NUTRITIONAL AMBULATORY APPROACH IN HEMOLYTIC ANEMIA
Keywords:
anemia, hemolytic, nutrition, diet therapy, nutritionistAbstract
The Authors describe the performance of the Dietitian in a Pediatric Hematology Ambulatory. They emphasize the necessary dietetic procedures for adequate management of children with hemolytic anemia, with and without iron overload. Furthermore, they approach the family’s attitude towards the patient’s nutrition.References
ALARCON, P.A., DONOVAN, M., FORGES, G.B., LANDAW, S.A., STOCKMAN, J.A. Iron absorption in the thalassemia syndromes and its inhibition by tea. The New England Journal of Medicine, Boston, v.300, n.1, p.5-8, 1979.
CAVALCANTI, M.L.F. A entrevista alimentar como método educativo na orientação dietoterápica de pacientes externos. Revista Paulista de Hospitais, São Paulo, v.24, n.11, p.516-525, 1976.
COHEN, A., SCHUWARTZ,E. Iron chelation therapy in sickle cell anemia. American Journal of Hematology, New York, v.7, n.1, p.69-76, 1979.
CONCEIÇÃO, J.A.N., COELHO,H.S., HAYASHI, A., SANTOS, M.J.S.F., ANDERSON, M.C., DIAS, M.P.H., LIMA, I.N., GAIT, N., COLLI, A.G., YUNES, J. Modelo para o atendimento global à criança em um hospital-escola. Revista de Saúde Pública, São Paulo, v.19, n.8, p.341-357, 1974.
COURSE manual the sickle cell educator/conselor training program. [s.n. : s.l.], 1989. A project of the State of California Department of Health Services at Children’s Hospital Oakland. September. 1989
DAESCHNER, C.W., MATUSTIK, C., CARPENTIERI, V., HAGGARD, M. Zinc and growth in patients with sickle disease. Journal of Pediatrics, St. Louis, v.98, n.5, p.778-780, 1981.
FLORES, M., MENCHÚ, M.T., GUZMÁN, M.A. Evolución dietética de famílias y preescolares mediante la aplicación de diferentes métodos y técnicas - área rural de Nicaragua. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, Caracas, v.23, n.3, p.325-344, 1973.
HALSMAN, M. Anemias hemolíticas em geral. In: MARCONDES, E. (Coord.). Pediatria básica. 8.ed. São Paulo : Sarvier, 1991. p.1332-1335.
HEYMAN, M.B., KATZ, R., HURST, D., CHIU, D., AMMANN, A.J., VICHINSKY, E., GAFFIELD, B., CASTILLO, R., KLEMAN, K., THALER, M.M., LUBIN, B. Growth retardation in sickle-cell disease treated by nutritional support. Lancet, London, v.20, n.8434, p.903-906, 1985.
KRAUSE, M.V., MAHAN, L.K. Cuidado nutricional em anemias. In: KRAUSE, M.V, MAHAN, L.K. Alimentos, nutrição e dietoterapia. 7.ed. São Paulo : Roca. 1991. p.593.
KRAUSE, M.V., MAHAN, L.K. Estado nutricional do indivíduo. In: KRAUSE, M.V, MAHAN, L.K. Alimentos, nutrição e dietoterapia. 7.ed. São Paulo : Roca. 1991. p.194.
MARCONDES, E. Normas para o diagnóstico e a classificação dos distúrbios do crescimento e da nutrição: última versão. Pediatria (São Paulo), São Paulo, n.4, p.307-326, 1982.
PERSON, H.A. Síndromes flciformes e outras hemoglobinopatias. In: MILLES, D.R., PERSON, H.A., BAEHNER, R.L., McMILLAN, C.W. Hematologia pediátrica. 4. ed. Rio de Janeiro : Guanabara, 1978. p.376-397.
PHEBUS, C.K., G LONINGER, M.F., MACIAK, B.J. Growth patterns by age and sex of children with cell disease. Journal of Pediatrics, St. Louis, v.105, n.1, p.28-33, 1984.
REED, J.D., REDDIN-LALLGER, R., ORRINGER, E.P. Nutrition and sickle cell disease. American Journal of Hematology, New York, v.24, n.4, p.441-55, 1987.
ROSSANDER, L., HALBERG, L., BJORN-ROSMUSSEN, E. Absorption of iron breakfast meals. American Journal of Clinical Nutrition, Bethesda, v.3, n.12, p.2484-2489, 1979.
TABOADA, H. Rol del hierro en la nutrición infantil. Revista Chilena Pediatria, Santiago, v.54, n.1, p.47-57, 1983.
TAKAHASHI, C., LIMA, I.N. Abordagem ambulatorial do nutricionista em hospital-escola pediátrico. Alimentação & Nutrição, São Paulo, v.4, n.13, p.50-52, 1983.
HITTEN, C.F. Growth status of children with sickle-cell anemia. American Journal of Diseases of Children, Chicago, v.102, n.3, p.355-364, 1961.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Maria Aparecida Vieira, Ilda Nogueira de Lima, Marina Emiko Ivamoto Petilik
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.