Lista de Publicações em Ciências da Nutrição 1995
Resumo
ALMEIDA, M.E., NOGUEIRA, J.N The control of polyphenol oxidase activity in fruits and vegetables. A study of the interactions between the chemical compounds used heat treatment. Plant Foods of Human Nutrition, Dordrecht, v.47, n.3, p. 245-256, 1995.
ALMEIDA, M.E., NOGUEIRA, J.N The control of polyphenol oxidase activity in fruits and vegetables. Plant Foods for Human Nutrition, Dordrecht, v. 47, n.3, p. 245-256, 1995.
ALVARES FILHO, F., NAOUM, P.C., MOREIRA, H.W., CRUZ, R., MANZATO, A.J., DOMINGOS, C.R. Age and racial geographic distribution of S hemoglobin in Brazil. Sangre, Barcelona, v.40, n.2, p.97-102, 1995.
ALVES,G.MS., FRANCESCHINI, S.C.C., FISBERG, M. Fome e desnutrição no Brasil: algumas considerações. Clínica Pediátrica, Rio de Janeiro, v.3, n.19, p.14-22, 1995.
ANDRADE, A.L., ZICKER, F. Chronic malnutrition and Trypanosoma cruzi infection in children. Journal of Tropical Pediatrics, London, v.41, n.2, p.112-115, 1995.
ANDRADE, T.M., CAMPOS, A.L.R., MORAES, D.E.B., ESCRIVÃO, M.A.M.S., OLIVEIRA, F.D.C., VÍTOLO, M.R., LOPES, F.A., NÓBREGA, F.J., FISBERG, M. Estudo psicológico de crianças e adolescentes obesos. Revista Paulista de Pediatria, São Paulo, v.13, n.3, p.88-91, 1995.
ANUNCIAÇÃO, L.L., UNARDI, W,R., DO CARMO, L.S., BERGDOLL, M.S. Production of staphylococcal enterotoxin A in cream-filled cake. lntemational Journal of Food Microbiology, Amsterdam, v.26, n.2. p.259-263, 1995.
ARAÚJO,F.B., BARBOSA, D.S., HSIN,C.Y.,MARANHÃO, R.C., ABDALLA, D.S. Evaluation of oxidative stress in patients with hyperlipidemia, Atherosclerosis, Limerick, v.117,n. 1, p.61-71, 1995.
ASCHERI, J.L.R., CIACCO, C.F., RIAZ, M. N., LUSAS, E.W. Effecto de la formulación sobre la expansión y viscosidade de "snacks"(pellets) producidos por extrusion tennoplatica. Ciência Alimentaria, Madrid, v.33,n.268,pl 11-117, 1995.
AZZALIS. L.A., JUNQUEIRA, V.B., SIMON, K., GIAVAROTTI, L.,SILVA,M.A., KOGAKE, M., SIMIZU, K., BARROS, S.B., FRAGA,C., PORTA, E.A. Prooxidant and antioxidant hepatic factors in ratschronically fed an ethanol regímen and treated with an acute dose of lindane. Free Radical Biology and Medicine, New York,v.19, n.2, p.147-159, 1995.
BARRAVIERA,S.R.,DILLON,N.L.,CURI,P.R., PEREIRA, P.C., DE ALMEIDA, D.B. Evaluation of nutritional status in patients with endemic pemphigus foliaceus. Revista do Instituto de Medicina Tropial de São Paulo, São Paulo, v.37, n. 1, p.51-58, 1995.
BARROS, D.I., FISBERG, M. Desnutrição: fatores de risco em lactentes. Clínica Pediátrica, Rio de Janeiro, v.3, n.19,p.5-13, 1995.
BARROS, F.C., SEMER, T.C., TONIOLI FILHO, S., TOMASI, E., VICTORA, C.G. The impact of lactation centers on breast feeding pattems, morbídity and growth: a bírth Cohort Study. Acta Pediatrica, v.84, p.1221- 1226,1995.
BARROS, F.C., VICTORA, C.G.,SEMER, T.C.,TONIOLI FILHO, S., TOMASI, E., WEIDERPASS, E. Use of pacifiers is associated with decreased breastfreeding duration. Pediatrics, Evanston, v.95, p.497-499, 1995.
BELIZÁN,J.,BARROS,F.C.,LANGER,A.,FARNOT, U., VlCTORA. C.G. Impact of health education during pregnancy on behavior and utilization of health resources. American Journal of Obstetrics and Ginecology,St. Louis, v. l 73,p.894-899, 1995.
BERNARDI,A.C.,CARMELLO,Q.A.C.,CAMARA,G.M.S., SANTOS, L.M., REGITAND-D'ARCE, M.A.B. Produtividade e qualidade da soja: efeito de fontes sólidas e fluidas de fósforo. Revista de Agricultura, Piracicaba,v.70, n.2, p.179-201,1995.
BOGUS, C.M., WESTPHAL, M.F. A reforma sanitária e os recursos humanos dos serviços locais de saúde: o caso de Vargem Grande Paulista. Educación Médicay Salud, Washington DC, v.29, n. 1, p.20-31, 1995.
