DIETETIC FOOD

A PRATICAL VIEW

Authors

  • Estelamaris Tronco MONEGO Universidade Federal de Goiás
  • Maria do Rosário Gondini PEIXOTO Universidade Federal de Goiás
  • Paulo César Veiga JARDIM Universidade Federal de Goiás
  • Ana Luiza Lima SOUSA Universidade Federal de Goiás

Keywords:

light, food, food formulated, diet, sweetning agents

Abstract

The exploration of products called dietetic has been increasing in a vertiginous proportion, by both the food industry and the consumer. The lack of an explicit legislation, which sets more appropriate procedures, causes a conceptual confusion and, consequently, difficultates the adequate utilization of the foodsthemselves, considered as “diet”, “light" or*low calorie". Inthe attempt to systemize the (scarce) bibliographic references about the subject, it was proceeded a review with the objetive of makingthe utilization of such products more accessible, allowing the professional of health to have better conditions to advise patients who need to make use of them.

References

ANGELUCCI, E. Edulcorantes e adoçantes em alimentos. Revista da Casa da Agricultura, Campinas, v. 11, p. 14-15, abr.fjun. 1989.

________. Legislação Brasileira sobre edulcorantes. In: SEMINÁRIO EDULCORANTES EM ALIMENTOS, 3 a 4 de julho de 1989, Campinas, Resumos... Campinas: ITAL, 1989 a. p. 17 (Mimeografado).

________. Menos calorias para os polióis: 2,4kcal/g. Revista Alimentos e Tecnologia, São Paulo, n.47, p. 48-49, 1993.

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DA INDÚSTRIA DE ALIMENTOS DIETÉTICOS. Guia brasileiro de alimentos e bebidas dietéticos. São Paulo, 1992. 154p.

BANTLE, J. P. Clinical aspects of sucrose and fructose metabolism. Diabetes Care, New York, v. 12, n. 1, p. 56-61, 1989. Supplementun 1.

BRASIL. Ministério da Saúde. Conselho Nacionalda Saúde. Resolução nº 4 de 24 de novembro de 1988. Diário Oficial [da República Federativa do Brasil], Brasília, p. 24716-24723, 19 dez. 1988. Seção 1.

FILLER JUNIOR, L. J. & LEWIS, D. S. Aspartame metabolism in normal adults: phenylketonuric heterozygotes and diabetic subjects. Diabetes Care, New York, v. 12, n. 1, p. 67-733, 1989. Supplementun 1.

HALPERRN, A.; BRICARELLO, S.; OLIVA, A. B. G. & GOUVEA, M. L. Adoçantes artificiais. Revista Brasileira de Clínica Terapêutica, São Paulo, v. 10, n. 5, p. 174-187, 1991.

HARRIETT, H. B. & KOTSONIS, F. N. Aspartame: revisão de recentes pesquisa pesquisas. São Paulo: Nutrasweet, [19—]. [Material promocional].

KRAUSE, M. & MAHAN, L. K. Alimentos, nutrição e dietoterapia. 7. ed. São Paulo: Roca, 1991. 981p.

KRETCHMER, N. & HOLLENBECK, C.B. Sweeteners in diabetes. Diabetes Care, New York, v. 12, n. 1, p. 48-55, 1989. Supplementun 1.

LABORATÓRIO HOECHST. Sunnett: the sure way to solve the sweetening problem São Paulo, [19—]. [Material promocional].

LEMES, C. A onda diet. Revista Saúde, São Paulo, v. 7, n.9, p. 16-29, 1990.

MILLER, S.A. & FRATTALI, V. P. Saccharin. Diabetes Care, New York, v. 12, n. 1. p. 75-80, 1989. Supplementum 1.

PIVONKA, E. E. & GRUNEWALD, K. K. Aspartame or sugar - sweetened beverages: effects on mood in young women. Journal of the American Dietetic Association, Chicago, v. 90, n.2, p. 250-253, 1990

TERRA, M. O. Doce vida. Revista Veja, São Paulo, v. 24, n. 39, p. 62-63, 1991.

Published

1994-06-25

How to Cite

MONEGO, E. T., PEIXOTO, M. do R. G., JARDIM, P. C. V., & SOUSA, A. L. L. (1994). DIETETIC FOOD: A PRATICAL VIEW. Brazilian Journal of Nutrition, 7(1). Retrieved from https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9094