Nutritional composition of fad diets published on websites and blogs
Palavras-chave:
Fad, Diet, Media, Nutrients, Nutritional AdequacyResumo
Objective
To analyze quantitatively the diets available on blogs and websites.
Methods
The following 15 diets were analyzed: low-carb diet, gluten-free diet and intermittent fasting diet using the Virtual Nutri software program. The nutrients analyzed were as follows: carbohydrates, fi bers, proteins, lipids, iodine, sodium, calcium, magnesium, iron, zinc, manganese, phosphorus, selenium, vitamins A, C, B6, B12, D, niacin, and folate. The nutrient values were compared with the Dietary Reference Intake recommendation for adults between the ages of 19-50 years. The macronutrient adequacy percentage was based on a 2000-kcal diet for a healthy life, as recommended by the World Health Organization.
Results
It was observed that most of the composition of macro and micronutrients was lower than the one established by the World Health Organization and the Dietary Reference Intake recommendation for adults between the ages of 19-50 years.
Conclusion
Long-term dieting can be a risk factor for several defi ciency diseases and may endanger the health of individuals.
Referências
Souza EB. Transição nutricional no Brasil: análise dos principais fatores. Cad UniFOA. 2017 [citado 2018 jul 15];5(13):49-53. Disponível em: http://revistas.unifoa.edu.br/index.php/cadernos/article/view/1025/895
Silva CSM, Kirsten VR. Avaliação da adequação de dietas publicadas por revistas não científicas. Disc Scient. 2014 [citado 2018 jul 18];15(1):101-12. Disponível em: https://www.periodicos.unifra.br/index.php/disciplinarumS/article/view/1069/1013
Vargas AN, Pessoa LS, Rosa RL. Jejum intermitente e dieta low carb na composição corporal e no comportamento alimentar de mulheres praticantes de atividade física. Rev Bras Nutr Espor. 2018 [citado 2018 nov15];12(72):483-90. Disponível em: http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1067/783
Magalhães LM, Bernardes ANB, Tiengo A. Influência de blogueiras fitness no consumo alimentar da população. Rev Bras Obes Nutr Emagr. 2017 [citado 2018 nov 15];11(68):685-92. Disponível em: http://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/629/492
Floriano RS, Mazur CE, Schwarz KS, Benincá C, Machado TWMM. Dietas para emagrecimento publicadas em um magazine direcionado ao público feminino: análise do conteúdo nutricional. Scient Med.2017;26(2):ID22663. http://dx.doi.org/10.15448/1980-6108.2016.2.22663
Santos AKM, Pinheiro ARPM, Brito CL, Galvão FGR, Macêdo FIF, Beserra TL, et al. Consequências do jejum intermitente sobre as alterações na composição corporal: uma revisão integrativa. Rev E-Ciênc. 2017;5(1):29-37. http://dx.doi.org/10.19095/rec.v5i1.209
Freire RH, Fernandes LR, Silva RB, Coelho BSL, Araújo LPT, Ribeiro LS, et al. Wheat gluten intake increases weight gain and adiposity associated with reduced thermogenesis and energy expenditure in an animal model of obesity. Inter J Obes. 2016:40:479-86. http://dx.doi.org/10.1038/ijo.2015.204
Almeida G. Pouco carboidrato, muita controvérsia. Ciênc Cult. 2017;69(4)18-9. http://dx.doi.org/10.218 00/2317-66602017000400007
Souza MG, Andrade IEL, Ramalho AA. Adequação nutricional de dietas para perda de peso em revistas não científicas brasileiras. Demetra. 2015;10(4):947-61. http://dx.doi.org/10.12957/demetra.2015.16229
Willhelm FF, Oliveira RB, Coutinho VF. Composição nutricional de dietas para emagrecimento publicadas em revistas não científicas: comparação com as recomendações dietéticas atuais de macronutrientes. Nutr Rev Soc Bras Alim. 2014;39(2):179-86. http://dx.doi.org/10.4322/nutrire.2014.016
Hall KD, Bemis T, Brychta R, Chen KY, Courville A, Crayner EJ, et al. Calorie for calorie, dietary fat restriction results in more body fat loss than carbohydrate restriction in people with obesity. Cell Metabol. 2015;22(3):427-36. http://dx.doi.org/10.1016/j.cmet.2015.07.021