BOOG, M.C.F. Análise crítica das práticas alternativas de alimentação e de seus efeitos sobre a saúde. Revista de Ciência e Tecnologia, Piracicaba, v.4, n.7, p.117-127, 1995.
BOOG, M.C.F., RONCADA, M.J., STWIEN,G. Ensino de nutrição nos cursos de medicina e de enfermagem no Estado de São Paulo: cursos de enfermagem. Acta Paulista de Enfermagem, São Paulo, v.8, n.4, p. 66-75, 1995.
BRAGA, J.A.P., KERBAUTY, J., FISBERG, M. Zinc copper and iron and their interrelations in the growth of sickle cell patients. Archivos Latinoamericanos de Nutrición,Guatemala, v.45, n.3, p.198-203, 1995.
BRAGA, J.A.P.,MEZIARA, H.D., FISBERG,M. Anemia carencial: aspectos clínicos e laboratoriais. Laes/Haes, São Paulo, v.16, n.95, p.46-56, 1995.
CABRAL,L.C.,SERNA-SALDIVAR,S.O.,TINSLEY,A.M. The effects of soaking time on water absorption and solid losses of whole and dehulled soybeans. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, Guatemala, v.45, n. 1, p.46-49,1995.
CABRAL,L.C.,SERNA-SALDIVAR,S.O.,TINSLEY,A.M., WEBER, C.W. Effccts of dehulling, cooking and storage conditions on protein quality and digestibility of soybean. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, Guatemala, v.45, n. 1, p.41-45, 1995.
CALORI-DOMINGUES,M.A., FONSECA, H.Laboratory evaluationof chemical control ofaflatoxin production in unshclled peanuts (Arachis hypogaea L.). Food Additives and Contaminants, London, v.12, n.3, p.347-350, 1995.
CAMPOS, A.L.R., NASCIMENTO, C.F.L.,GRAZINI, J.T., ASSIS, A.N., VÍTOLO,M.R., NÓBREGA, F.J. Aspectos nutricionais, psicológicos e sociais de mães de crianças desnutridas. Jornal de Pediatria, Rio de Janeiro, v.71, p.214-218, 1995.
CAMPOS, G.J., REIS FILHO, S.A., SILVA, A.A., NOVOCHADLO, M.A., SILVA, R.A., GALVÃO, C.E. Infant morbimortality due to acute diarrhea in a metropolitan area of northeastem Brazil, 1986-1989. Revista de Saúde Pública, São Paulo, v.29, n.2, p.132- 139, 1995.
CARDOSO,A., IRAISÓS. N.P., SANTOS, R.R., FENELON, S.S., DIANMANTE, R. Avaliação nutricional das crianças de 2 a 6 anos em uma creche da zona oeste de Belo Horizonte. Revista Médica de Minas Gerais, Belo Horizonte, v.5, n.3, p.16, 1995.Suplemento.
CARDOSO, M.A. Evolução da malaria por plasmodium berghei em ratos jovens alimentados com rações com diferentes teores de ferro. Revista da Sociedade Brasileira de Medicina Tropical, Brasília, v.29, n.1, p.87, 1995.
CHAVES, S.P., LEI, D.L.M., LERNER,B.R.,STEFANINI, M.L.R. Aleitamento, estudonutricional emorbidade no primeiro ano de vida. Revista de Nutrição da PUCCAMP, Campinas, v.8, n. I, p.31-46, 1995.
CHIAPPINI,C.C.J., SANTOS, N.N. Deterrninação de alguns parâmentros físicos e químicos do soro de queijo. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, Juiz de Fora, v.50, n.292, p.3-9, 1995.
CHIESA, A.M., WESTPHAL, M.F. A sistematização de oficinas problematizadoras no contexto dos serviços públicos de saúde. Saúde em Debate, São Paulo, v.46, p.19-27,1995.
COELHO, R.G. Interações nutricionais- Parte 1: interações ao nível do trato gastrintestinal. Revista de Metabolismo e Nutrição, Porto Alegre, v.2, n.3, p.106-117, 1995.
COELHO, R.G. Interações nutricionais - Parte 2: ao nível pós-absortivo. Revista de Metabolismo e Nutrição, Porto Alegre, v.2, n.4, p.179-182, 1995.
COELHO, R.G., SGARBIERI, V.C. Methione liberation by pepsin-pancreatin hydrolysis ofbcan protein fractions: estimation of methione bioavailabity. Journal of Food Biochemistry, West Port, v.18, n.5, p.311-324, 1995.
COELHO, R.G.,SGARBIERI, V.C. Nutritional evaluationof bean (Phaseolus vulgaris) protein. ln vivo versus in vitro procedures. Journal of Food Biochemist,y, West Port,v.18,n.5,p.297-309, 1995.
COLARES, L.G.T., SOARES, E.A. Estudo antropométrico de atletas competitivos de handebol do Rio de Janeiro. Revista Mineira de Educação Física, v.3, n. l, p.15-24, 1995.
