Profile and performance of nutritionists in Primary Health Care

Authors

  • Dixis FIGUEROA PEDRAZA Universidade Estadual da Paraíba
  • Iná da Silva SANTOS Universidade Federal Pelotas

Keywords:

Employer performance appraisal, Nutrition, public health, Primary health care

Abstract

Objective
To describe the profile and performance of nutritionists in Primary Health Care.

Methods
A cross-sectional study was carried out, and all nutritionists in two municipalities of Paraíba, Brazil, were interviewed. Information was collected through structured interviews on demographic characteristics, professional qualification, development of food and nutrition activities, knowledge and use of essential bibliography for the work in Primary Care.

Results
In one municipality there were 28 teams of the Family Health Strategy and in the other, nineteen teams. In all, nineteen nutritionists were interviewed, fourteen of whom were working in the health teams and five were working exclusively in the Family Health Support Centers. All but one were women and the majority were between 20 and 39 years; the majority (n=10) had no graduate training. Nutritionists from the basic health teams developed more public health nutrition actions, such as defining nutritional care protocols and vitamin A and iron supplementation than those from the Family Health Support Centers (11 versus 1; and 13 versus 1,
respectively). About half were satisfied with work in general, and dissatisfaction was related to deficiencies in the availability and quality of anthropometric equipment, physical structure and material.

Conclusion
Nutritionists work in food and nutrition actions in collective health, emphasizing the importance of qualification and practices that better combine the programmatic agenda of this area with Primary Care. 

References

Organização Mundial da Saúde. Conferência Internacional sobre Cuidados Primários de Saúde: Declaração de Alma-Ata, 1978. Brasília: Ministério da Saúde; 2004.

Motta LCS, Siqueira-Batista R. Estratégia saúde da família: clínica e crítica. Rev Bras Educ Med. 2015;39(2):196-207. https://doi.org/10.1590/19 81-52712015v39n2e00912014

Ministério da Saúde (Brasil). Política Nacional de Atenção Básica. Brasília: Ministério da Saúde; 2012.

Silva LA, Casotti CA, Chaves SCL. A produção científica brasileira sobre a Estratégia Saúde da Família e a mudança no modelo de atenção. Ciênc Saúde Coletiva. 2013;18(1):221-32. https:// doi.org/10.1590/S1413-81232013000100023

Ministério da Saúde (Brasil). Portaria nº 154, de 24 de janeiro de 2008. Cria os Núcleos de Apoio à Saúde da Família – NASF. Diário Oficial da União. 2008; 24 jan.

Jaime PC, Silva ACF, Lima AMC, Bortolini GA. Ações de alimentação e nutrição na atenção básica: a experiência de organização no Governo Brasileiro. Rev Nutr. 2011;24(6):809-24. https:// doi.org/10.1590/S1415-52732011000600002

Geus LMM, Maciel CS, Burda ICA, Daros SJ, Batistel S, Martins TCA, et al. A importância na inserção do nutricionista na Estratégia Saúde da Família. Ciênc Saúde Coletiva. 2011;16(Supl.1):797-804. https:// doi.org/10.1590/S1413-81232011000700010

Ministério da Saúde (Brasil). Matriz de ações de alimentação e nutrição na Atenção Básica à Saúde. Séria A. Normas e Manuais Técnicos. Brasília: Ministério da Saúde; 2009.

Rodrigues DCM, Bosi MLM. O lugar do nutri cionista nos Núcleos de Apoio à Saúde da Família. Rev Nutr. 2014;27(6):735-46. https://doi. org/10.1590/1415-52732014000600008

Ministério da Saúde (Brasil). Gestão da Atenção Básica: características das Unidades Básicas de Saúde. Retratos da Atenção Básica, nº 2. Brasília: Ministério da Saúde; 2015.

Ministério da Saúde (Brasil). Gestão da Atenção Básica: ações da gestão para qualificação das equipes. Retratos da Atenção Básica, nº 2. Brasília: Ministério da Saúde; 2015.

Vasconcelos IAL, Sousa MF, Santos LMP. Evolução do quantitativo de nutricionistas na Atenção Básica do Brasil: a contribuição dos Núcleos de Apoio à Saúde da Família e da Estratégia Saúde da Família de 2007 a 2013. Rev Nutr. 2015;8(4):431-50. https://doi.org/10.1590/1415-5 2732015000400009

Sumar N, Fausto MCR. Atenção Primária à Saúde: a construção de um conceito ampliado. J Manag Prim Health Care. 2014;5(2):202-12.

Ministério da Saúde (Brasil). Política Nacional de Alimentação e Nutrição. Brasília: Ministério da Saúde; 2012.

Ministério da Saúde (Brasil). Diretrizes do NASF: Núcleo de Apoio a Saúde da Família. Série B. Textos Básicos de Saúde, Cadernos de Atenção Básica, nº 27. Brasília: Ministério da Saúde; 2009.

