Multimedia decision support system in hygiene procedures for food facilities

Authors

  • Maria Aparecida ANTUNES Universidade Federal de Viçosa
  • Nélio José ANDRADE Universidade Federal de Viçosa
  • Carlos Arthur Barbosa SILVA Universidade Federal de Viçosa
  • Raquel Monteiro Cordeiro AZEREDO Universidade Federal de Viçosa
  • Franceline Aparecida LOPES Universidade Federal de Viçosa

Keywords:

food hygiene, multimedia system, food service unit

Abstract

The purpose of this study was to develop a multimedia system to help improve hygiene practices in food
facilities.The Clean Up system, composed of many knowledge bases and interconnected information organized in modules, was tested by 30 users who answered an acceptability test based on the modified Likert Scale, with
typical hedonic scale attributes and grades ranging from 1 to 9, in a classification that varied from “extremely
good” to “extremely bad.” The mode and the maximum and minimum values of the grades given to each
attribute judged by the users were calculated from the collected data. The most frequent grade given in the
quantitative assessment of the modules was 8, that is, “very good” according to the Likert Scale. The multimedia
should also entertain the user. Colors, sounds, films and images must surprise the user and create positive
expectations, increasing the user’s will to explore its contents during learning.

References

Associação Brasileira das Empresas de Refeições Coletivas – ABERC [Internet]. História, objetivos e mercado [Acesso 1 fev. 2003]. Disponível em: http: //www.aberc.com.br/ historia.htm

Fein SB, Lin CTJ, Levy AS. Foodborne illness: perceptions, experience, and preventive behaviors in the United States. J Food Protec. 1995; 58(12):1405-11.

Lee WC, Lee MJ, Kim JS, Park SY. Foodborne illness outbreaks in Korea and Japan studied retrospectively. J Food Protec. 2001; 64(6): 899-902.

Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Gerais - FAPEMIG. Intoxicação alimentar. Minas Faz Ciência [periódico na Internet], 2002 ago 11 [Acesso 23 jan. 2003]. Disponível em: http://revista.fapemig.br/11/intoxicação.html

Sveum WH, Moberg LJ, Rude RA, Frank JF. Microbiological monitoring of the food processing environment. In: Vanderzant C, Splittstoesser DF, editores. Compedium of methods for the microbiological examination of foods. 3rd. Washington (DC): APHA; 1992. p.51-71.

Brasil. Resolução Normativa nº 1, de 25 de outubro de 1978. Aprova as normas a serem obedecidas pelos detergentes e seus congêneres. Conselho Nacional de Saúde. Ministério da Saúde. Diário Oficial da União; Poder Executivo, de 27 de novembro de 1978.

Brasil. (1986). Leis e Decretos, etc., Resolução CONAMA no 20, de 18 de junho de 1986. classificação das água doces, salobras e salinas do Território Nacional. Diário Oficial da República Federativa da União, Brasília, p.11356-11361, de 30 de julho de 1986.

Brasil. Portaria nº1428, de 26 de novembro de 1993. Regulamento Técnico para Inspeção Sanitária de Alimentos”, as Diretrizes para o Estabelecimento de Boas Práticas de Produção e de Prestação de Serviços na Área de Alimentos e o Regulamento Técnico para o Estabelecimento de Padrão de Identidade e Qualidade (PIQ´s) para Serviços e Produtos na Área de Alimentos. Ministério da Saúde. Diário Oficial da União; Poder Executivo, de 2 de dezembro de 1993.

Brasil. Portaria nº 326, de 30 de julho de 1997. Aprova o Regulamento Técnico sobre Condições Higiênico-Sanitárias e de Boas Práticas de Fabricação para Estabelecimentos Produtores/Industrializadores de Alimentos. SVS/MS - Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância Sanitária. Diário Oficial da União; Poder Executivo, de 1 de agosto de 1997.

Brasil. Resolução RDC nº 12, de 02 de janeiro de 2001. Regulamento Técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos. Anvisa - Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Diário Oficial da União; Poder Executivo, de 10 de janeiro de 2001

BRASIL. Resolução RDC nº 275, de 21 de outubro de 2002. Regulamento Técnico de Procedimentos Operacionais Padronizados aplicados aos Estabelecimentos Produtores/Industrializadores de Alimentos e a Lista de Verificação das Boas Práticas de Fabricação em Estabelecimentos Produtores/Industrializadores de Alimentos. ANVISA - Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Diário Oficial da União; Poder Executivo, de 6 de novembro de 2002.

Brasil. Portaria nº 518, de 25 de março de 2004. Estabelece os procedimentos e responsabilidades relativos ao controle e vigilância da qualidade da água para consumo humano e seu padrão de potabilidade, e dá outras providências. Ministério

da Saúde. Diário Oficial da União; Poder Executivo, de 26 de março de 2004.

Trochim WMK. Likert scaling [acesso em 7 jul. 2003]. Disponível em: http://trochim.human.cornell.edu/ kb/scallic.htm

Baker JM, Griffiths MW, Collins-Thompson DL. Bacterial bioluminescence: applications in food microbiology. J Food Protec. 1992; 55(1):62-70.

Biotrace. Biotrace Xcel. Manual técnico. 2000.

Published

2023-09-20

How to Cite

Aparecida ANTUNES, M. ., ANDRADE, N. J., Barbosa SILVA, C. A. ., Monteiro Cordeiro AZEREDO, R. ., & Aparecida LOPES, F. . (2023). Multimedia decision support system in hygiene procedures for food facilities. Brazilian Journal of Nutrition, 19(1). Retrieved from https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9801