International cooperation for food and nutrition security: Systematization of the participatory, contextualized, and intersectoral educational practices

Authors

  • Luciene BURLANDY Universidade Federal Fluminense
  • Cecilia ROCHA Ryerson University
  • Renato Sérgio MALUF Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro
  • Maria Marlene Marques ÁVILA Universidade Estadual do Ceará
  • Daniele Mendonça FERREIRA Universidade Federal Fluminense
  • Silvia Eliza Almeida PEREIRA Universidade Federal Fluminense

Keywords:

Education, Food and nutrition education, Food and nutrition security

Abstract

The present study systematized the experience gained with the project Construindo capacidades em segurança alimentar e nutricional no Brasil, Canadá e Angola (2004-2010, Building food and nutrition security skills in Brazil, Canada, and Angola), whose objective was to qualify actions that promote food and nutrition security in the three countries using different educational practices. The activities were organized in the following subprojects: (a) online distance learning courses; (b) workshops to train managers, government technicians, representatives of civil society organizations, and social subjects who offered to act as a link between communities; and (c) local pilot projects. The present study reports this experience. The educational practices implemented in the
municipalities of Araçuaí (MG), Juazeiro (BA), and Fortaleza (CE) were analyzed based on systematized information in the project reports and activity records (texts and photographs). The analytical reference was based on the concept of food and nutrition education, guided by the fundamentals of Popular Education and Paulo Freire;on the concept of food and nutrition security; and on the following analytical dimensions: participation, contextualization of educational practices, and intersectoriality. The results evidenced how educational practices contributed to the construction of shared concepts of food and nutrition security from an
intersectoral and participatory perspective that values the peculiarities of diet in different socioeconomic and cultural contexts, and highlights daily situations and local traditions. They also expose the limits and potentialities of an experience of this magnitude, conducted from an interdisciplinarity perspective and using participatory methods.

References

Beghin N. A cooperação brasileira para o desen volvimento internacional na área de segurança alimentar e nutricional: avanços e desafios. Onde estamos e para onde vamos? Brasília: Instituto de Estudos Socioeconômicos; 2014.

Brasil. Lei nº 11.346, de 15 de setembro de 2006. Cria o Sistema Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional SISAN com vistas em assegurar o direito humano à alimentação adequada e dá outras providências. Diário Oficial. 18 set. 2006. [acesso 2012 jun 13]. Disponível em: http://www.planalto. gov.br/ccivil_03/_ato2004-2006/2006/Lei/L113 46.htm

Maluf RSJ. Segurança alimentar e nutricional. Petrópolis: Vozes; 2007.

Maluf RSJ, Burlandy L, Santarelli M, Schottz V, Speranza JS. Nutrition-sensitive agriculture and the promotion of food and nutrition sovereignty and security in Brazil. Ciên Saúde Colet. 2015; 20(8):2303-12. http://dx.doi.org/10.1590/1413-81 232015208.14032014

Burlandy L. Segurança alimentar e nutricional: intersetorialidade e as ações de nutrição. Saude Rev. 2004, [acesso 2010 nov 18]; 6(13):09-15 http:// www.unimep.br/phpg/editora/revistaspdf/saude 13art02.pdf

Burlandy L, Rocha C, Maluf R. Construção da Política e da Institucionalidade da Segurança Alimentar e Nutricional no Brasil. In: Instituto de Higiene e Me dicina Tropical. Segurança Alimentar e Nutricional na comunidade dos países de Língua Portuguesa: desafios e perspectivas. Rio de Janeiro: FIOCRUZ; 2013. p.77-92.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pes quisa de orçamentos familiares 2008-2009: antro pometria e estado nutricional de crianças, adoles centes e adultos no Brasil. Rio de Janeiro: IBGE; 2010.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatiìstica. Pes quisa de orçamentos familiares 2008-2009: análise do consumo alimentar pessoal no Brasil. Rio de Janeiro: IBGE; 2011.

Boog MCF. Contribuições da educação nutricional a construção da segurança alimentar. Saúde Rev. 2004 [acesso 2010 nov 18]; 6(13):17-24. Disponível em: http://www.unimep.br/phpg/editora/revistas pdf/saude13art02.pdf 10. Valente FLS. Fome e Desnutrição: determinantes Sociais. São Paulo: Cortez; 1986.

Brasil. Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Marco de referência de educação alimentar e nutricional para as políticas públicas. Brasília: MDS; 2012 [acesso 2013 set 22]. Disponível em: http://www.ideiasnamesa.unb.br/files/ marco_EAN_visualizacao.pdf

Freire P. Pedagogia da autonomia: saberes neces sários à prática educativa. 43a ed. São Paulo: Paz e Terra, 2011.

Moreira AF, Pedrosa JG, Pontelo I. O conceito de atividade e suas possibilidades na interpretação de práticas educativas. Rev Ensaio. 2011; 13(3):13-29.

Masetto MT. Competência pedagógica do professor universitário. São Paulo: Summus; 2003.

