Unemployment, poverty, and hunger in Brazil in Covid-19 pandemic times

Authors

  • José Anael Neves Universidade Federal de São Paulo
  • Mick Lennon Machado Universidade Federal de Santa Catarina
  • Luna Dias de Almeida Oliveira Universidade Federal de Santa Catarina
  • Yara Maria Franco Moreno Universidade Federal de Santa Catarina
  • Maria Angélica Tavares de Medeiros Universidade Federal de São Paulo
  • Francisco de Assis Guedes de Vasconcelos Universidade Federal de Santa Catarina

Keywords:

Coronavirus infections, Food and nutrition security, Hunger, Poverty, Social vulnerability, Unemployment

Abstract

This scientific note presents preliminary developments of the Covid-19 pandemic on unemployment, poverty, and hunger in Brazil. The data on unemployment rate, un employment insurance claims, contingent of families in extreme poverty, and food insecurity was collected in government information systems, research published by public agencies, scientific articles, and in news portals. In an upward trajectory since 2015, the increase in unemployment and the number of families in extreme poverty was exacerbated after the pandemic began, drastically reducing the purchase power and access to healthy and adequate food, affecting mainly women and the populations of the Northern and Northeastern regions. Between January and September 2020, there was a 3% increase in unemployment in Brazil and, in October 2020, there were almost 485 thousand more families in extreme poverty compared to January of the same year. There are inadequate and insufficient responses from the Brazilian government to the articulated set of problems. The Covid-19 pandemic is a new element that potentiates the recent increase in hunger in Brazil, which occurs in parallel with the dismantling of the Food and Nutrition Security programs and the expansion of fiscal austerity measures,
started with the political-economic crisis in 2015. There is an urgent need to recover the centrality of the agenda to fight hunger in Brazil, associated with the development of more robust contributions on the impact of the pandemic on the phenomena of poverty and hunger.

References

Ministério da Saúde (Brasil). Portaria nº 454, de 20 de março de 2020. Declara, em todo o território nacional, o estado de transmissão comunitária do coronavírus (COVID-19). Brasília: Ministério; 2020 [citado 4 jun 2020]. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/portaria/prt454-20-ms.htm

Fundação Oswaldo Cruz. MonitoraCOVID-19. Rio de Janeiro: Fundação; 2020 [citado 18 dez 2020]. Disponível em: https://bigdata-covid19.icict.fiocruz.br/

Crokidakis N. COVID-19 spreading in Rio de Janeiro, Brazil: do the policies of social isolation really work? Chaos Soliton Fract. 2020;136:e109930. https://doi.org/10.1016/j.chaos.2020.109930

Kerr L, Kendall C, Silva AAM, Aquino EML, Pescarini JM, Almeida RLF, et al. COVID-19 no Nordeste brasileiro: sucessos e limitações nas respostas dos governos dos estados. Ciênc Saúde Coletiva. 2020;25(Suppl2):4099-120.https://doi.org/10.1590/1413-812320202510.2.28642020

Oliveira TC, Abranches MV, Lana RM. (In)Segurança alimentar no contexto da pandemia por SARS-CoV-2. Cad Saúde Pública. 2020;36(4):e00055220. https://doi.org/10.1590/0102-311x00055220

Dickinson M. Food frights: COVID19 and the specter of hunger. Agric Human Values. 2020;[Epub a head of print]. https://doi.org/10.1007%2Fs10460-020-10063-3

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Indicadores IBGE: Pesquisa Nacional por Amostra de Domicílios Contínua: terceiro trimestre de 2020. Rio de Janeiro: Instituto; 2020 [citado 18 dez 2020]. Disponível em: https://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/periodicos/2421/pnact_2020_3tri.pdf

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Atlas do Censo Demográfico 2010: glossário. Rio de Janeiro: Instituto; 2010. Disponível em: https://censo2010.ibge.gov.br/apps/atlas/pdf/209_213_Glossario_ATLASDEMO%202010.pdf

Cavalcanti MA, Lameiras MAP. PNAD-COVID: divulgação de 14/08/2020: principais destaques. (Carta de Conjuntura, nº. 48). Brasília: Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada; 2020 [citado 4 out 2020]. Disponível em: https://www.ipea.gov.br/portal/index.php?option=com_alphacontent&view=alphacontent&Itemid=369

Ministério da Economia (Brasil). Base de Gestão do Seguro-Desemprego. Brasília: Ministério; 2020 [citado 17 jun 2020]. Disponível em: https://ck.govdata.gov.br/dataset/sd-bg