Camossa ACA, Telarolli Junior R, Machado MLT. O fazer teórico-prático do nutricionista na estratégia saúde da família: representações sociais dos profissionais das equipes. Rev Nutr. 2012;25(1):89-106. https://doi.org/10.1590/S1415-5 2732012000100009

Pimentel VRM, Sousa MF, Hamann EM, Mendonça AVM. Alimentação e nutrição na Estratégia Saúde da Família em cinco municípios brasileiros. Ciênc Saúde Coletiva. 2014;19(1):49-57. https://doi.org/10.1590/1413-81232014191.1901

Aguiar CB, Costa NMSC. Formação e atuação de nutricionistas dos Núcleos de Apoio à Saúde da Família. Rev Nutr. 2015;28(2):207-16. https://doi. org/10.1590/1415-52732015000200009

Mesquita Filho M, Luz BSR, Araújo CS. A Atenção Primária à Saúde e seus atributos: a situação das crianças menores de dois anos segundo suas cuidadoras. Ciênc Saúde Coletiva. 2014;19(7):2033-46. https://doi.org/10.1590/14 13-81232014197.17322013

Ricardi LM, Sousa MF. Educação permanente em alimentação e nutrição na Estratégia Saúde da Família: encontros e desencontros em municípiosbrasileiros de grande porte. Ciênc Saúde Coletiva. 2015;20(1):209-18. https://doi.org/10.1590/1413-8 1232014201.20812013

Pinheiro ARO, Recine E, Alencar B, Fagundes AA, Sousa JS, Monteiro RA, et al. Percepção de professores e estudantes em relação ao perfil de formação do nutricionista em saúde pública. Rev Nutr. 2012;25(5):631-43. https://doi.org/10.1590/ S1415-52732012000500008

Cervato-Mancuso AM, Tonacio LV, Silva ER, Vieira VL. A atuação do nutricionista na Atenção Básica à Saúde em um grande centro urbano. Ciênc Saúde Coletiva. 2012;17(12):3289-300. https:// doi.org/10.1590/S1413-81232012001200014

Borelli M, Domene SMA, Mais LA, Pavan J, Taddei JAAC. A inserção do nutricionista na Atenção Básica: uma proposta para o matriciamento da atenção nutricional. Ciênc Saúde Coletiva. 2015;20(9):2765-78. https://doi.org/10.1590/14 13-81232015209.13902014

Azeredo CM, Cotta RMM, Silva LS, Franceschini SCC, Sant’Ana LFR, Lamounier JA. A problemática da adesão na prevenção da anemia ferropriva e suplementação com sais de ferro no município de Viçosa (MG). Ciênc Saúde Coletiva. 2013;18(3):827-36. https://doi.org/10.1590/S141 3-81232013000300028

Pedraza DF. Growth surveillance in the context of the Primary Public Healthcare Service Network in Brazil: Literature review. Rev Bras Saúde Matern Infant. 2016;16(1):7-19. https://doi.org/10.15 90/18 06-93042016000100002

Rodrigues EM, Nascimento RG, Araújo A. Protocolo na assistência pré-natal: ações, fa cilidades e dificuldades dos enfermeiros da Estra tégia de Saúde da Família. Rev Esc Enferm USP. 2011;45(5):1041-7. https://doi.org/10.1590/S008 0-62342011000500002

Venancio SI, Costa Rosa TE, Bersusa AAS. Atenção integral à hipertensão arterial e diabetes Mellitus: implementação da Linha de Cuidado em uma região de saúde do estado de São Paulo, Brasil. Physis. 2016;26(1):113-35.

Venancio SI, Giugliani ERJ, Silva OLO, Stefanello J, D’Aquino Benicio MH, Reis MCG, et al. Associação entre o grau de implantação da Rede Amamenta Brasil e indicadores de amamentação. Cad Saúde Pública. 2016;32(3):e00010315. https://doi.org/10. 1590/S0103-73312016000100008

Ministério da Saúde (Brasil). Gestão da Atenção Básica: insumos e medicamentos nas Unidades Básicas de Saúde. Retratos da Atenção Básica, nº 2. Brasília: Ministério da Saúde; 2015.

Lima CA, Oliveira APS, Macedo BF, Dias OV, Costa SM. Relação profissional-usuário de saúde da família: perspectiva da bioética contratualista. Rev Bioét. 2014;22(1):152-60. https://doi.org/10.15 90/S1983-80422014000100017

Downloads

Published

2023-03-21

How to Cite

FIGUEROA PEDRAZA, D. ., & da Silva SANTOS, I. (2023). Profile and performance of nutritionists in Primary Health Care. Brazilian Journal of Nutrition, 30(6). Retrieved from https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/7946

Issue

Section

ORIGINAL ARTICLE