COSTA-CRUZ,J.M.,CARDOSO,M.L.,MARQUES,D.E. Intestinal parasites in school food handlers in the city of Uberlândia, Minas Gerais, Brazil. Revista do Instituto de Medicina Tropical de São Paulo, São Paulo, v.37, n.3, p.191-196, 1995.
CRUVINEL, M.G.C., PEREIRA, M.Y.C., SZUSTER, E., RESENDE, A.P.A., LAMOUNIER, J.A., CURY, G.C. Avaliação nutricional de crianças da região canavieira do norte de Minas Gerais. Revista Médica de Minas Gerais, Belo Horizonte, v.5,n.3, p.69, 1995.Suplemento.
CUNHA, U.G., ROCHA,F.L., PEIXOTO, J.M., MOTTA, M.F., BARBOSA, M.T. Vitamin B12 deficiency and dementia. lnternational Psychogeriatrics, New York, v.7,n.1, p.85-88, 1995.
DE-ANGELIS, R.C. Nutrition-physiology link. Need to increase basic research Arquivos de Gastroenterologia, São Paulo, v.32, n. 1, p.35-39, 1995.
DE-ZOYSA, I., REA, M., MARTINES, J. Porque promover a amamentação nos programas de controle de diarréia? Revista de Nutrição da PUCCAMP, Campinas, v.8, n.1, p.101-124, 1995.
DELGADO, L.F., FISBERG, M., CARVALHO, E. S. Infecção e desnutrição. Pediatria Moderna, Rio de Janeiro, v.31, n.4, p.633-642, 1995.
DICHI, J.B., BURINI, R.C. Metabolismo do etanol e estado energético de pacientes cirróticos. Revista de Metabolismo e Nutrição, Porto Alegre, v.2,n.2,p. 69-74,1995.
DUTRA DE OLIVEIRA, J.E. Food and nutrition fora better quality of life. Ciência e Cultura, São Paulo, v.47, n.1/2,p.29-32, 1995.
DUTRA DE OLIVEIRA, J. E., FREITAS, M.L.S., FERREIRA, J.F., MARCHINI, J.S., GONÇALVES, A.L. Iron from complex salts and its bioavailability to rats. lnternational Journal Vitamin anel Nutrition Research, Bem, v.67, p.272-275, 1995.
DUTRA DEOLIVEIRA,J.E.,MARCHINl, J.S.Letterto the Editor:clinicai nutrition for MDs: reapraisal and identify. The American Journal of Clinicai Nutrition, Bethesda, v.62,p.1289-1290, 1995.
ESPOZEL, A.C.B.,KOURY, J.C. Lactação e atividade física. Revista de Nutrição da PUCCAMP, Campinas, v.8, n.2, p.214-230, 1995.
FANG,G.D., LIMA,AA,MARTINS,C.V.,NATARO,J.P., GUERRANT, R.L. Etiology and epiderniology of persistent diarrhea in northeastern Brazil: a hospital-based, prospective, case-control study. Journal o/ Pediatric Gastroenterology Nutrition,New York, v.21, n.2,p.137-144, 1995.
FERREIRA, M.U., CARDOSO, M.A., SANTOS, A.L.A, FERREIRA, C.S.,SZARFARC,S.C. Rapidepidemiologic " assessment ofbreastfceding practices: probit analysis of current status data. Journal of Tropical Pediatrics, London, n.42, p.50-53, 1995.
FISBERG, M. Anemia carencial: prevenção ou tratamento. Jornal de Pediatria, Rio de Janeiro, v.71, n.2, p.59-60, 1995.
FISBERG,M.,BRAGA, J.A.P.,KLIAMCA,P.E.,FERREIRA, AM.A., BEREZOWSKI, M. Utilização do queijo "tipo petit suisse" na prevenção da anemia carencial em pré-escolares. Clínica Pediátrica, São Paulo, v.6, n.19, p.14-25, 1995.
FISBERG,M., VITALLE, M.S.S., MORAES, D.E.B., LOPES, L.A, TORRE, L.P.G., ANCONA LOPES,F., NÓBREGA, F.J. Baixa estatura: abordagem ambulatorial multidisciplinar. Revista Paulista de Pediatria, São Paulo, v.13, n. 1, p.15-19, 1995.
FONSECA,H., CALORI-DOMINGUES, M.A., GLORIA, E.M., LUIZ-NETO,M., ZAMBELLO, I.V. lntluence of bag materials on the moisture loss and final aflatoxin content of in-shell peanuts stored moist. First studies. Food Additives and Contaminants, London, v.12, n.3,p.337-341, 1995.
FORNES, N.S., DOREA, J.G. Subcutaneous fat changes in low-income lactating mothers and growth of breast fed infants. Journal of the American College of Nutrition, New York, v.14, n. 1, p.61-65, 1995.