Ministério da Cidadania (Brasil). Painel Dados Abertos da Matriz de Informações Sociais. Brasília: Ministério; 2020 [citado 18 dez 2020]. Disponível em: http://aplicacoes.mds.gov.br/sagi-paineis/analise_dados_abertos/

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa de Orçamentos Familiares 2017-2018: primeiros resultados. Rio de Janeiro: Instituto; 2019 [citado 17 jun 2020]. Disponível em: https://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/livros/liv101670.pdf

Morais DC, Dutra LV, Franceschini SCC, Priore SE. Insegurança alimentar e indicadores antropométricos, dietéticos e sociais em estudos brasileiros: uma revisão sistemática. Ciênc Saúde Coletiva. 2014;19(5):1475-88. https://doi.org/10.1590/1413-81232014195.13012013

Bezerra TA, Olinda RA, Pedraza DF. Insegurança alimentar no Brasil segundo diferentes cenários sociodemográficos. Ciênc Saúde Coletiva. 2017;22(2):637-51. https://doi.org/10.1590/1413-81232017222.19952015

Sousa LRM, Segall-Corrêa AM, Ville AS, Melgar-Quiñonez H. Food security status in times of financial and political crisis in Brazil. Cad Saúde Pública. 2019;35(7):e00084118. https://doi.org/10.1590/0102-311x00084118

Kepple A, Segall-Corrêa AM. Conceituando e medindo segurança alimentar e nutricional. Ciênc Saúde Coletiva. 2011;16(1):187-99. https://doi.org/10.1590/S1413-81232011000100022

United Nations Organization. Policy brief: the impact of COVID-19 on Food Security and Nutrition. Geneva: Organization; 2020 [cited 2020 June 11]. Available from: https://www.un.org/sites/un2.un.org/files/sg_policy_brief_on_covid_impact_on_food_security.pdf

Wolfson JA, Leung CW. Food Insecurity and COVID-19: disparities in early effects for US adults. Nutrients. 2020;12(6):1648. https://doi.org/10.3390/nu12061648

Silva-Filho OJ, Gomes-Júnior NN. O amanhã vai à mesa: abastecimento alimentar e COVID-19. Cad Saúde Pública. 2020;36(5):e00095220. https://doi.org/10.1590/0102-311x00095220

Food Security Information Network. Global Report on Food Crises: joint analysis for better decisions. FSIN; 2020. [citado 2020 jun 17]. Disponível em: https://www.fsinplatform.org/sites/default/files/resources/files/GRFC_2020_ONLINE_200420_FINAL.pdf

Araújo FR, Calazans DLMS. Gestão das ações de segurança alimentar frente à pandemia pela COVID-19. Rev Adm Pública. 2020;54(4):1123-33. https://doi.org/10.1590/0034-761220200329

Brown E, Das R, Brewer AG, Martinez E, Bilaver LA, Gupta RS. Food insecure and allergic in a pandemic: a vulnerable population. J Allergy Clin Immunol Pract. 2020;8(7):2149-51. https://doi.org/10.1016/j.jaip.2020.04.038

Recine E, Fagundes A, Silva BL, Garcia GS, Ribeiro RCL, Gabriel CG. Reflections on the National Council for Food and Nutrition Security and the confrontation of Covid-19 in Brazil. Rev Nutr. 2020;33:e200176. https://doi.org/10.1590/1678-9865202033e200176

Alpino TMA, Santos CRB, Barros DC, Freitas CM. COVID-19 e (in)segurança alimentar e nutricional: ações do Governo Federal brasileiro na pandemia frente aos desmontes orçamentários e institucionais. Cad Saúde Pública. 2020;36(8):e00161320. https://doi.org/10.1590/0102-311x00161320

Amorim ALB, Ribeiro Junior JRS, Bandoni DH. Programa Nacional de Alimentação Escolar: estratégias para enfrentar a insegurança alimentar durante e após a COVID-19. Rev Adm Pública. 2020;54(4):1134-45. https://doi.org/10.1590/0034-761220200349

Cardoso BB. A implementação do auxílio emergencial como medida excepcional de proteção social. Rev Adm Pública. 2020;54(4):1052-63. https://doi.org/10.1590/0034-761220200267

Isaac P. O mundo do trabalho e a pandemia de covid-19: um olhar sobre o setor informal. Cad Adm. 2020;28:66-70. https://doi.org/10.4025/cadadm.v28iEdição%20E.53586.

