA CONSULTATIVE GROUP (INACG). The effects of cereais and legumes on iron availability. New York, 1982, p. 44. (A report of the lnternational Anemia Consultative Group)

________.lron EDTA for food fortification anemia. New York, 1993. p.54. (A report of the international Anemia Consultative Group)

JOB, F. O metabolismo do ferro: atualização. Boletim da $ociedade Brasileira de Hematologia e Hemoterapia, Rio de Janeiro, v.1O, n.149, p.1-8. 1988.

KATZ, N.; CHAVES, A. & PELLEGRINO, J. A simple device for quantitative stoolsthick smeartechnics in schistosomiasismansoni. Revista do Instituto de Medicina Tropical, São Paulo, v.14, n.6, p. 397-400, 1972.

LIMA, M. G. C. Utilização do farelo de trigo na recuperação do desnutrido: uma revisão bibliográfica. Salvador: [s.n.], 1990. p. 45. Monografia (Especialista em Nutrição Clínica) - Universidade Federal da Bahia, 1990.

MONSEN, E. R. lron nutrition and absorption: dietary factors which impact iron biovailability. Journal of the American Dietetic Association, Chicago, v. 88, p. 786-790, 1988.

MONTEIRO, C. A. Saúde e nutrição das crianças de São Paulo. São Paulo: Hucitec, 1988. 165p.

RASMUSSEN, E. B. lron absorption from wheat: influence of various amounts of bran. Nutrition Metabolism, Basel, v. 16, n. 1, p. 101-110, 1974.

TUDISCO, E.S. O papel da dieta na profilaxia da anemia ferropriva. Boletim da Sociedade Brasileira de Hematologia e Hemoterapia, Rio de Janeiro, v.10, n.194, p.129-133, 1988.

WRETLIND, A. The supply of food iron. ln: SIMPOSIA OF THE SWEDISH NUTRITION FOUNDATION. Occurrence, causes and prevention of nutritional anaemias. Sweden: [s.n.], 1967. p. 73-912.

Published

1995-12-25

How to Cite

da Silva PRADO, M., Oliveira ASSIS , A. M., de Brito FRANCO, V. ., da Purificação Nazaré ARAUJO, M. ., SILVA, A., FARIA, J. A., & MARTINS, M. C. (1995). SUPLEMENTAÇÃO DA DIETA COM FARELO DE TRIGO E RECUPERAÇÃO DA ANEMIA EM CRIANÇAS DE 1 A 6 ANOS DE IDADE1. Brazilian Journal of Nutrition, 8(2). Retrieved from https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9903

Issue

Section

ORIGINAL ARTICLE