FOSTIER, AH., FERREIRA, J.R., OETTERER, M. Microwave digestion for mercury determination in fish tissues and botton sediments by automated cold vapor atomic absorption spectrometry. Química Nova, São Paulo, v.18, n.5,p.425-430,1995.
FREITAS, A.H.A.,LAMOUNIER, J.A. Mensagens sobre nutrição de leite de vaca fluido comercializados em Belo Horizonte. Revista Médica de Minas Gerais, Belo Horizonte, v.53, p.95, 1995. Suplemento.
FREITAS, AH.A,TEIXEIRA,R., SILVA,R.A.P.,LARA, R.G.,BARBOSA,M.M.,SOUZA, M.V.,MARQUES, D.S., LAMBERTUCCI, J.R., LAMOUNIER, J.A. Projeto para avaliação do estado nutricional de crianças e adolescentes em população carente do vale do Jequitinhonha. Revista Médica de Minas Gerais, Belo Horizonte, v.5, n.3, p.111, 1995. Suplemento.
FRETTAS,O., SANTOS,J.E.,GREENE,L.J.DUTRADE OLIVEIRA, J.E. Bases bioquímicas do suporte nutricional enteral. Archivos Latinoamericanos de Nutrición,Guatemala, v.45, n.2, p.84-89, 1995.
FRIEDMANN,H. The international political economy of food: a global crisis. International Journal of Health Services, Farmingdale, v.25, n.3, p.511-538, 1995.
FURLONG, E.B., SOARES, L.M., LASCA, C.C., KOHARA, E.Y. Mycotoxins and fungi in wheat stored in elevators in the state of Rio Grande do Sul, Brazil. Food Additives and Contaminants, London, v.12, n.5, p.683-688, 1995.
GALVÃO, L.C., FERNANDES,M.I., SAWAMURA,R. Lactose content and beta-galactosidase activity in yogurt, cheeses and curdled milk made in Brazil. Arquivos de Gastroenterologia, São Paulo, v.32, n. 1, p.8-14, 1995.
GARCÍA, M., AINZÚA, J., TOSAR, A., OLIVEIRA, A.C., PICARDI, A., MUGUERZA, B., CASTILLA-CORTÁZAR, I., QUIROGA, J., PRIETO, J., SANTIDRIAN, S. Effect of IGF-I on the in vivo intestinal absorption of D-galactose and L-leucine in rats with liver cirrhosis. Journal of Hepatology, Limerick, v.23, n. 1, p.135, 1995. Supplement.
GARCIA, R.W.D. Notas sobre a origem da culinária: uma abordagem evolutiva. Revista de Nutrição da PUCCAMP. Campinas. v.8, n.2, p.231-244, 1995.
GIMENO, S.G., DE-SOUZA, J.M., MIRRA,A.P., CORREA, P., HAENSZEL, W. Risk factors for cancer of the esophagus: a case control study in a metropolitan area of south-eastern Brazil. Revista de Saúde Pública, São Paulo, v.29, n.3, p.159-165, 1995.
GUIMARÃES, A. R., KUGA, E., TORRES, R. P., COLQUHOUN, A., CURI, R., MANCINI FILHO, J. Composition of fatty acids in the liver and lymphoid organs of rats fed fatty acid-rich diets. Biochemistry and Molecular Biology International, Sydney, v.36, n.2, p.451-461, 1995.
HENNIGEN, M.R., DICK, T. lncidence and abundance of mycotoxins in maize in Rio Grande do Sul, Brazil. Food Additives anel Contaminants, London, v. 12, n.5, p.677-681, 1995.
ISEPON, J.S., OLIVEIRA, A.J. Influência do emprego de culturas lácticas nas características do queijo Minas Frescal. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v.15,n.1,p.1-5, 1995.
KAKU,M., PERESI, J.T., TAVECHIO, A,T., FERNANDES, S.A., BATISTA, A.B., CASTANHEIRA, LA., GARCIA, G.M., IRINO, K., GELLI, D.S. Food poisoning outbreak caused by Salmonella Enteritidis in the northwest of Sao Paulo State, Brazil. Revista de Saúde Pública, São Paulo, v.29,n.2,p. 127-131, 1995.
LAHMANN, W.M., CARVALHO.S.A., GUIMARÀES, T.C., BERNARDES, J.F., TANURE, J.C. LAMOUNIER, J.A. Projeto Araçuai: avaliação nutricional de crianças e adolescentes. Revista Médica de Minas Gerais, Belo Horizonte, v.5, n.3, p.112, 1995. Suplemento.
LAMOUNIER, J.A., MENEZES, I.M., SALEIRO, G.R.V., NASCIMENTO, G.A.M. Avaliação nutricional de população infantil de Itaipé, MG, Vale do Mucuri. Revista Médica de Minas Gerais, Belo Horizonte, v.5, n.3, p.69, 1995. Suplemento.
LANZILLOTTI, H.S., VAZ, A.C.G., KAC, G. Estudo de baixo peso ao nascer em recém nascidos de um Hospital Universitário na cidade do Rio de Janeiro. Revista de Nutrição da PUCCAMP, Campinas, v.8, n.2, p.164-185, 1995.
