Validation of an educational tool on healthy eating for schoolchildren
Keywords:
Food and Nutrition Education, Health Education, Preschool EducationAbstract
Objective
The purpose of this study was to validate the card game The Enigma of the Pyramid about healthy eating, using judges (expert) for the validation of content and design; and the target population (students from the 4th and 5th grades, aged 9-10 years) for the semantic validation (pilot test).
Methods
The Item-Level Content Validity Index was used to verify the degree of agreement among the experts’ opinions, item by item; and the Scale Level Content Validity Index to determine the arithmetic mean of the proportion of items that receive judgments of “non-disagreement” by the judges. The item that obtained Item-Level Content Validity Index greater or equal to 0.80 and Scale Level Content Validity Index greater or equal to 0.90 was considered validated, which was the coeffi cient of validity. The binominal test was used to select the items that should be revised/modifi ed, using the p-value of ratio (reject H0 if p≤0.8). Items were validated at signifi cance level of ≤0.05.
Results
Twenty-two judges and 12 schoolchildren participated in the study. Of the 23 items of the card game, nine were selected for review/modification, of which five were from the language component and four from the suitability component for the target population.
Conclusion
Once the modifications were made, they were all approved by all participating students, making this educational tool on healthy eating habits available for use with the student population.
References
Carvalho CA, Fonsêca PC, Priore SE, Franceschini SC, Novaes JF. Food consumption and nutritional adequacy in Brazilian children: A systematic review. Rev Paul Pediatr. 2015;33(2):211-21. http://dx. doi.org/10.1016/j.rpped.2015.03.002
Barbosa RMS, Salles-Costa R, Soares EA. Guias alimentares para crianças: aspectos históricos e evolução. Rev Nutr. 2006:19(2):255-63. http://dx.doi.org/10.1590/S0102-311X2012001300004
Molina VT. Guías alimentarias en América Latina: informe de la consulta técnica regional de las Guías Alimentarias. Anal Venezolanos Nutr. 2008 [accesso 2018 jun 7];21(1):31-41. Disponível em: http://www.scielo.org.ve/pdf/avn/v21n1/art06.pdf
Zancul MS, Valeta LN. Educação nutricional no ensino fundamental: resultados de estudo de intervenção. Nutrire. 2009 [acesso 2017 ago 16];34(3):125-40. Disponível em: http://files.bvs.br/upload/S/1519-8928/2009/v34n3/a010.pdf
Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Saúde na escola. Brasília: Ministério da Saúde; 2009 [acesso 2015 out 8]. Disponível em: http://189.28.128.100/dab/docs/publicacoes/cadernos_ab/abcad24.pdf
Malta DC, Silva MMA, Albuquerque GM, Lima CM, Cavalcante T, Jaime PC, et al. A implementações das prioridades da Política Nacional de Promoção da Saúde, um balanço, 2006 a 2014. Ciênc Saúde Coletiva. 2014;19(11):4301-11. http://dx.doi.org/10.1590/1413-812320141911.07732014
Santos CCS, Costa LF, Martins E. A prática educativa lúdica: uma ferramenta facilitadora na aprendizagem na educação infantil. Ensaios Pedag. 2015 [acesso 2018 jun 7]. Disponível em: http://www.opet.com.br/faculdade/revista-pedagogia/pdf/n10/ARTIGO6.pdf
Silva MX, Brandão BCO, Accioly E, Pierucci APTR, Pedrosa C. Educação alimentar em escolas públicas pode melhorar o conhecimento sobre alimentação e favorecer a aceitação das refeições planejadas pelo Programa Nacional de Alimentação Escolar? Demetra. 2017;12(4);865-79. http://dx.doi.org/10.12957/demetra.2017.28204
Toniazo MR. Caderno de oficinas saúde integral: programa integração AABB comunidade. 2013 [acesso 2015 out 10]. Disponível em: http://www.aabbcomunidade.org.br/default.php?p=texto.php&c=cadernos_de_oficinas
Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Guia alimentar para a população brasileira. 2a ed. Brasília: Ministério da Saúde; 2014 [acesso 2015 abr 8]. Disponível em: http://189.28.128.100/dab/docs/portaldab/publicacoes/guia_ alimentar_populacao_brasileira.pdf
Melo RP, Moreira RP, Fontenele FC, Aguiar ASC, Joventino ES, Carvalho EC. Critérios de seleção de experts para estudos de validação de fenômenos de enfermagem. Rev Rene. 2011 [acesso 2018 maio 12];12(2):424-31. Disponível em: http://periodicos.ufc.br/rene/article/view/4254/3285
Pasquali L. Psicometria. Rev Esc Enferm USP. 2009;43(Spe):992-9. http://dx.doi.org/10.1590/S0080-62342009000500002
Polit D, Hungler B. Fundamentos de pesquisa em enfermagem: métodos, avaliação e utilização. 7a ed. Porto Alegre: Artmed; 2011.