Madeiro C. Governo corta 158 mil do Bolsa Família em meio a covid-19; 61% são do NE. 20 mar 2020 [citado 11 jun 2020]. In: Portal Uol. Coronavírus. Macéio: Portal Uol; 2020. Disponível em: https://noticias.uol.com.br/politica/ultimas-noticias/2020/03/20/governo-corta-158-mil-do-bolsa-familia-em-meio-ao-covid-19-61-sao-do-ne.htm

Ribeiro-Silva RC, Santos MP, Campello T, Aragão E, Guimarães JMM, Ferreira A, et al. Implicações da pandemia COVID-19 para a segurança alimentar e nutricional no Brasil. Ciênc Saúde Coletiva. 2020;25(9):3421-30. https://doi.org/10.1590/1413-81232020259.22152020

Carvalho SS. Os efeitos da pandemia sobre os rendimentos do trabalho e o impacto do auxílio emergencial: o que dizem os microdados da PNAD covid-19. Brasília: Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada; 2020 [citado 4 out 2020]. Disponível em: https://www.ipea.gov.br/portal/index.php?option=com_alphacontent&view=alphacontent&Itemid=369

Verdélio A. Governo vai criar programa de renda mínima após a pandemia, diz Guedes. 9 jun 2020. In: Agência Brasil. Brasília: Agência Brasil; 2020 [citado 17 jun 2020]. Disponível em: https://agenciabrasil.ebc.com.br/politica/noticia/2020-06/governo-vai-criar-programa-de-renda-minima-apos-pandemia-diz-guedes

Paiva LH, Souza, PHGF, Bartholo L, Soares S. Evitando a pandemia da pobreza: possibilidades para o programa Bolsa Família e para o Cadastro Único em resposta à COVID-19. Rev Adm Pública. 2020;54(4):1097-110. https://doi.org/10.1590/0034-761220200243

Vasconcelos FAG, Machado ML, Medeiros MAT, Neves JA, Recine E, Pasquim EM. Public policies of food and nutrition in Brazil: From Lula to Temer. Rev Nutr. 2019;32:e180161. https://doi.org/10.1590/1678-9865201932e180161

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. El estado de la inseguridad alimentaria en el mundo: 2018. Roma: Organización; 2018 [citado 2020 jun 12]. Disponible en: http://www.fao.org/3/I9553ES/i9553es.pdf

Hu Z. A new age of de structive austerity after the coronavirus. New York: The New Republic; 2020 [cited 2020 june 17]. Available from: https://newrepublic.com/article/157417/new-age-destructive-austerity-coronavirus

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa de Orçamentos Familiares 2017-2018: análise da segurança alimentar no Brasil. Rio de Janeiro: Instituto; 2020 [citado 4 out 2020]. Disponível em: https://biblioteca.ibge.gov.br/index.php/biblioteca-catalogo?view=detalhes&id=2101749

Trovão CJBM. A pandemia da Covid-19 e a desigualdade de renda no Brasil: um olhar macrorregional para a proteção social e os auxílios emergenciais: texto para discussão. Natal: Universidade Federal do Rio Grande do Norte; 2020 [citado 11 jun 2020]. Disponível em: https://ccsa.ufrn.br/portal/wp-content/uploads/2020/05/TROV%C3%83O2020-PANDEMIA-E-DESIGUeALDADE.pdf

Organización de Las Naciones Unidas. COVID-19: políticas econômicas e sociais no Brasil colocam milhões de vidas em risco. Chile: ONU para los Derechos Humanos; 2020 [citado 17 jun 2020]. Disponível em: https://acnudh.org/pt-br/covid-19-politicas-economicas-y-sociales-en-brasil-ponen-en-riesgo-millones-de-vidas-expertos-onu/

The Lancet. COVID-19 in Brazil: “Sowhat? Lancet. 2020;395(10235):1461. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)31095-3

Downloads

Published

2022-04-05

How to Cite

Neves, J. A., Lennon Machado, M. ., Dias de Almeida Oliveira, L., Franco Moreno, Y. M., Tavares de Medeiros, M. A., & de Assis Guedes de Vasconcelos, F. . (2022). Unemployment, poverty, and hunger in Brazil in Covid-19 pandemic times. Brazilian Journal of Nutrition, 34, 1–7. Retrieved from https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/5755

Issue

Section

THEMATIC SECTION HUNGER, FOOD AND NUTRITION AND COVID-19