LEI, D.LN., CHAVES,S.P., LERNER, B.R., STEFANINI, M.L.R. Retardo do crescimento físico e aproveitamento escolar em crianças do município de Osasco, área metropolitana de São Paulo, Brasil. Cadernos de Saúde Pública, Rio de Janeiro, v.11, n.2, p.238-245, 1995.
LEITE, H.P., CARVALHO,A.C.C., FISBERG,M. O estado nutricional de crianças portadoras de cardiopatia congênita com shunt esquerda-direita: importância da presença de hipertensão pulmonar Arquivos Brasileiros de Cardiologia, São Paulo, v.65, n.5, p.403-407, 1995.
LEITE, H.P., FISBERG, M., FERREIRA NOVO, N., NOGUEIRA, E.B.R., UEDA, I.K. Nutritional assessment and surgical risk markers inchildren submitted tocardiac sugery. São Paulo Medical Journal, São Paulo, 113, n.1, p.706-714, 1995.
LIFSCHITZ, C.H., CARRAZZA, F.R., FESTE, A.S., KLEIN, P.D. ln vivo study of colonic fermentation of carbohydrate in infants. Journal of Pediatric Gastroenterology anel Nutrition, New York, v.20, n. 1, p.59-64, J995.
LOGGETTO, S.R., FISBERG, M., BRAGA, J.A.P. Diagnóstico diferencial das anemias na infância. Pediatria Atual, São Paulo, v.8, n. 10, p.43-50, 1995.
MARCHINI, J.S., BEZERRA, P.C., VANNUCCHI, H., SANTOS,J.E., GREENE,L.J. Uso de dietas alternativas em condições clínicas especiais. Boletim da Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, v.29, n.1, p.26-30, l995.
MARTINEZ, F.E., DESAI, I.D. Human milk and premature infants. World Review of Nutrition and Dietetics, Basel, v.78, p.55-73, 1995.
MARTINS, I.S.,COELHO,L.T., CASAJUS, M.I.,OKANI, E.T. Smokingconsumption of alcoholand sedentary life style in population grouping and their relationships with lipidemic disorders. Revista de Saúde Pública, São Paulo, v.29, p.38-45, 1995.
MERHI, V.A.L., FISBERG, M. Raquitismo nutricional por deficiência de vitamina D. Clinica Pediátrica, São Paulo, v.3, n. 19, p.23-26, 1995.
MONTEIRO,C.A.,MONDINI,L.,SOUZA, A.L.M.,POPKIN, B.M. The nutrition transition in Brazil. European Journal of Clinical Nutrition, London, v.49, n.2, p. 105-113, 1995.
MORAIS, P.B., MARTINS, M.B., KLACZKO, L.B., MENDONÇA-HAGLER,L.C., HAGLER, A.N. Yeast succession in the Amazon fruit Parahancornia amapa as resource partitioning among Drosophila spp. Applied and Environmental Microbiology, Washington DC, v.61, n.12, p.4251-4257, 1995.
MORATO, S., JOHNSON, D.F., COLUER, G. Feeding pattems ofrats whcn food-accesscost isaltemately low and high. Physiologyand Behavior, Elmsford, v.57, n.1, p.21-26, 1995
MOREIRA, E., FONTANA, L, PERIAGO, J.L, SÁNCHESDE MEDINA, F., GIL, A. Changes in fatty acids composition of plasma, liver microsomcs an erythrocites in liver cirrhosis induced by oral intake of thioacctamide in rats. Hepatology, St. Louis, v.21, p.199-206, 1995.
MORENO, F.S., ROSSIELLO, M.R., MANJESHWAR, S., NATH, R., RAO, P.M., RAJALAKSHMI, S.,SARMA, D.S. Effect of beta-carotene on the expression of 3-hydroxy-3-mcthylglutaryl coenzyme A reductase in rat liver. Cancer Letters, Limerick, v.96, n.2, p.201-208, 1995.
MORENO, F.S., WU, T.S., PENTEADO, M.V., RJZZI, M.B., JORDÃO JÚNIOR, A.A., ALMEIDA-MURADIAN, L.B., DAGLI, M.L. A comparison of beta-carotenc and vitamin A effects on a hepatocarcinogenesis model. lnternational Journal for Vitamin and Nutrition Research, Bem, v.65, n.2. p.87-94, 1995.
MOULIN, Z.S., LA. MOUNIER, J.A., VIEIRA, M.B., BAETA, M., SILVA, M.A.D., ARAÚJO, R.S., DIAS R.S. Leite humano pode ser guardado fora da geladeira; por quanto tempo? Revista Médica de Minas Gerais, Belo Horizonte, v.5, n.3, p.93, 1995.
NAGÃO, A.T., CARNEIRO-SAMPAIO, M.M., CARLSSON, B., HANSON, L.A. Antibody titre and avidity insaliva and serum are not impaired in mildly to moderatcly undernourished children. Journal of Tropical Pediatrics, London, v.41, n.3, p.153-157, 1995.