Bellucci Júnior JA, Matsuda LM. Construction and validation of an instrument to assess the reception with risk rating. Rev Bras Enferm. 2012;65(5):751-7. http://dx.doi.org/10.1590/S0034-71672012000500006
Lobão WM, Menezes IG. Construction and content validation of the scale of predisposition tothe occurrence of adverse events. Rev Latinoam Enferm. 2012;20(4):796-803. http://dx.doi.org/10.1590/S0104-11692012000400021
Maia ER, Lima Junior JF, Pereira JS, Eloi AC, Gomes CC, Nobre MMF. Validação de metodologias ativas de ensino-aprendizagem na promoção da saúde alimentar infantil. Rev Nutr. 2012;25(1):79-88. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732012000100008
Martins MC, Veras JEGLF, Uchoa JL, Pinheiro PNC, Vieira NFC, Ximenes LB. Segurança alimentar e uso de alimentos regionais: validação de um álbum seriado. Rev Esc Enferm USP. 2012;46(6):1354-61. http://dx.doi.org/10.1590/S0080-62342012000600011
Leal JSM, Vieira RHF, Santos AHS, Ferreira SC, Souza DC, Ribeiro L, et al. Produção, aplicação e validação do jogo didático “jogando com os procariotos”. Rev Ciênc. 2016 [acesso 2018 mar 9];7(1):169-80. Disponível em: http://bibliotecadigital.unec.edu.br/ojs/index.php/revistadeciencias/article/viewFile/417/630
Oliveira MS, Fernandes AFC, Sawada NO. Manual educativo para o autocuidado da mulher mastectomizada: um estudo de validação. Texto Contexto Enferm. 2008;17(1):115-23. http://dx.doi.org/10.1590/S0104-07072008000100013
Moreira APA, Sabóia VM, Camacho ACLF, Daher DV, Teixeira E. Jogo educativo de administração de medicamentos: um estudo de validação. Rev Bras Enferm. 2014;67(4):528-34. http://dx.doi.org/10.1590/0034-7167.2014670405
Teixeira E, Martins TDR, Miranda PO, Cabral BG, Silva BAC, Rodrigues LSS. Tecnología educativa acerca de cuidados en el pós-parto: construcción y validación. Rev Baiana Enferm. 2016 [acesso 2018 mar 11];30(2):1-10. Disponível em: https://portalseer.ufba.br/index.php/enfermagem/article/view/15358/pdf_53
Benevides JL, Coutinho JFV, Pascoal LC, Joventino LC, Martins MC, Gubert FA, et al. Construção e validação de tecnologia educativa sobre cuidados com úlcera venosa. Rev Esc Enferm USP. 2016;50(2):306-12. http://dx.doi.org/10.1590/S0080-623420160000200018
Vasconcelos CMR, Vasconcelos EMR, Vasconcelos MGL, Azevedo SB, Linhares FMP, Leal LP, et al. Intervenções educativas na promoção da alimentação saudável em escolares. Rev Enferm UFPE. 2018;12(10):2803-15.
Zompero AF, Lima RMSR, Laburú CE, Frasson F. A educação alimentar e nutricional nos documentos de ensino para a educação básica. Rev Ciênc Ideias. 2015 [acesso 2018 jul 17];6(2):71-82. http://revistascientificas.ifrj.edu.br:8080/revista/index.php/reci/article/view/376
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Celia Maria Ribeiro de VASCONCELOS, Eliane Maria Ribeiro de VASCONCELOS, Maria Gorete Lucena de VASCONCELOS, Suelen Brito de AZEVEDO, Maria Cristina Falcão RAPOSO, Ana Lucia Ribeiro de VASCONCELOS
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.