Eighty years of undergraduate education in nutrition in Brazil: An analysis of the 2009-2018 period

Autores

  • Janaina das NEVES Universidade Federal de Santa Catarina
  • Clorine Borba ZANLOURENSI Universidade Federal de Santa Catarina
  • Semíramis Martins Álvares DOMENE Universidade Federal de São Paulo
  • Beatriz BATISTA Universidade Federal de São Paulo
  • Carmen Lúcia de Araújo CALADO Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Francisco de Assis Guedes de VASCONCELOS Universidade Federal de Santa Catarina

Palavras-chave:

Distance learning, Nutrition course, University graduate

Resumo

Objective
To carry out an analysis of postgraduate education in Nutrition in Brazil in the period 2009-2018, including distance learning.

Methods
The article presents a historical-documentary analysis of the trajectory of Nutrition courses from 2009 to 2018. The bibliographic survey was carried out in the electronic databases of the Scientifi c Electronic Library Online, the National Library of Medicine, Google Academic databases, and through data collection in government websites and other institutions. Results In December 2018, there were 709 face-to-face and 1,094 distance learning Undergraduate Courses in Nutrition in the country. In the period, there was a 181.5% increase in the number of face-to-face courses, being 195.1% in the private sector, responsible for 89.1% of the total courses in the country. The highest concentration identified was in the Southeast Region did not change substantively in the period.

Conclusion
With 1,803 undergraduate courses in Nutrition in Brazil, of which the majority is composed of distance learning courses, the current scenario may be the most dramatic in the history of nutrition education in Brazil. Care must be taken to ensure that it is consistent, marked by opportunities for learning in society, in which the student can develop an investigative, critical, innovative spirit, having their professional identities clear in a multidisciplinary work team. The expansion of the offer of undergraduate courses in Nutrition did not correct regional asymmetries.

Referências

Associação Brasileira de Nutrição. Histórico do nutricionista no Brasil - 1939 a 1989: coletânea de depoimentos e documentos. São Paulo: Atheneu; 1991.

Vasconcelos FAG. O nutricionista no Brasil: uma análise histórica. Rev Nutr. 2002;15(2):127-38. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732002000200001

Vasconcelos FAG, Calado CLA. Profissão nutricionista: 70 anos de história no Brasil. Rev Nutr. 2011;24(4):605-17. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732011000400009

Corbucci PR, Kubota LC, Meira APB. Evolução da educação superior privada no Brasil: da reforma universitária de 1968 à década de 2010. Radar. 2016 [citado 2018 dez 10];(46):7-12. Disponível em: http://repositorio.ipea.gov.br/bitstream/11058/7066/1/Radar_n46_evolu%C3%A7%C3%A3o.pdf

Lourenço AEP, Cordeiro A, Capeli J, Oliveira R, Pontes P, Almeida M, et al. Programa de educação pelo trabalho para a saúde (PET-Saúde) e a formação do nutricionista num campus de interiorização. Demetra. 2017;12(1):41-58.

Oliveira AEF, Ferreira EB, Sousa RR, Castro Junior EF, Maia MFL. Educação a distância e formação continuada: em busca de progressos para a saúde. Rev Bras Educ Med. 2013;37(4):578-83.

Ministério da Saúde (Brasil). Conselho Nacional de Saúde. Resolução Nº515, de 7 de outubro de 2016. Brasília: Conselho Nacional de Saúde; 2016 [citado 2018 jul 10]. Disponível em: http://conselho.saude.gov.br/resolucoes/2016/Reso515.pdf

Almeida GM, Oliveira KHD, Monteiro JS, Medeiros MAT, Recine EGIG. Educational training of nutritionists in Public Health Nutrition: A systematic review. Rev Nutr. 2018;31(1):97-117. http://dx.doi.org/10.1590/1678-9 8652018000100009

Alves CGL, Martinez MR. Lacunas entre a formação do nutricionista e o perfil de competências para atuação no Sistema Único de Saúde (SUS). Interface. 2016;20(56):159-69.

Banduk MLS, Ruiz-Moreno L, Batista NA. A construção da identidade profissional na graduação do nutricionista. Interface. 009;13(28):111-20.

Calças IRR, Gianlupi K, Missio L, Alvarenga MRM. A formação do nutricionista sob a perspectiva do currículo em saúde. Interfaces Educ. 2016;7(19):361-75.

Costa EQ, Domingues J, Malheiros L, Jardim M. Desafios à reforma curricular em um curso de graduação em nutrição. Demetra. 2013;8(3):469-85.