NAGÃO, A.T., PILAGALLO, M., PEREIRA, A.B., CARNEIRO-SAMPAIO, M., HANSON, L.A. Quantification of salivary, urinary and fecal secretory IgA, as well as in saliva titers and avidities of IgA antibodies in children living at different levels of antigenic exposure and undernutrition. Advances in Experimental Medicine and Biology, New York, v.371A, p.507-511. 1995.
NEVES, J., FACCIN, G.L, CARMO, M.G.T. Efeito da ingestão de álcool durante a lactação sobre a produção e composição do leite materno e sobre o crescimento da prole: estudo em ratas. Revista de Nutrição da PUCCAMP, Campinas, v.8, n.1,p.65-82, 1995.
NOGUEIRA, A.C., CARVALHO, R.R., SOUZA, C.A., CHAHOUD, I., PAUMGARTTEN, F.J. Study on the embryofeto-toxicity of citral in the rat. Toxicology, Limerick, v.96, n.2, p.105-113, 1995.
OLINTO, M.T, VICTORA, C.G., BARROS, F.C., GIGANTE, D.P. Twenty-four-hour recall overestimates the dietary intake of malnourished children. Journal of Nutrition, Bethesda, v.125, n.4, p.880-884, 1995.
OLIVEIRA, A.D.B., OLIVEIRA, R.G.,CASTRO, M.D.R., OLIVEIRA, J.S., LAMOUNIER, J.A. Prevalência de obesidade entre estudantes de primeiro e segundo grau de Belo Horizonte. Revista Médica de Minas Gerais, Belo Horizonte, v.5, n.3, p.101,1995. Suplemento.
PEREIRA, A.F., COUTINHO, A.C.A.. T RRES. F.P, MARTINS, R.C.V., PORTELLA, E.S.. AVILA, S.S., SOARES, E.A. Avaliação dietética e antropométrica dos participantes do programa de reabilitação cardíaca da Universidade do Rio de Janeiro. Medicina, v.14, n.5, p.89, 1995.
PEREIRA, P.C., MEIRA, D.A., CURI, P.R, SOUZA, N., BURINI, R.C. The malarial impact on the nutritional status of Amazonian adult subjccts. Revista do lnstituto de Medicina Tropical de São Paulo, São Paulo, v.37, n.1, p.19-24, 1995.
PEREZ-ESCAMTLLA, R., LUTTER, C., SEGALL, A.M., RIVERA, A., TREVINO- SILLER, S., SANGHVL T. Exclusive breast-feeding duration is associated with attitudinal, socioeconomic and biocultural determinants in three Latin Arnerican countries. Journal of Nutrition, Bethesda, v.125, n.12,p.2972-2984, 1995.
PHILIPPI, S.T., LORENZANO, C.. RIGO, N. Estudo comparativo entre tabelas de composição química dos alimentos para avaliação de dietas. Revista de Nutrição da PUCCAMP, Campinas, v.8, n.2, p.200-213, 1995.
PHILIPPI, S.T., RIGO, N., LORENZANO, C. Avaliação sobre valor nutritivo em rótulos e/ou embalagens de alimentos infantis, iogurte, queijo "petit suisse" e bebidas lácteas. Higiene Alimentar, São Paulo, v.9, n.38, p.22-26, 1995.
PICARDI, A., OLIVEIRA, A.C., MUGUERZA, B.,TOASR, A., CASTILLA-COTÁZAR, I., QUIROGA, J., SANTIDRIÁN, S., PRIETO, J. El factor de crecimiento semejante a la insulina (IGF-I) mejora el estado nutricional en ratas com cirrosis hepática en estadios iniciales: um estudio basado en el uso de isótopos estables. Gastroenterol Hepatol, Madri, v.18, n.5, p.257, 1995.
PICARDI, A.,OLIVEIRA, A.C., MUGUERZA, B.,TOSAR, A., CASTILLA-CORTÁZAR, !., QUIROGA, J., SANTIDRIÁN, S., PRIETO, J. Insulin- like growth factor - I (IGF-I) improves nutritional status in rats with liver cirrhosis (Ic): a study based on the use of stable isotopes. Journal of Hepatology, Limerick, v.23, n. 1., p.135, 1995. Supplement.
PRADO, M.S., ASSIS, A.M.O., FRANCO, V.B., ARAÚJO, M.P.N., SILVA, A., FARIA, J.A., MARTINS, M.C. Suplementação da dieta com farelo de trigo e recuperação da anemia em crianças de 1 a 6 anos de idade. Revista de Nutrição da PUCCAMP, Campinas, v.8,n.2,p.145-163, 1995.
PRADO, M.S., ASSIS.A.M.O., FREITAS, M.C.S., SILVA, R.C.R., VARJÀO, M.L. Padrão e seleção de alimentos complementares e sucedâneos do leite materno em comunidade rurais no semi-árido baiano. Revista de Nutrição da PUCCAMP, Campinas, v.8, n. 1, p.47-64, 1995.
