Factors associated with diet quality of older adults

Authors

  • Tatiana Império de FREITAS Universidade Cruzeiro do Sul
  • Ágatha Nogueira PREVIDELLI Universidade São Judas Tadeu
  • Marcela Previato do Nascimento FERREIRA Universidade Municipal de São Caetano do Sul
  • Karina Maffei MARQUES Universidade São Judas Tadeu
  • Rita Maria Monteiro GOULART Universidade São Judas Tadeu
  • Rita de Cássia de AQUINO Universidade São Judas Tadeu

Keywords:

Aging, Elderly nutrition, Food consumption

Abstract

Objective
Evaluate the factors associated with diet quality of older adults from the city of São Caetano do Sul, São Paulo, Brazil.

Methods
A cross-sectional study was carried out on a sample of 295 older adults receiving care in health care units in São Caetano do Sul. Diet quality was assessed using the Brazilian Healthy Eating Index. The associations between the diet quality mean score and the socio-demographic, economic, and anthropometric characteristics and lifestyle and health conditions were verified using multiple linear regression.

Results
Lower diet quality mean score were associated with the variables: marital status (widowed or separated) (β=-2.02; p=0.047), retired (β=-4.24; p=0.034), and smoking (β=-8.06; p=0.001); whereas higher diet quality mean score were associated with higher education level (9 years or more) (β=3.49; p=0.013).

Conclusion
Individuals with higher education level had better diet quality, and those who were widowed or separated, retired, and smokers had worse diet quality indicating that socio-demographic, economic, and lifestyle are factors that can influence food choice of older adults. 

References

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Projeção populacional do Brasil: comunicação social. Brasília: IBGE; 2013.

Programa das Nações Unidas para o Desenvolvimento. Brasil ocupa 73ª posição entre 169 países no IDH. Brasília: IBGE; 2010.

Soenen S, Chapman IM. Body weight, anorexia, and undernutrition in older people. J Am Med Dir Assoc. 2013;14(Suppl.9):642-8. https://doi.org/10.1016/j.jamda.2013.02.004

Fisberg RM, Marchioni DML, Castro MA, Verly Junior E, Araújo MC, Bezerra IN, et al. Ingestão inadequada de nutrientes na população de idosos do Brasil: Inquérito Nacional de Alimentação 2008-2009. Rev Saúde Pública. 2013;47(Suppl.1):2225-305. https://doi.org/10.1590/S0034-89102013000700008

Mendes A, Gavioli L, Previdelli AN, Fisberg RM, Marchioni DML. The diet quality index evaluates the adequacy of energy provided by dietary macronutrients. Rev Nutr. 2015;28(Suppl.4):341-8. https://doi.org/10.1590/1415-52732015000400001

Previdelli AN, Andrade SC, Pires MM, Ferreira SMG, Fisberg RM, Marchioni DM. Índice de qualidade da dieta revisado para população brasileira. Rev Saúde Pública. 2011;45(Supl.4):794-8. https://doi.org/10.1590/S0034-89102011005000035

Closs VE. Associação do estado nutricional e do índice de alimentação saudável com síndrome metabólica em idosos [dissertação]. Rio Grande do Sul: Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul; 2011.

Assumpção D, Domene SMA, Fisberg RM, Barros MBA. Qualidade da dieta e fatores associados entre idosos: estudo de base populacional em Campinas, São Paulo, Brasil. Cad Saúde Pública. 2014;30(Supl.8):1680-94. https://doi.org/10.1590/0102-311X00009113

Loureiro AS, Silva RMVG, Rodrigues PR, Pereira RA, Wendpap LL, Ferreira MG. Diet quality in a sample of adults from Cuiabá (MT), Brazil: Association with sociodemographic factors. Rev Nutr. 2013;26(Suppl.4):431-41. https://doi.org/10.1590/S1415-52732013000400005

Assumpção D, Domene SMA, Fisberg RM, Barros MBA. Social and demographic inequalities in diet quality in a population-based study. Rev Nutr. 2016;29(Supl.2):151-62. https://doi.org/10.1590/1678-98652016000200001

Morimoto JM, Latorre MRDO, César CLG, Carandina L, Barros MBA, Goldbaum M, et al. Fatores associados à qualidade da dieta de adultos residentes na Região Metropolitana de São Paulo, Brasil, 2002. Cad Saúde Pública. 2008;24(Suppl.1):169-78. https://doi.org/10.15 90/S0102-311X2008000100017

Xu B, Houston DK, Locher JL, Ellison KJ, Gropper S, Buys DR, et al. Higher Healthy Eating Index-2005 scores are associated with better physical performance. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2012;67(Suppl.1):93-9. https://doi.org/10.1093/gerona/glr159

Zhu Y, Hollins JH. Tooth loss and its association with dietary intake and diet quality in American adults. J Dentistry 2014;42(Suppl.11):1428-35. https://doi.org/10.1016/j.dent.2014.08.012

Hair JF, Black WC, Babin BJ, Anderson RE, Tatham RL. Análise multivariada de dados. 5ª ed. Porto Alegre: Bookman; 2005.