Medeiros MAT, Amparo-Santos L, Domene SMÁ. Education of dietitian’s in Brazil: Minimum clock hours of instruction for a bachelor’s degree in nutrition. Rev Nutr. 2013;26(5):583-93. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732013000500009

Recine E, Gomes RCF, Fagundes AA, Pinheiro ARO, Teixeira BA, Sousa JS, et al. A formação em saúde pública nos cursos de graduação de nutrição no Brasil. Rev Nutr. 2012;25(1):21-33. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732012000100003

Soares NT, Aguiar AC. Diretrizes curriculares nacionais para os cursos de nutrição: avanços, lacunas, ambiguidades e perspectivas. Rev Nutr. 2010;23(5):895-905. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732010 000500019

Vieira VL, Utikava N, Cervato-Mancuso AM. Atuação profissional no âmbito da segurança alimentar e nutricional na perspectiva de coordenadores de cursos de graduação em Nutrição. Interface. 2013;17(44):157-70.

Mattar J. Metodologia científica na era da informática. 3.ed. São Paulo: Saraiva; 2008.

Merlo F, Konrad GVR. Documento, história e memória: a importância da preservação do patrimônio documental para o acesso à informação. Inf Inf. 2015;20(1):26-42.

Calado CLA. Relação de endereços dos cursos de nutrição no Brasil: Maio – 2018. 2018 [citado 2018 maio 5]. Disponível em: www.carmenlcalado.blogspot.com

Ministério da Educação (Brasil). Parecer CNE/CES nº8/2007. Dispõe sobre carga horária mínima e procedimentos relativos à integralização e duração dos cursos de graduação, bacharelados, na modalidade presencial. Brasília: MEC; 2007 [citado 2018 jul 10]. Disponível em: http://portal.mec.gov.br/cne/arquivos/pdf/2007/pces008_07.pdf

Ministério da Educação (Brasil). Instituições de Educação Superior e Cursos cadastrados. Brasília: Ministério da Educação; 2018 [citado 2018 dez 10]. Disponível em: http://portal.mec.gov.br/instituicoes-credenciadassp-1781541355

Vieira ALS, Moyses NMN. Trajetória da graduação das catorze profissões de saúde no Brasil. Saúde Debate. 2017;41(113):401-14.

Simonard-Loureiro H, Schwarzschild L, Tuma R, Domene S. Nutrição. In: Haddad AE, Pierantoni CR, Ristoff D, Xavier IM, Giolo J, Silva LB, editores. A trajetória dos cursos de graduação na área da saúde: 1991-2004. Brasília: INEP; 2006. p.351-79.

Câmara dos Deputados (Brasil). Decreto nº9.057, de 25 de maio de 2017. Regulamenta o art.80 da Lei nº9.394, de 20 de dezembro de 1996, que estabelece as diretrizes e bases da educação nacional. Diário Oficial da União; 2017 [citado 2018 jul 10]. Disponível em: http://www2.camara.leg.br/legin/fed/decret/2017/decreto-9057-25-maio-2017-784941-publicacaooriginal-152832-pe.html

Ministério da Educação (Brasil). Portaria MEC nº4.361, de 29 de dezembro de 2004. Dispõe sobre a autorização e reconhecimento de cursos seqüenciais da educação superior. Brasília: Ministério da Educação; 2004 [citado 2018 jul 10]. Disponível em: http://portal.mec.gov.br/sesu/arquivos/pdf/portaria4363-04.pdf

Ministério da Educação (Brasil). Portaria normativa MEC nº11, de 20 de junho de 2017. Altera o art.4º e revoga o art.10 da Resolução CNE/CES nº1/2002, que estabelece normas para a revalidação de diplomas de graduação expedidos por estabelecimentos estrangeiros de ensino superior. Brasília: Ministério da Educação; 2017 [citado 2018 jul 10]. Disponível em: http://portal.mec.gov.br/cne/arquivos/pdf/2007/rces008_07.pdf

Presidência da República (Brasil). Decreto nº5.622, de 19 de dezembro de 2005. Regulamenta o art.80 da Lei nº9.394, de 20 de dezembro de 1996, que estabelece as diretrizes e bases da educação nacional. Diário Oficial da União; 2005 [citado 2018 jul 10]. Disponível em: http://portal.mec.gov.br/sesu/arquivos/pdf/portarias/dec5.622.pdf

Ministério da Educação (Brasil). Portaria n°4.059 de 10 de dezembro de 2004. Brasília: Ministério da Educação; 2004 [citado 2018 jul 2]. Disponível em: http://portal.mec.gov.br/sesu/arquivos/pdf/nova/acs_portaria4059.pdf

Bruns B, Evans D, Luque J. Achieving world class education in Brazil: The next agenda. Washington (DC): World Bank; 2012 [cited 2018 Dec 10]. Available from: https://openknowledge.worldbank.org/handle/10986/2383

Downloads

Publicado

06-03-2023

Como Citar

das NEVES, J. ., Borba ZANLOURENSI, C., Martins Álvares DOMENE, S. ., BATISTA, B. ., de Araújo CALADO, C. L. ., & de Assis Guedes de VASCONCELOS, F. . (2023). Eighty years of undergraduate education in nutrition in Brazil: An analysis of the 2009-2018 period. Revista De Nutrição, 32. Recuperado de https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/7545

Edição

Seção

THEMATIC SESSION 80th YEAR OF NUTRITION HISTORY IN BRAZIL