Kruschewsky JE, Kruschewsky ME, Cardoso JP. Experiências pedagógicas de educação popular em saúde: a pedagogia tradicional versus a proble matizadora. Rev Saúde Com. 2008; 4(2):160-76.

Festas MIF. A aprendizagem contextualizada: análise dos seus fundamentos e práticas pedagógicas. Educ Pesqui. 2015; 41(3):713-28. http://dx.doi.org/10. 1590/S1517-9702201507128518

Carvalho FFB. A saúde vai à escolar: a promoção da saúde em práticas pedagógicas. Physis. 2015; 25(4):1207-27. http://dx.doi.org/10.1590/S0103-7 3312015000400009

Oliveira SI, Oliveira KS. Novas perspectivas em educação alimentar e nutricional. Psicol USP. 2008; 19(4):495-504. http://dx.doi.org/10.1590/S0103- 65642008000400008

Holliday OJ. Para sistematizar experiências. 2a ed. Série Monitoramento e Avaliação. Brasília: Minis tério do Meio Ambiente; 2006 [acesso 2012 abr 10]. Disponível em: http://www.mma.gov.br/ estruturas/168/_publicacao/168_publicacao3001 2009115508.pdf

Akerman M, Mendes R, Bógus CM. Avaliação par ticipativa em promoção da saúde: reflexões teórico- -metodológicas. In: Bosi ML, Mercado FJ. Avaliação qualitativa de programas de saúde. Enfoques emer gentes. Petrópolis: Vozes; 2006. p.145-62.

Cruz PJSC, Melo Neto JF. Educação popular e nutri ção social: considerações teóricas sobre um diálogo possível. Interface. 2014; 18(Supl. 2):1365-76. http://dx.doi.org/10.1590/1807-57622013.0500

Holanda VR, Pinheiro AKB, Pagliuca LMF. Aprendizagem na educação online: análise de conceito. Rev Bras Enferm. 2013; 66(3):406-11. http://dx.doi.org/10.1590/S0034-716720130 00300016

Coelho FMG, Castro TG, Campos FM, Campos MTFS, Priore SE, Franceschini SCC. Educação para promoção da saúde infantil: relato de experiência em um assentamento de reforma agrária, Vale do Rio Doce (MG). Ciên Saúde Colet. 2005; 10(3):739-47. http://dx.doi.org/10.1590/S1413-8 1232005000300030

Spink MJ, Menegon VM. Práticas discursivas como estratégia de governamentalidade: a linguagem dos riscos em documentos de domínio público. In: Ini guez L, organizador. Manual de análise do discurso em ciências sociais. Petrópolis: Vozes; 2005. p.258-303.

Santos K, Paula EMAT. A teoria de Paulo Freire como fundamento da pedagogia social. ICE. 2014; 3(1):33-44. http://dx.doi.org/10.17564/2316-38 28.2014v3n1p33-44

Freire P. Pedagogia do oprimido. 17ª ed. Rio de Ja neiro: Paz e terra; 1987.

Silva RF, Francisco MA. Portfólio reflexivo: uma estra tégia para a formação em medicina. Rev Bras Educ Med. 2009; 33(4):562-70.

Berbel NAN. As metodologias ativas e a promoção da autonomia de estudantes. Semin Ciênc Soc Hum. 2011, 32(1):25-40. http://dx.doi.org/10.54 33/1679-0359.2011v32n1p25.

Conselho Nacional de Segurança Alimentar e Nu tricional. A construção de uma Política de Seguran-ça Alimentar e Nutricional: Anais do 2ª Conferência Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional. Relatório Final. Brasília: CONSEA; 2004 [acesso 2008 ago 22]. Disponível em: www.planalto.gov.br/ consea

Conselho Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional. Documento final do Encontro Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional. Brasília: CONSEA; 2006 [acesso 2008 ago 22]. Disponível em: http://www4.planalto.gov.br/consea/publicacoes/ doc-finalencnac2006-integral_ formatado.pdf/view

Conselho Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional. Documento Base da III Conferência Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional. Brasília: CONSEA; 2007.

Conselho Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional. Building up the National Policy and System for Food and Nutrition Security: The Brazilian experience. Brasília: CONSEA; 2009 [acesso 2015 ago 2]. Disponível em: https:// www.fao.org.br/download/Seguranca_Alimentar_ Ingles.pdf

Downloads

Published

2023-03-30

How to Cite

BURLANDY, L. ., ROCHA, C. ., MALUF, R. S. ., Marques ÁVILA, M. M. ., Mendonça FERREIRA, D. ., & Almeida PEREIRA, S. E. . (2023). International cooperation for food and nutrition security: Systematization of the participatory, contextualized, and intersectoral educational practices. Brazilian Journal of Nutrition, 29(6). Retrieved from https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8180

Issue

Section

EDUCAÇÃO ALIMENTAR E NUTRICIONAL | THEME SECTION: FOOD AND NUTRITION EDUCATION