Organización PanAmericana de la Salud. Encuestra multicêntrica: Salud Bienestar y Envejecimento (SABE) em America Latina e el Caribe: Informe Preliminar. In: Anales 36 Reunión del Comitê Asesor de Investigaciones en Salud; 2001.

Marchioni DML, Fisberg RM. Manual de avaliação do consumo alimentar em estudos populacionais: a experiência do inquérito de saúde em São Paulo (ISA). São Paulo: USP; 2012.

Nutrition Data System for Research. Version 2013. University of Minnesota: USDA; 2013.

Harttig U, Haubrock J, Knüppel S, Boeing H. The MSM program: The web-based statistics package for estimating usual dietary intake using the Multiple Source Method, 2011. Eur J Clin Nutr. 2011;65(Suppl.1):87-91. https://doi.org/10.1038/ejcn.2011.92

Borim FSA, Barros MBA, Neri AL. Autoavaliação da saúde em idosos: pesquisa de base populacional no Município de Campinas, São Paulo, Brasil. Cad Saúde Pública. 2012;28(Supl.4):769-80. https://doi.org/10.1590/S0102-311X2012000400016

Previdelli AN, Lipi M, Castro MA, Marchioni DML. Dietary quality and associated factors among factory workers in the metropolitan region of São Paulo, Brazil. J Am Diet Assoc. 2010;110(Suppl.5):786-90. https://doi.org/10.1016/j.jada.2010.02.002

McClernon FJ, Westman EC, Rose JE, Luiz AM. The effects of foods, beverages, and other factors on cigarette palatability. Nocotine Tob Res. 2007;9(Suppl.4):355-63. https://doi.org/10.1080/14622200701243177

Savoca MR, Arcury TA, Leng X, Chen H, Bell RA, Anderson AM, et al. Severas Tooth Loss in older Adults as a Key indicador of compromised Diet Quality, 2010. Public Health Nutr. 2010;13(Suppl.4):466-74. https://doi.org/10.1017/S13 68980009991236

Tramontino VS, Nuñes JMC, Takahashi JMFK, Daroz CBS, Barbosa CMR. Nutrição para idosos. Rev Odontol Univ Cid São Paulo. 2009;21(Supl.3):258-67.

Chen X, Cheskin LJ, Shi L, Wang Y. Americans with diet-related chronic diseases report higher diet quality than those without these diseases. J Nutr. 2011;141(Suppl.8):1543-51. https://doi.org/10.3945/jn.111.140038

Lima LA, Nedel FB, Olinto MTA, Baldisserotto J. Hábitos alimentares de hipertensos e diabéticos atendidos em um serviço de Atenção Primária à Saúde do Sul do Brasil. Rev Nutr. 2015;28(Supl.2):197-206. https://doi.org/10.15 90/1415-52732015000200008

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa de orçamento familiar 2008-2009: antropometria e estado nutricional de crianças, adolescentes e adultos no Brasil. Rio de Janeiro: IBGE; 2010.

Oliveira ML, Calahani LM, Previdelli AN, Malta MB, Corrente JE, Papini SJ. Aplicação do Índice de Qualidade da Dieta Revisado antes e após orientação nutricional. Rev Ciênc Med. 2015;24(Supl.1):29-36. https://doi.org/10.1590/S0102-311X2008000100017

Downloads

Published

2023-03-16

How to Cite

Império de FREITAS, T. ., Nogueira PREVIDELLI, Ágatha ., Previato do Nascimento FERREIRA, M. ., Maffei MARQUES, K. ., Monteiro GOULART, R. M. ., & de AQUINO, R. de C. . (2023). Factors associated with diet quality of older adults. Brazilian Journal of Nutrition, 30(3). Retrieved from https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/7859

Issue

Section

ORIGINAL ARTICLE