Queijo de coalho commerce on the coastline of Salvador, Bahia: child labor and food safety

Authors

  • Roberta Barbosa de MENESES Universidade Federal da Bahia

Keywords:

Cheese, Food security, Child labor

Abstract

Objective
This study characterized the trade of queijo de coalho (a type of curd) on the coastline of Salvador (BA), from the perspective of child labor and food safety.

Methods
This cross-sectional study interviewed 40 vendors, all aged less than 18 years, and performed the following microbiological analysis of 80 queijo de coalho samples, 40 raw and 40 roasted: facultatively anaerobic mesophile and coagulase-positive staphylo cocci counts, estimate of the most probable number and thermotolerant coliforms/Escherich and Salmonella spp.

Results
Most vendors were male (75%) students (95%), with an average age of 14 years. The main reasons for working were to supplement family income and have an occupation. They worked mainly on weekends, generating an income of 50% to 100% of the Brazilian minimum salary. On average, they worked 7 hours a day and had been working for 21.6 months. Queijo de coalho was bought from informal suppliers and kept at room temperature. The vendors were careless and not knowledgeable about food hygiene. Raw samples were significantly contaminated by facultatively anaerobic mesophile, coagulase-positive staphylococci and by
thermotolerant coliforms averaging 8.14 and 1.95 log CFU/g and 4.30 log MPN/g; likewise, roasted samples averaged 6.47 and 1.00 log CFU/g and 2.09 log MPN/g. Escherichia coli and Salmonella spp. were also identified 95% and 50% of the raw and roasted samples, respectively, were classified as nonconforming.

Conclusion
Child labor and microbiological hazard are associated with the queijo de coalho sold on the beaches of Salvador (BA), indicating the need of intervention. 

References

Simopoulos AP, Bhat RV. Street foods in Latin America. World Rev Nutr Diet. 2000; 86:123-37.

Garin B, Aidara A, Spiegel A, Arrive P, Bastaraud A. Multicenter study of street foods in 13 towns on four continents by the food and environmental network of Pasteur and associated institutes. J Food Prot. 2002; 65(1):146-52.

Cardoso RCV, Pimentel SSP, Santana CS, Moreira LN, Cerqueira SC. Comida de rua: desvendando o mundo do trabalho e a contribuição social e econômica da atividade em Salvador-BA. Conjunt Planej. 2005; 137(10):45-51.

Sereno HR. O comércio do acarajé e complementos em Salvador-BA: estudo social, econômico e sanitário com baianas treinadas em boas práticas de produção [mestrado]. Salvador: Universidade Federal da Bahia; 2009.

Góes JAW. Consumo de alimentos de rua em Salvador: o que é que a baiana (o) tem? Bahia Anál Dados. 1999; 9(2):89-92.

Florentino ER, Martins RS. Características microbiológicas do queijo de coalho produzido no estado da Paraíba. Hig Aliment. 1999; 13(59):43-48.

Santana RF, Santos DM, Martinez ACC, Lima AS. Qualidade microbiológica de queijo-coalho comercializado em Aracajú, SE. Arq Bras Med Vet Zootec. 2008; 60(6):1517-22.

Feitosa T, Borges MF, Nassu RT, Azevedo EHF, Muniz CR. Pesquisa de Salmonella sp., Listeria sp. e microrganismos indicadores higiênico-sanitários em queijos produzidos no Estado do Rio Grande do Norte. Cienc Tecnol Aliment. 2003; 23(Supl):162-5

Santos FA, Nogueira NAP, Cunha GMA. Aspectos microbiológicos do queijo tipo coalho comercializado em Fortaleza - Ceará. Bol CEPPA. 1995; 13(1): 31-6.

Paiva MSD, Cardonha AMS. Queijo de coalho artesanal e industrializado produzidos no Rio Grande do Norte: estudo comparativo da qualidade microbiológica. Hig Aliment. 1999; 13(61):33-7.

Nassu RT, Moreira CG, Rocha RGA, Feitosa T, Borges MF, Macedo AAM. Diagnóstico das condições de processamento e qualidade microbiológica de produtos regionais derivados do leite produzidos no estado do Rio Grande do Norte. Rev Inst Latic Cândido Tostes. 2000; 55:121-6.

World Health Organization. Division of Food and Nutrition. Essential safety requirements for streetvended foods. (Revised edition). 1996 [cited 2002 Jun 18]; [about 36 p.]. Available from: .

Brasil. Presidência da República. Casa Civil. Subchefia para Assuntos Jurídicos. Lei nº 8.069, de 13 de julho de 1990. Dispõe sobre o Estatuto da Criança e do Adolescente e dá outras providências. Brasília; 1990 [acesso 2010 mar 19]. Disponível em: <http://www.planalto.gov.br/ccivil/LEIS/L8069.htm>.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa nacional por amostra de domicílios. Rio de Janeiro: IBGE; 2005.

Silva N, Junqueira VCA, Silveira NFA, Taniwaki MH, Santos RFS, Gomes RAR. Manual de métodos de análise microbiológica de alimentos. 3ª ed. São Paulo: Varela; 2007.

Gilbert RJ, Louvois J, Donovan T, Little C, Nye K, Ribeiro CD, et al. Guidelines for the microbiological quality of some ready-to-eat foods sampled at the point of sale. Commun Dis Public Health. 2000; 3(3):163-7.