Abreu ES, Paternez ACAC, Chaud DMA, Valverde F, Gaze JS. Parâmetros nutricionais de dietas anunciadas na imprensa leiga destinada ao público masculino e feminino. Ciênc Saúde. 2013;6(3):206-13. http://dx.doi.org/10.15448/1983-652X.2013.3.13479
Bernaud FSR, Rodrigues TC. Fibra alimentar: ingestão adequada e efeitos sobre a saúde do metabolismo. Arq Bras Endocrinol Metab. 2013 [citado 2018 nov 15];57(6):397-405. Disponível em: http://www.scielo.br/pdf/abem/v57n6/01.pdf
Baptista FCB, Silva LLD. Desenvolvimento de emulsão cremosa para reposição de eletrólitos em humanos. Cad Esc Sau. 2017 [citado 2018 nov 15];1(7):209-71. Disponível em: http://portaldeperiodicos.unibrasil.com.br/index.php/cadernossaude/article/view/ 2352/1924
Díaz TG, Teodoro AL, Rojas ICO, Chitiva AFP, Guzman JAP. Metabolismo do cobre na nutrição animal: revisão. PUBVET. 2015 [citado 2018 nov 16];6 (9);252-86. Disponível em: http://www.pubvet.com.br/artigo/210/metabolismo-do-cobre-na-nutricao-animal-revisao
Coelho I, Delgado I, Costa S, Castanheira I, Calhau MA. Iodo em alimentos consumidos em Portugal. Instituto Nacional de Saúde. 2015 [citado 2018 nov 16]. Disponível em: http://www2.insa.pt/sites/INSA/Portugues/ComInf/Noticias/Paginas/Iodo_ICPMS.aspx
Aranda P, Planells E, Llopis J. Magnesio. Ars Pharm. 2017 [citado 2018 nov 16];41(1):91-100. Disponível em: http://revistaseug.ugr.es/index.php/ ars/article/view/5736
Silva DJS, Maria RMDSR, Jesus B, Almendra FS. Deficiência de zinco na criança e no adolescente com doença hepática crônica. J Health Sci. 2015;16(2):149-53. http://dx.doi.org/10.17921/2447-8938.2014v16n2p%25p
Miranda JD. O papel dos metais na doença de Huntington e na esclerose lateral amiotrófica [dissertação]. Porto: Universidade Fernando Pessoa; 2016.
Fink D, Drumond L, Basílio MI, Sartori CM, Andrade TR, Santos NZ, et al. Visceral gout uric in manx shearwater (Puffinus puffinus) in Southern of Brazil. Arq Bras Med Vet Zoot. 2018;70(2):486-90. http://dx.doi.org/10.1590/1678-4162-9916
Carvalho TBP, Faicari LM. Análise nutricional das dietas de emagrecimento veiculadas por revistas de circulação nacional. Rev Bras Obes Nutr Emferm. 2014 [citado 2018 nov 16];8(43):4-15. Disponível em: http://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/309
Marangoni JS, Maniglia FP. Análise da composição nutricional de dietas da moda publicadas em revistas femininas. Rev Assoc Bras Nutr. 2017 [citado 2018 nov 17];8(1):31-6. Disponível em: http://www.rbone.com.br/index.php/ rbone/article/view/309
Ward M, Williams M, Secretariat FSA, Secretariat DH, Butler M, Mulholland M. Committee on toxicity of chemicals in food, consumer products and the environment. London: Imp College; 2015 [cited 2018 Nov 17]. Available from: https://cot.food.gov.uk/sites/default/files/cotfinalminutes-27oct15.pdf
Quadros L, Barros RLS. Vitamina C e performance: uma revisão. Rev Bras Nutr Esport, 2016 [citado 2018 nov 20];10(55):112-9. Disponível em: http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/557/532
Moretti M, Fraga DB, Rodrigues AL. Preventive and therapeutic potential of ascorbic acid in Neurodegenerative diseases. CNS Neurosci Ther. 2017;23(12):921-9. http://dx.doi.org/10.1111/cns.12767
Rubert A, Engel B, Rohlfes ALB, Baccar LMNM. Vitaminas do complexo B: uma breve revisão. Rev Jov Pesq. 2017;7(1):30-45. http://dx.doi.org/10.17058/rjp.v7i1.9332
Caserta L, Piloto JAR. Consumo excessivo de produtos vitamínicos: uma revisão. Rev Uningá. 2018 [citado 2018 nov 21];47(1). Disponível em: http://revista.uninga.br/index.php/uninga/article/view/1250
Ralph G. Vitamin B12 deficiency from the perspective of a practicing hematologist. Blood. 2017;129:2603-11. http://dx.doi.org/10.1182/blood-2016-10-569186
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
Copyright (c) 2023 Daiane Cristina de Assis BRAGA, Hillary Nascimento COLETRO, Maria Tereza de FREITAS
Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution 4.0 International License.