PRIORE, S.E., FRANCESHINI, S.C.C., BRAGA, J.A.P., SGARBIERI, U.R., SORAGI NETO, C., AZEVEDO, T.C.G., FISBERG, M. Avaliação do estado nutricional e dos níveis de hemoglobina em adolescentes em fase de treinamento esportivo no Centro Educacional Esportivo do Ibirapuera. Pediatria Atual, São Paulo, v.8, n.8, p.11- 16, 1995.
REA, M.F. Amamentação: a visão das mulheres e a Semana Mundial. Jornal de Pediatria, Rio de Janeiro, v.71, n.4, p.179- 180, 1995.
REGITANO-D'ARCE, M.A.B., CARPI, S.M.F., CAMARA, G.M.S., BAGGIO, C.E., MARCOS, E.A. Effects of nitrogen sources onsoybcan (Glycine max(L.)Merrii) oil characteristics and seed storability. Tropical Science, London, v.35, n.2,p.135-140, 1995.
RIBEIRO JÚNIOR, H.C., DRASBEK, C.J. Correct case management of childhood diarrhea: a survey of nine state capitais in northeast Brazil. Bulletin of the Pan American Health Organization, Washington DC, v.29, n.3,p.237-249, 1995.
RIBEIRO, S.M.L., TIRAPEGUI, J. Fator de crescimento semelhante a insulina (IGF-1): algumas relações com o crescimento corporal e tecidual, exercício físico e dieta. Cadernos de Nutrição, São Paulo, v. 10, p.28-46, 1995.
RONDO,P.H., ABBOTT,R., RODRIGUES, L.C., TOMKINS, A.M. Vitamin A, folatc, and iron concentrations incord and maternal blood of intra-uterine growth retarded and appropriate birth weight babies. European Journal of Clinical Nutrition, London, v.49, n.6, p.391-399, 1995.
ROSTAGNO, H.S., BARBOSA, W.A. Biological efficacy and absorption of DL-methionine hydroxy analogue free acid compared to DL-methionine in chickens as affected by heat stress. British Poullly Science, Edinburgh, v.36, n.2, p.303-312, 1995.
SACHS, A., NAJAS, M.S., TUDISCO, E.S. Nutrição nas dislipidemias: o papel dos componentes dietéticos. Revista da Sociedade de Cardiologia do Estado de São Paulo, São Paulo, v.5,n.4, p.10-16, 1995. Suplemento A.
SALES, M.G., FREITAS, O., ZUCOLOTO, S., OKANO, N., PADOVAN, G.J., SANTOS, J.E., GREENE, L.J. Casein, hydrolyzed casein, and amino acids that simulate casein produce the same extent of mucosal adaptation to massive bowel resection inadult rats. American Journal of Clinical Nutrition, Bethesda, v.62, n.1,p.87-92, 1995.
SAMPAIO, H.A.C., SABRY, M.O.D. Contribuição da produção cientifica dos cursos de especialização "lato sensu "da Universidade Estadual do Ceará ao campo da nutrição e dietética. Revista de Nutrição da PUCCAMP, Campinas, v.8,n.l,p.9-30, 1995.
SANNAZZARO, C.A.C., COELHO, I.T., ROSIN, C.A., JUNCIONI, M.R. Algoritimo das proteinúrias. Laes/Haes, São Paulo, v.16, n.92, p.68-70, dez. 1994/jan.1995.
SANNAZZARO, C.A.C., COELHO, I.T., ROSIN, C.A., JUNCIONI, M.R. Metodologia analítica da proteinúría. Laes/Haes, São Paulo. v. 16, n.92, p.72-84, 1995.
SANNAZZARO, C.A.C., COELHO, L.T., ROSIN, C.A., JUNCIONI, M.R. Fisiopatologia da proteinúria. LaeslHaes,SãoPaulov.16, n.92,p.42-54, 1995.
SANTOS, M.G.F.L., SILVA, N.F., SILVA, R.M.V.G., CAMARGO,R.M.S.,YOKOO,E.M., VEIGA, G.V. Estado nutricional de crianças da 1ª série de uma escola municipal em Cuaibá/MT. Revista de Nutrição da PUCCAMP, Campinas, v.8, n.2, p.186-199, 1995.
SARTORl, D.R., MIGLIORINI, R.H., VEIGA,J.A., MOURA, J.L., KETTELHUT, I.C., LINDER, C. Metabolic adaptations induced by long-tenn fasting in quails. Comparative Biochemistry and Physiology. A: Comparative Physiology, Oxford, v.111, n.3, p.487-493, 1995.
SCHELP, A.O., BURINI,R.C. Controle do fornecimento e da utilização de substratos energéticos no encéfalo. Arquivos de Neuropsiquiatria, São Paulo, v.153, n.38, p.690-697, 1995.
