Microbiological assessment of diet granola bars by hydrolyzed collagen binder and gum arabic

Authors

  • Silvana Mariana Srebernich Pontifícia Universidade Católica de Campinas
  • Fernanda Meireles Nutricionistas. Campinas
  • Giovana Lourenção Nutricionistas. Campinas

DOI:

https://doi.org/10.24220/2318-0897v20n1/2a819

Keywords:

Control, Fungi, Quality management, Yeasts

Abstract

Objective
This study assessed the microbiologica quality of diet granola bars using either a hydrolyzed colíagen binder or gum arabic.

Methods
Microbiological control (BaciIFus cereus, Salmonella and thermotolerant coliforms)
of diet granola bars was done using the response surface methodology. The
Brazilian legislation does not require the control of fungi in food but they were
also investigated. Water activity and pH were determined because of their ímportance for microbial development.

Results
Microbiological tests for Baciilus cereus, Salmonella and thermotolera nt coliforms
were negaüve showing that the granola bars conform to the regulations. These results may be due to the water activity (0.520-0.690) and pH (4.59-5,16) of the bars, not favorable for the development of the studied microorganisms.

Conclusion
Two fungi were found in two samples of granola bars: Penicillium sp. and
Rhizopus sp. Penicillium sp. produces ochratoxin, a mycotoxin potentially toxic fo
the kidneys and carcinogenic. Therefore. this product needs to be subject to microbiological control.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Silvana Mariana Srebernich, Pontifícia Universidade Católica de Campinas

1 Pontifícia Universidade Católica de Campinas, Centro de Ciências da Vida, Faculdade de Nutrição. Av. Jonh Boyd Dunlop, s/n., Prédio
Administrativo, Jd. Ipaussurama, 13060-904. Campinas, SP, Brasil. Correspondência para/Correspondence to: SM SREBERNICH.
E-mail: <srebernich@uol.com.br>.

Fernanda Meireles, Nutricionistas. Campinas

2 Nutricionistas. Campinas, SP, Brasil.

Giovana Lourenção, Nutricionistas. Campinas

2 Nutricionistas. Campinas, SP, Brasil.

References

Gutkoski LC, Bonamigo JMA, Teixeira DMF, Pedó I. Desenvolvimento de barras de cereais a base de aveia com alto teor de fibra alimentar. Ciênc Tecnol Aliment. 2007; 27(2):355-63.

Izzo M, Niness K. Formulating nutrition bars with inulin and oligofructose. Cereal Foods World. 2001; 46(3):102-5.

Skliutas AR. Estudo do desenvolvimento de barra dietética de cereais e goiaba desidratada pelo processo de osmose à vácuo com utilização de frutooligossacarídeo [dissertação]. Campinas: Universidade Estadual de Campinas; 2002.

Freitas DGC. Barras de cereais elaboradas com proteína de soja e gérmen de trigo, características físico-químicas e textura durante armazenamento. Arch Latinoam Nutr. 2005; 55(3):299-304.

Escobar BA, Estévez AM, Tepper AL, Aguayo MR. Caracteristicas nutricionales de barras de cereales y maní. Arch Latinoam Nutr. 1998; 48(2):156-9.

Esteller MS, Yoshimoto RMO, Amaral RL, Lannes SCS. Uso de açúcares em produtos panificados. Ciênc Tecnol Aliment. 2004; 24(4):602-7.

Brasil. Resolução RDC nº 12, de 2 janeiro de 2001. Agência Nacional de Vigilância Sanitária do Ministério da Saúde aprova o regulamento técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos. Diário Oficial da República Federativa do Brasil. 2001 10 jan; Seção 1,45-53.

Mendes RA, Azeredo, RMC, Coelho AIM, Oliveira SS, Coelho MSL, et al. Contaminação ambiental por Bacillus cereus em unidade de alimentação e nutrição. Rev Nutr. 2004; 17(2):255-61. doi: 10.1590/S1415-52732004000200012.

Silva N, Junqueira VCA, Silveira NFA, Taniwaki MH, Santos RFS, Gomes RAR. Manual de métodos de análise microbiológica de alimentos. 3ª ed. São Paulo: Varela; 2007.

Black JG. Microbiologia: fundamentos e perspectivas. 4ª ed. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan; 2002.

Soares LMV, Furlani RPZ. Survey of aflatoxins, ocratoxins A., zearalenone and sterigmatocystin in health foods and breakfast cereals commercialized in city of Campinas, São Paulo. Ciênc Tecnol Aliment. 1996; 16(2):126-9.

Barros Neto B, Scarmino JS, Brunks RE. Planejamento e otimização de experimentos. Campinas: Unicamp; 1995.

Instituto Adolfo Lutz. Métodos físico-químicos para analise de alimentos. 4ª ed. Brasília: Ministério da Saúde; 2006.

Larone DH. Medically important fungi: a guide to identification. 4th ed. Washington (DC): ASM Press; 2002.

Corina DN, Tofan C. Cereal contamination with toxigenic mouds. J Agroal Process Technol. 2008; 14(1):237-40.

Conková E, Lacianková A, Stiriak, I, Czerwiecki L, Wilczinska G. Fungal contaminations and the levels of micotoxins (DON and OTA) in cereal sample from Poland and East Slovakia. Czech J Food Sci. 2006; 24(1):33-40.

Forsythe SJ. Microbiologia da segurança alimentar. Porto Alegre: Artmed; 2002.

Franco BDGM, Landgraf M. Microbiologia dos alimentos. São Paulo: Atheneu; 1996.

Published

2011-04-30

How to Cite

Srebernich, S. M., Meireles, F., & Lourenção, G. (2011). Microbiological assessment of diet granola bars by hydrolyzed collagen binder and gum arabic. Revista De Ciências Médicas, 20(1/2), 5–13. https://doi.org/10.24220/2318-0897v20n1/2a819

Issue

Section

Artigos Originais