Energy and protein intake and nutritional status of children under five years of age in Pernambuco state, Brazil

Authors

  • Risia Cristina Egito de MENEZES Universidade Federal de Pernambuco
  • Mônica Maria OSÓRIO Universidade Federal de Pernambuco

Keywords:

food consumption, child, nutritional status

Abstract

Objective
This study aims to evaluate energy and protein intake and associate it with the nutritional status of children under five years of age.

Methods
This is a cross-sectional study with 948 children under five years of age, in the State of Pernambuco. Dietary intake was recorded using 24-hour recalls. Dietary Reference Intakes were used as reference to analyze energy and protein intake values by verifying the median intake and the prevalence of inadequacy. Nutritional status was assessed using the National Center for Health Statistics as reference (weight-for-age, weight-for-length and length-for-age indices). The Student’s t-test was used to compare the nutritional status of children with intake values below, above or equal to the energy and protein reference standards.

Results
The median energy and protein intake exceeded the dietary reference intakes in most age groups. However, a prevalence of inadequacy of 42.4% for energy and 5.0% for protein were found. The percentages of malnutrition (score-Z <-2 standard deviation) were 7.3%, 1.5% and 16.1% for the weight-for-age, weight-for-length and length-for-age indices, respectively. Nutritional status was better in the group of children whose energy and protein intake were greater than or equal to the reference standard in most age groups.

Conclusion
The results showed a significant restriction of energy and protein intake, the latter in a smaller proportion, which are associated with the low anthropometric indices of the children. Therefore, it is necessary to monitor the food intake of these children in order to avoid food and nutritional inadequacy and their harmful health consequences.

References

Batista Filho M, Rissin A. A transição nutricional no Brasil: tendências regionais e temporais. Cad Saúde Pública. 2003; 19(Supl 1):181-91.

Sigulem DM, Devincenzi UM, Lessa AC. Diagnóstico do estado nutricional da criança e do adolescente. J Pediatr. 2000; 76 (Supl 3): 275-84.

Galeazzi MAM, Domene SMA, Sichieri R. Estudo multicêntrico sobre consumo alimentar. Cad Deb. 1997; Volume Especial: 62p.

Ferro-Luzzi A. Individual food intake survey methods. International Scientific Symposium on Measurement and Assessment of Food and Deprivation and Undernutrition. Rome; 2002.

Vasconcelos FAG. Avaliação nutricional de coletividades. Florianópolis: Editora da Universidade Federal de Santa Catarina; 2000.

Viacava F, Figueiredo CMP, Oliveira WA. A desnutrição no Brasil. Petrópolis: Vozes; 1983.

Batista Filho M, Romani SAM. Alimentação, nutrição e saúde no estado de Pernambuco: espacialização e fatores socioeconômicos. Recife: Instituto Materno Infantil de Pernambuco; 2002.

Pernambuco. Governo do Estado. Crianças e adolescentes em Pernambuco: saúde, educação e trabalho. Recife: Unicef; 1992.

Philippi ST, Szarfarc FC, Latterza AR. Virtual Nutri, versão 1.0 para Windows [software]. São Paulo: Universidade de São Paulo, Faculdade de Saúde Pública, Departamento de Nutrição; 1996.

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Políticas de Saúde. Coordenação Geral da Política de Alimentação e Nutrição. Alimentos regionais brasileiros. Brasília; 2002. 140p. Série F: Comunicação e Educação em Saúde, n. 21.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Tabelas de composição de alimentos. Rio de Janeiro; 1977.

Institute of Medicine. National Research Council. Dietary reference intakes: applications in dietary assessment. Washington (DC): National Academy Press; 2001.

Institute of Medicine. National Research Council. Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein and amino acids (macronutrients). Washington (DC): National Academy Press; 2002.

World Health Organization. Physical status: the use and interpretation of anthropometry. Geneva: 1995.

Farias Júnior G, Osório MM. Padrão alimentar de crianças menores de 5 anos. Rev Nutr. 2005; 18(6):793-802.

Oliveira MAA. Consumo de leite de vaca e anemia em crianças de 6 a 59 meses de idade no estado de Pernambuco [tese]. Recife: Universidade Federal de Pernambuco; 2005.

Slater B, Marchioni DL, Fisberg RM. Estimando a prevalência da ingestão inadequada de nutrientes. Rev Saúde Pública. 2004; 38(4):599-605.

Mondini L, Monteiro CA. Mudanças no padrão alimentar da população urbana brasileira (1962-1988). Rev Saúde Pública. 1994; 28(6): 433-9.

Assis AMO, Barreto ML. Condições de vida, saúde e nutrição na infância em Salvador. Salvador: Bureau; 2000.

Barquera S, Rivera JA, Safdie M, Flores M, Campos- -Nonato I, Campirano F. Energy and nutrient intake in preschool and school age Mexican children: National Nutrition Survey 1999. Salud Públ Méx. 2003; 45(Suppl. 4):540-50.

Spinelli MGN, Goulart RMM, Santos ALP, Gumiero LC, Farhud CC, Freitas EB, et al. Consumo alimentar de crianças de 6 a 18 meses em creches. Rev Nutr. 2003; 16(4):409-14.

Szarfarc SC, Monteiro CA, Meyer M, Tudisco ES, Reis IM. Estudo das condições de saúde das crianças do município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985 X. Consumo alimentar. Rev Saúde Pública. 1988; 22(4):266-72.

Medeiros LCS, Speridião PGL, Sdepanian VL, Fagundes-Neto U, Morais MB. Ingestão de nutrientes e estado nutricional de crianças em dieta de leite de vaca e derivados. J Pediatr. 2004; 80(5): 363-70.

Castro TG, Novaes JF, Silva MR, Costa NMB, Franceschini SCC, Tinôco ALA, et al. Caracterização do consumo alimentar, ambiente socioeconômico e estado nutricional de pré-escolares de creches municipais. Rev Nutr. 2005; 18(3):321-30.

World Health Organization. Complementary feeding of young children in developing countries: a review of current scientific knowledge. Geneva; 1998.

Amaral FP. Discriminação e mistificação em alimentação. A FAO, a OMS, etc. contra os povos subdesenvolvidos! São Paulo: Alfa-Omega; 1996.

Marchini JS, Fausto MA, Rodrigues MMP, Oliveira JED, Vannucchi H. Necessidades e recomendações de proteínas: revisão, atualização e sugestões. Cad Nutr. 1993; 6(1):1-21.

Batista Filho M. Alimentação, nutrição e saúde. In: Rouquayrol MZ. Epidemiologia e saúde. Rio de Janeiro: Medsi; 2003. p. 389-414

Published

2023-09-14

How to Cite

Egito de MENEZES, R. C., & OSÓRIO, M. M. (2023). Energy and protein intake and nutritional status of children under five years of age in Pernambuco state, Brazil. Brazilian Journal of Nutrition, 20(4). Retrieved from https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9689

Issue

Section

ORIGINAL ARTICLE