Franco BDGM, Landgraf M. Microbiologia de alimentos. Rio de Janeiro: Atheneu; 2005.

Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução - RDC nº 12, de 2 de janeiro de 2001. Regulamento técnico sobre os padrões microbiológicos para alimentos. Brasília; 2001 [acesso 2009 jan. 10]. Disponível em: <http://www.anvisa.gov.br/legis/resol/12_01rdc.htm>.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatistica. Trabalho e rendimento: pesquisa nacional por amostra de domicílios anual - trabalho infantil. Rio de Janeiro; 2006 [acesso 2010 mar 23]. Disponível em: <http://www.ibge.gov.br/servidor_arquivos_est/default.php?caminho=./pub/Trabalho_e_Rendimento/Pesquisa_Nacional_por_Amostra_de_Domicilios_anual/2006/Suplementos/trab_infantil>.

International Labour Organization. Global child labour trends 2000 to 2004. [cited 2010 Mar 23]. Available from: <http://www.ilo.org/public/libdoc/ilo/2006/106B09_153_engl.pdf>.

Facchini LA, Fassa AG, Dall’agnol M, Maia MFS. Trabalho infantil em Pelotas: perfil ocupacional e contribuição à economia. Ciênc Saúde Coletiva. 2003; 8(4):953-61.

Barros ES. Criança na Feira de São Joaquim: trabalho e exploração [mestrado]. Salvador: Universidade Federal da Bahia; 2008.

Oliveira TB, Maitan VR. Condições higiênico-sanitárias de ambulantes manipuladores de alimentos. Enciclopédia Biosfera. 2010; 6(9):1-14.

Pinzón-Rondón AM, Briceño-Ayala L, Botero JC, Cabrera P, Rodríguez MN. Trabajo infantil ambulante en las capitales latinoamericanas. Salud Pública Méx. 2006; 48(5):363-72.

Carvalho IMM. O trabalho infantil no Brasil contemporâneo. Cad CRH. 2008; 21(54):551-69.

Brasil. Presidência da República. Casa Civil. Subchefia para assuntos Jurídicos. Emenda Constitucional nº 20, de 15 de dezembro de 1998. Brasília; 1998 [acesso 2010 mar 19]. Disponível em: <http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/constituicao/emendas/emc/emc20.htm>.

Pinzon-Rondon AM, Koblinsky A, Hofferth SL, Pinzon-Florez CE, Briceno L. Work-related injuries among child street-laborers in Latin America: prevalence and predictors. Rev Panam Salud Publica/Pan Am J Public Health. 2009; 26(3):235-43.

Oliveira DC, Fisher FM, Amaral MA, Teixeira MCTV, Sá CP. A positividade e a negatividade do trabalho nas representações sociais de adolescentes. Psicol Reflex Crít. 2005;18(1):125-33.

Rizzini I. Pequenos trabalhadores no Brasil. In: Priore MD. História das crianças no Brasil. São Paulo: Contexto; 2002. p.376-406.

Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento Secretaria de Defesa Agropecuária. Instrução normativa nº 30, de 26 de junho de 2001. Regulamentos técnicos de identidade e qualidade de manteiga da terra ou manteiga de garrafa; queijo de coalho e queijo de manteiga. Brasília; 2001 [acesso 2010 mar 10]. Disponível em: <http://www.engetecno.com.br/legislacao/leite_queijo_coalho.htm>.

Mallon C, Bortolozo AFQ. Alimentos comercializados por ambulantes: uma questão de segurança alimentar. Publicatio UEPG Ciênc Biol Saúde. 2004; 10(3/4):65-76.

Rodrigues KL, Gomes JP, Conceição RCS, Brod CS, Carvalhal JB, Aleixo JAG. Condições higiênico-sanitárias no comercio ambulante de alimentos em Pelotas-RS. Cienc Tecnol Aliment. 2003; 23(3): 447-52.

Food and Agriculture Organization of the United Nations. Food for the Cities. Ensuring quality and safety of street foods. [cited 2010 Mar 22]. Available from: <ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/011/ak003e/ak003e09.pdf>.

Teshima E, Viana A C, Assis MMS, Figueiredo HM. Identidade e qualidade do queijo de coalho comercializado em Feira de Santana. Rev Inst Latic Cândido Tostes. 2004; 59(339):194-8.

Leite CC, Guimarães AG, Ribeiro NS, Silva MDS, Assis PN. Pesquisa de Listeria monocytogenes e Escherichia coli em queijo do tipo “coalho” comercializado em Salvador (BA): importância para a saúde pública. Rev Analytica. 2002; 2:38-41.

Modi R, Hirvi Y, Hill A, Griffiths MW. Effect of phage on survival of Salmonella enteritidis during manufacture and storage of cheddar cheese made from raw and pasteurized milk. J Food Prot. 2001; 64(7):927-33.

Published

2023-08-17

How to Cite

Barbosa de MENESES, R. (2023). Queijo de coalho commerce on the coastline of Salvador, Bahia: child labor and food safety. Brazilian Journal of Nutrition, 25(3). Retrieved from https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9255

Issue

Section

ORIGINAL ARTICLE