SCHELP, A.O., BURINI, R.C. Metabolismo da glicose cerebral no trauma crâneo-encefálico. Arquivos de Neuropsiquiatria, São Paulo, v.53, n.38, p.698-705, 1995.
SILVA, M.V. Avaliação da adequação nutricional dos alimentos consumidos em um Centro Integrado de Educação Pública (CI EP).Cadernos de Saúde Pública, RiodeJaneiro, v.11, n.4, p.552-559, 1995.
SILVA, M.V. Contribuição do programa de merenda escolar - ciclo básico - para as recomendações nutricionais de escolares. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, Guatemala, v.45, n.2, p. 103-110, 1995.
SOARES, G.J.D., ARÊAS, J.A.G. Effect of eletrical stimulation on post mortem biochemical characteristics and quality of longissumus dorsi thoracis muscle from buffalo (Bubalus bubalis). Meat Sci. v.41, p.369-379, 1995.
STEFANINI, M.L.R., COLLI, C., LERNER, B.R., LEI, D.L.M., CHAVES, S. P., DIPIETRO, M.S., OLIVEIRA, A.A.M., SZARFARC, S.C. Anemia e desnutrição cm escolares da rede pública do município de Osasco, SP. Cadernos de Saúde Pública, Rio de Janeiro, v.11, n.3,p.439-447, 1995.
SZARFARC, S.C., LERNER, B.R., STEFANINI, M.L.R. Anemia nutricional no Brasil. Cadernos de Nutrição, São Paulo, v.9, p.5-24, 1995.
SZEJNFELD, V.L., ATRA,E.,BARACAT, E.C.,ALDRIGHJ, J.M., CIVITELLI, R. Bone density in white Brazilian women: rapid loss at the time around the menopause. Calcified Tissue lnternational. New York, v.56, n.3, p.186-191, 1995.
TASSARA, V., AROUCA, D.A., HOMEM, A.P.P., LAMOUNIER, J.A. Programa de atendimento multiprofissional da obesidade na infância e adolescência na FM-UFMG. Revista Médica de Minas Gerais, Belo Horizonte, v.15, n.3, p.107, 1995. Suplemento.
TAVARES-DO-CARMO, M.G., BATISTA S.M.M. Experiência no atendimento nutricional em ambulatório. Revista de Ciências da Saúde, Florianópolis, v.13, n.2, p.35-48, 1995.
TAVARES-DO-CARMO,M.G.,OLZINGER,M., CALDAS-ROSA, M., BENVENUTTI, J.C.L.M., VITERITTE, P. Prática do nutricionista de clínica nos hospitais da grande Florianópolis. Revista de Ciências da Saúde, Florianópolis, v.13, n. l, p.70-81, 1995.
TOMIMORI, E., PEDRINOLA, F., CAVALIERE, H., KNOBEL, M., MEDEIROS NETO, G. Prevalence of incidental thyroid disease in a relatively low iodine intakearea. Thyroid, NewYork, v.5,n.4,p.273-276,1995.
TORRES, M.A.A., SATO, K., SOUZA QUEIROZ, S. Efeito do uso do leite fortificado com ferro e vitamina C sobre os níveis de hemoglobina e condição nutricional de crianças menores de dois anos. Revista de Saúde Pública, São Paulo, v.29, n.4, p.201-207, 1995.
TRUGO, L.C., FARAH, A., CABRAL, L. C. Oligosaccharide distribution in Brazilian soya bean cultivars. Food Chemistly, Barking, v.52, n.4, p.385-387, 1995.
TSUJI, H., BURINI, R.C. Participação dos hormônios e citoquinas nas alterações metabólicas do trauma. Revista de Metabolisno e Nutrição, Porto Alegre, v.2, n.1, p.18- 22, 1995.
VANNUCCHI, H., FAVARO, R.M., CUNHA, D.F., MARCHINI, J.S. Assessment of zinc nutritional status of pellagra patients. Alcohol and Alcoholism, Oxford, v.30, n.3, p.297-302, 1995.
VELASQUEZ-MELENDEZ, J.G., OKANI. E.T., KIERTSMAN,B., RONCADA, M.J. Vitamin A status in children with pneumonia. European Journal of Clinical Nutrition, London, v.49, p.379-384, 1995.
WAJCHENBERG, B.L., BOSCO, A., MARONE, M.M., LEVTN, S., ROCHA, M., LERARIO, A.C., NERY, M., GOLDMAN, J., LIBERMAN, B. Estimation of body fat and lean tissue distribution by dual energy X-ray absorptiometry and abdominal body fat evaluation by computed tomography in Cushing's disease. Journal of Clinical Endocrinologyand Metabolism, Baltimore, v.80, n.9,p.2791-2794, 1995.
WESTPHAL, M.F., TADDEI, J.A., VENANCIO, S.I., BOGUS, C.M. Breast-feeding training for health professionals and resultant institutional changes. Bulletin of the World Health Organization, Geneva, v.73,n.4,p.461-468,1995.
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
Copyright (c) 1997 Revista de Nutrição

Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution 4.0 International License.