Rich man’s food, poor man’s food in “The mansions and the shanties”: A narrative review of the book written by Gilberto Freyre

Authors

  • Francisco de Assis Guedes de VASCONCELOS Universidade Federal de Santa Catarina

Keywords:

Brazilian society, Food habits, Literature, Review

Abstract

This article aims to perform a narrative review of the book “The mansions and the shanties” written by the Brazilian sociologist Gilberto Freyre, published for the first time in 1936. The study analyzed Gilberto Freyre’s contribution to the process of interpreting the formation and modification of the eating habits and patterns of the Brazilian society. The analysis is limited to a review, from a dietician’s perspective, of text clippings where Freyre seeks to reconstruct and interpret the process of formation and modification of eating habits and patterns in the context of a patriarchal society. The text will try to answer the questions: what, how much, how, when, where, and with whom were the dwellers of mansions and shanties eating? Comparison of the eating habits of the rural patriarchal society with those of the emerging urban patriarchal society has shown Freyre’s clear trend of aversion to the “Europeanization” of eating habits and his affection for traditional culinary values. The new eating habits of mansions and plantation houses were portrayed with disdain, denoting an author who remained stuck to the culinary traditions of a rural patriarchal society, to taste memories, especially of the sweets, cakes, and desserts created, adapted, and savored in Pernambuco state sugar mills.

References

Teixeira LA. Da raça à doença em Casa-Grande e senzala. Hist Ciênc Saúde. 1997; 4(2):231-43.

Vasconcelos FAG. Fome, eugenia e constituição do campo da nutrição em saúde pública em Pernam buco: uma análise de Gilberto Freyre, Josué de Castro e Nelson Chaves. Hist Ciênc Saúde. 2001; 8(2):315-39.

Bastos ER. Raízes do Brasil: sobrados e mucambos: um diálogo. Perspectivas. 2005; 28:19-36.

Tempass MC. Os grupos indígenas e os doces brasi leiros. Espaço Ameríndio. 2008; 2(2):98-114.

Barbato LFT. Da casa-grande ao mucambo: Gilberto Freyre e as origens do caráter nacional brasileiro. Rev Hist. 2010; 2(1):56-66.

Santos RL. Algumas considerações sobre o negro e o índio na Casa Grande e Senzala de Gilberto Freyre. Rev Espaço Acad. 2012; 12(138):113-20.

Oliveira EC. Os subterrâneos de sobrados e mu cambos: análise historiográfica das notas de rodapé. Rev Hist. 2013; 2(2):46-68.

Braudel F. A través de un continente de história: Brasil y la obra de Gilberto Freyre. Rev Mex Sociol. 1999; 61(2):167-87.

Lehmann D. Gilberto Freyre: The reassessment continues. Lat Am Res Rev. 2008; 43(1):208-18.

Celarent B. The masters and the slaves by Gilberto Freyre. Am J Sociol. 2010; 116(1):334-9.

Brochier C. Le Concept de “démocratie raciale” dans L’Histoire Intellectuelle Brésilienne. Rev Synth. 2014; 135(1):123-50.

Freyre G. Casa-grande e senzala. 34ª ed. Rio de Janeiro: Record; 1998.

Freyre G. Sobrados e mucambos. 12ª ed. Rio de Janeiro: Record; 2000.

Freyre G. Casa-grande e senzala: edição come morativa - 80 anos. São Paulo: Global; 2013.

Nitschack H. Gilberto Freyre y Sérgio Buarque de Holanda: mestiçagem y cordialidade como estrategias de convivencia. Rev Chil Lit. 2014; (88):173-98.

Souza J. Gilberto Freyre e a singularidade cultural brasileira. Tempo Social Rev Sociol. 2000; 12(1):69-100.

Tavolaro SBF. Gilberto Freyre e nossa “modernidade tropical”: entre a originalidade e o desvio. Sociolo gias. 2013; 15(33):282-317.

Hernández JC, Arnáiz MG. Alimentación y cultura: perspectivas antropológicas. Barcelona: Editorial Ariel; 2005.

Diez-Garcia RW, Castro, IRR. A culinária como obje to de estudo e de intervenção no campo da Ali mentação e Nutrição. Ciênc Saúde Colet. 2011; 16(1):91-8.

Bourdieu P. Para uma sociologia da ciência. Lisboa: Biblioteca 70; 2008.

Kuhn TS. O caminho desde a estrutura. São Paulo: Unesp; 2006.

Castells M. A sociedade em rede: a era da informa ção: economia, sociedade e cultura. São Paulo: Paz e Terra; 1999.

Freyre G. Manifesto regionalista de 1926. Rio de Janeiro: Ministério da Educação e Cultura; 1955 [acesso 2014 dez 18]. Disponível em: http:// icaadocs.mfah.org/icaadocs/THEARCHIVE/Full Record/tabid/88/doc/1074787/language/en-US/ Default.aspx

Castro J. Geografia da fome (o dilema brasileiro: pão ou aço). 10ª ed. Rio de Janeiro: Antares Achiamé; 1980.

Cascudo LC. História da alimentação no Brasil. 4ª ed. São Paulo: Global; 2011.

Vasconcelos FAG. Josué de Castro e a geografia da fome no Brasil. Cad Saúde Pública. 2008; 24(11):2710-7.

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Guia alimentar para a população brasileira. 2ª ed. Brasília: Ministério da Saúde; 2014 [acesso 2015 5 fev]. Disponível em: http://portalsaude. saude.gov.br/images/pdf/2014/novembro/05/Guia Alimentar-para-a-pop-brasiliera-Miolo-PDF Internet.pdf

Freyre G. Nordeste: aspectos da influência da cana sobre a vida e a paisagem do Nordeste do Brasil. 7ª ed. São Paulo: Global; 2004.

Freyre G. Açúcar: uma sociologia do doce, com receitas de bolos e doces do Nordeste do Brasil. 5ª ed. São Paulo: Global; 2007.

Vasconcelos FAG, Santos LMP. Tributo a Manoel da Gama Lobo (1835-1883), pioneiro na epide miologia da deficiência de vitamina A no Brasil. Hist Ciênc Saúde. 2007; 14(4):1341-56.

Vasconcelos FAG, Batista Filho M. História do campo da alimentação e nutrição em saúde coletiva no Brasil. Ciênc Saúde Colet. 2011; 16(1):81-90.

Vasconcelos FAG. Tendências históricas dos estudos dietéticos no Brasil. Hist Ciênc Saúde. 2007; 14(1):197-219.

Downloads

Published

2023-03-23

How to Cite

de Assis Guedes de VASCONCELOS, F. . (2023). Rich man’s food, poor man’s food in “The mansions and the shanties”: A narrative review of the book written by Gilberto Freyre. Brazilian Journal of Nutrition, 29(2). Retrieved from https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8019

Issue

Section

ARTIGOS DE REVISÃO