The nutritionist in Brazil: a historical analysis
Keywords:
history of nutrition, nutritionist, health occupationsAbstract
The objective of this article was to carry out a historical analysis of the process that established the origin and the evolution of the nutritionist in Brazil. The methodology was based on a literature review of the history of Nutrition in Brazil from 1939 to 2000. As methodological criteria of analysis four transverse sections were established, corresponding to specific contexts of the history of this professional: 1939-1949, 1950-1975, 1976-1984, 1985-2000. Finally, the article tries to point out the mediate and immediate perspectives that can be visualized for the professional practice of the nutritionist during the XXI century.
References
ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE NUTRIÇÃO. Histórico do nutricionista no Brasil - 1939 a 1989: coletânea de depoimentos e documentos. São Paulo : Atheneu, 1991. 444p.
BOSI, M.L.M. A face oculta da nutrição: ciência e ideologia. Rio de Janeiro : Espaço e Tempo, 1988. 220p.
BRASIL. Ministério da Educação e Cultura. Secretaria de Ensino Superior. Os cursos de nutrição no Brasil: evolução, corpo docente e currículo. Brasília, 1983. 280p. (Série de Cadernos de Ciências da Saúde, 6).
CALADO, C.L.A. A nova LDB e o curso de nutrição. Jornal do CFN, Brasília, v.2, n.6, p.5, abr. 2000.
CASTRO, J. Geografia da fome: o dilema brasileiro: pão ou aço. 10.ed. rev. Rio de Janeiro : Antares, 1980. 361p.
COIMBRA, M., MEIRA, J.F.P., STARLING, M.B.L. Comer e aprender: uma história da alimentação escolar no Brasil. Belo Horizonte : MEC/INAE, 1982. 685p.
CONSELHO FEDERAL DE NUTRICIONISTAS. Histórico do CFN. Jornal do CFN, Brasília, v.1, n.4, p.2-4, ago. 1999. (Encarte Comemorativo).
CONSELHO FEDERAL DE NUTRICIONISTAS. Quadro estatístico do 2º trimestre/2000 (1º/04/2000 a 30/ 06/2000) [online]. Disponível em: Acesso em: 24 nov. 2000.
COSTA, D. A importância do ensino da nutrição: o seu desenvolvimento no Brasil. Revista Brasileira de Medicina, Rio de Janeiro, v.10, n.9, p.645-650, 1953.
FREYRE, G. Casa-grande & senzala. 34.ed. Rio de Janeiro : Record, 1998. 569p.
ICAZA, S.J. Evolución histórica de la formación del nutricionista-dietista en américa latina. In : REUNIÓN DE COMISIÓN DE ESTUDIOS SOBRE PROGRAMAS ACADÉMICOS EN NUTRICIÓN Y DIETÉTICA DE AMÉRICA LATINA, 4., 1991, San Juan, Puerto Rico. Memória... San Juan, Puerto Rico : OPAS, 1991. p.51-62.
L’ABBATE, S. As políticas de alimentação e nutrição no Brasil: I. Período de 1940 a 1964. Revista de Nutrição da PUCCAMP, Campinas, v.1, n.2, p.87-138, 1988.
LIMA, E.S. Gênese e constituição da educação alimentar: a instauração da norma. São Paulo, 1997. 407p. Tese (Doutorado em Educação) - Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, 1997.
MAGALHÃES, R. Fome: uma (re)leitura de Josué de Castro. Rio de Janeiro : Fiocruz, 1997. 87p.
MARTINS, J.T. A biologia no Brasil. In: AZEVEDO, F. (Org.). As ciências no Brasil. 2.ed. Rio de Janeiro : UFRJ, 1994. v.2, p.233-300.
MAURÍCIO, H.V. Evolução da nutrição e do seu ensino no Brasil. Arquivos Brasileiros de Nutrição, Rio de Janeiro, v.20, n.2, p.117-134, 1964.
VASCONCELOS, F.A.G. A política social de alimentação e nutrição no Brasil: acumulação de capital e reprodução da fome/desnutrição: do Estado Novo à Nova República. João Pessoa, 1988. 207p. Dissertação (Mestrado em Serviço Social) - Departamento de Serviço Social, Centro de Ciências Humanas, Letras e Artes, Universidade Federal da Paraíba, 1988.
VASCONCELOS, F.A.G. Os Arquivos Brasileiros de Nutrição: uma revisão sobre produção científica em nutrição no Brasil: 1944 a 1968. Cadernos de Saúde Pública, Rio de Janeiro, v.15, n.2, p.303-316, 1999a.
VASCONCELOS, F.A.G. Como nasceram os meus anjos brancos: a constituição do campo da nutrição em saúde pública no Brasil. Rio de Janeiro, 1999. 266p. Tese (Doutorado em Saúde Pública) - Escola Nacional de Saúde Pública, Fundação Oswaldo Cruz, 1999b.
YPIRANGA, L., GIL, M.F. Formação profissional do nutricionista: por que mudar? In: CUNHA, D.T.O., YPIRANGA, L., GIL, M.F. (Org.). II Seminário Nacional sobre o Ensino de Nutrição. Goiânia : FEBRAN, 1989. p.20-36.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Francisco de Assis de Assis Guedes de VASCONCELOS
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.